Gépi hámlasztások

Kozmetikai peeling

A kozmetikai peeling fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint az a sokféle módszer, ami kialakult a kezelési gyakorlatban. A cél azonos mindegyik eljárásnál, vagyis a bőr felső rétegének egyenletes kíméletes eltávolítása, hogy megkönnyítsük a hatóanyagok bejuttatását és a bőr megújulását.

A módszer azonban sokszor nagyon eltérő lehet a felhasznált hatóanyagoktól, vagy a fizikai hatást kiváltó eszközök, készülékek hatásmechanizmusától függően.

Az optimális peeling

Az optimális peeling megválasztását a bőrtípuson és a kezelés célján kívül számtalan tényező befolyásolja pl. a vendég és a kozmetikus anyagi lehetőségei, a kezelésre szánt idő, és ide sorolhatjuk a kozmetikus szaktudását és a lehetséges módszerek ismeretét is.
A kezelés technológiai sorrendje a manuális (kézi) és a gépi kezeléseknél is a

 • fellazítás,
 • leválasztás, és
 • a leválasztott hámsejtek és az esetleges koptató anyagok eltávolításából áll.

A megfelelő peeling kiválasztása csak a módszerek elméleti és gyakorlati megismerése után lehetséges.

Gépi hámlasztási technikák

Ezért érdemes a kozmetikában használt gépi hámlasztási technikákat, ill. készülékeket is, azok működéséből és hatásmechanizmusából kiindulva összehasonlítani.

 • A legegyszerűbb és évtizedek óta használatos készülék a körkefés maszírozó (frimátor). A mechanikus koptatást a különböző nagyságú és erősségű, cserélhető kezelő fejek és kefék végzik. A hatást javíthatja a kezelés előtt valamilyen lazító peeling és a koptatásnál a szilárd anyagot is tartalmazó peeling együttes használata. Olcsó és hatásos módszer, aminél az egyenletes felületi koptatás és a végén a letisztítás okozhat nehézséget.
 • Ugyancsak olcsó és jó mechanikus hámlasztást végezhetünk a gyémántfejes abrázióval, ahol vákuumban forgó fém kezelőfejek távolítják el a bőr felületét. A gyors és erőteljes módszernél az egyenletesen koptatott felület érdekében biztosítani kell azt, hogy a kezelt felületek tökéletesen illeszkedjenek egymáshoz.  A különböző nagyságú és felületű forgó fejekkel, a vákuum erősségével és az időfaktorral szabályozható a peeling erőssége.
  További előnye, hogy nincs anyagszükséglete és a vákuum masszázst is ad a bőrnek.
 • Minden bőrtípusra, jól használható az ultrahanggal porlasztott folyadékcseppek segítségével hámlasztó ultrahangos abrázió.  Az alacsony frekvenciás ultrahang, a kezelőfejként használt fémspatulával érintkezik az előre benedvesített (víz vagy enzimes peeling) bőrfelülettel. Az így modulált elasztikus hullámok szétpermetezik a folyadékrészeket a bőrfelületen és ezzel történik a koptatás. A mikroszkopikus részek a bőrbe is bejutnak (hidratálás) és érvényesül az ultrahang mikro-masszázs hatása is.
 • Az egyik legnépszerűbb kozmetikai hámlasztáshoz használt készülék a kristályos mikrodermabrázió, ahol nagy sebességű sűrített levegővel alumínium-oxid kristályokat juttatunk a bőr felszínére és ezzel történik a stratum corneum eltávolítása. A komolyabb gépeknél a vákuumos kezelőfejben a kristályok által lekoptatott elhalt bőrrészecskék és a kristály is azonnal távozik a bőr felületéről. A vákuum erőssége és a kristályok adagolása és így a koptatás mélysége előre beállított módon digitálisan szabályozott.
 • A gyengébb – és sokszor mikrodermabráziónak nevezett – kristályos csiszológépek az automatikus kristályadagolást nem biztosítják. Ilyenkor, a kezelés során a levegő és a kristály mennyiségét állítani kell és a bőrfelületen maradt anyagokat utólag kell eltávolítani.
  A mikrodermabrázióval kezelt bőr felülete egyenletesen, kíméletesen, koptatott és a vákuum hatására fokozódik a kezelt felületen a bőr mikro-cirkulációja is.
 • Több abráziós technika egyesítésével jött létre a hidrodermabráziós készülék. Itt is vákuumban történik a koptatás úgy, hogy a kezelőfej forgó részére mágnessel tapadó kezelőtablettával, az abból kioldódó szilárd részekkel és az áramló desztillált vízzel történik a koptatás. A kezelőfejben a leválasztott hámsejteket is magával szívja a folyadék és így egy teljesen tiszta és erősen hidratált és kontroláltan koptatott bőrstruktúrát kapunk. Az erősségi fokozatok – előre beállított paraméterek alapján – digitálisan szabályozottak. A kezelésnél a vákuum hatása is érvényesül. Ez is javítja a szövetek anyagcseréjét, fokozza a vérkeringést és a nyirokáramlást.

A készülékek minősítését ne bízzuk másra. Gépvásárlás előtt úgy tájékozódjunk, hogy egyszerre tudjuk a módszereket és azon belül az egyes készüléktípusokat is összehasonlítani. Az internetről és a prospektusból összegyűjtött információ nem helyettesíti a készülékek gyakorlati kipróbálását. Csak ezután tudunk optimális döntést hozni.

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?