Gyakran ismételt kérdések a hidratálókrémekről

Új sorozatunkban összegyűjtöttük az olvasók különböző témákban leggyakrabban visszatérő kérdéseit, majd megkértük az adott téma egy-egy szakértőjét, válaszolja meg azokat röviden és lényegretörően.

 

■ Egy hidratálókrémnek milyen hatóanyagokat kell tartalmaznia?
Mint ahogyan a neve is mutatja, mindenképpen kell tartalmaznia nedvességmegkötő hatóanyagokat. A leghatásosabb a kollagén és a hyaluronsav. Mind a kettő hatékony nedvességmegkötő, javítja a bőr feszességét, rugalmasságát és finomságát. Nagyon fontos tudni, hogy a kollagén és a hyaluronsav nem csupán rövid ideig látja el nedvességgel a bőrt, hanem azt hosszú távon is megköti.  További hidratáló anyagok még az urea, a panthenol, a tejsavak, valamint a glicerin. Ezen kívül közkedvelt még a selyemprotein és az aloe vera.

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

■ Általában mennyi ideig tartható el egy ilyen krém?
A hidratálókrémek szavatossági ideje nagyon különböző, de ez minden kozmetikumra igaz. Amennyiben egy termék szavatossági ideje 30 hónapnál kevesebb, (az EU kozmetikai szabályozásai alapján) fel kell rajta tüntetni a lejárat időpontját. Ezt vagy azzal a felirattal, hogy „Szavatossági ideje…”, vagy egy homokórával kell jelölni. Azonban azok a termékek sem maradnak örökké frissek, melyeken nem szerepel a felhasználási határidő. Emiatt a gyártóknak szerepeltetniük kell egy nyitott tégelyt a csomagoláson, amibe bele kell írni, hogy a termék felnyitás után még hány hónapig használható. A krémet ajánlatos spatulával kivenni a tégelyből, hogy elkerüljük a szennyeződését. Azt a krémet, aminek a szaga, kinézete vagy az állaga megváltozott, nem szabad többet használni.

Ne tedd!
Sajnos egyre több helyen lehet látni, hogy félig elhasznált, felbontott tégelyű krémeket árulnak a közösségi oldalakon, bolhapiacon – szakemberek is! Soha ne vegyünk használt, felnyitott krémet, hiszen nem tudjuk ellenőrizni, hogy mióta van nyitva, hogyan tárolták, illetve milyen fertőző anyag (pl. gombaspóra) kerülhetett bele korábban!

■ Hogy hat a hidratálókrém a bőrön?
A hidratálókrémek tartósan feltöltik a bőr nedvességraktárait. Ahhoz, hogy ez a folyamat tökéletes legyen, ezeket a krémeket vízben oldódó olajemulzióként árulják. Ennek az a titka, hogy az olajcseppek finoman vannak szétporlasztva a vízben. Mivel a víz hidratáló alkotóelemei a külső burokban találhatóak, a bőr rengeteg nedvességhez jut. Az sem utolsó szempont, hogy ezt az emulziót könnyedén szét lehet kenni a bőrön és gyorsan beszívódik.

■ Milyen tartós a hatása?
A krémek hatása a felhasznált nedvességmegkötő faktoroktól függ. A nedvességmegkötő faktorok vastag hidrolipid réteggel bevont molekulák, melyek még száraz levegő esetén is megtartják a nedvességet, nem hagyják, hogy elpárologjon. Azonban jelentős különbségek vannak a különböző nedvességmegkötő faktorok között. A nagyobb molekulák víztartalmú rétegként vonják be a bőrt, a kisebb molekulák pedig mélyebben képesek behatolni a bőrbe.  A hyaluronsavakat például nagyon alacsony, alacsony, illetve magas tömegű molekulákkal kínálják. A különböző tömegű molekulák alkalmazása tartósan biztosítja a bőr minden rétegének tökéletes hidratáltságát.

■ Milyen teszteken kell a krémeknek megfelelniük?
Valójában minden kozmetikumnak, így a hidratálókrémeknek is többféle teszten meg kell felelnie, mielőtt a piacra kerülne. A vásárlókat természetesen leginkább egy hidratálókrém allergizáló hatása és hatékonysága érdekli. Az egyszerű epicutan allergiateszt bőrgyógyász által ellenőrzött vizsgálat, ami a bőrirritáló anyagokat (lokális toxicitás) szűri ki. A tesztanyagot egy ragtapaszon a bőrre ragasztják – legtöbb esetben a hátra – majd 48 órán keresztül rajta hagyják. Huszonnégy, illetve 48 óra elteltével eltávolítják a ragtapaszt, egy bőrgyógyász pedig megvizsgálja és kiértékeli a bőrreakciókat. Amennyiben a vendégnek érzékeny a bőre, tájékozódásképp megteheti, hogy az alkarjára ken kis mennyiségű krémet, majd egy esetleges újabb krémezés után ellenőrzi, milyen reakciókat váltott ki. A hidratálókrémek hatékonyságát hidratációmérővel szokták mérni. A bőr nedvességtartalmát a szakértők világszerte corneométerrel mérik. Ez a gyors, könnyedén elvégezhető kapacitásmérés a víz úgynevezett dielektromos állandóját méri. Ennek során a bőr felületéhez legközelebb elhelyezkedő felhám nedvességtartalmát ellenőrzik 10-20 mikrométer mélységben.

»Alapszabály: Ha egy krém használata után még mindig feszül a bőr, magasabb nedvességtartalmú krémet kell használni«

■  Egyesek szerint a hidratálókrémeknek semmi haszna sincs…
A hidratálókrémek a problémamentes, száraz, nedvességben szegény bőr ideális ápolószerei. A felhám kielégítő nedvességtartalma elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőr védekező funkciója megfelelően működjön. Csak ép NMF (Természetes nedvesítő faktor) esetén kerülhető el a bőr korai öregedése. A jó minőségű hidratálókrémek ezért olyan összetevőket tartalmaznak, melyek hosszú időn keresztül táplálják nedvességgel a bőrt. Amennyiben a bőr szárazabb és kevés a zsírtartalma, érdemes más anyagokat, például vízben oldódó olajokat, vagy olajokat használni. Ezek az anyagok azonban nem szívódnak be olyan könnyedén és zsíros fényű réteget hagyhatnak a bőrön.

■  Mi a különbség a különböző bőrtípusokra alkalmazható hidratálókrémek között?
A hidratálókrémek minden bőrtípusra használhatóak. Elsősorban azok a fiatalabb felhasználók kedvelik, akiknek normál vagy enyhén zsíros a bőrük és nem szeretik a bonyolult kezeléseket. De az évszakok vagy a klimatikus hatások is befolyásolják a használatát. Nyáron a bőrnek sok nedvességre és kevesebb zsírra van szüksége. Télen inkább zsírosabb krémeket szoktak használni.
Általánosságban az alábbiakat érdemes betartani:
– Normál bőr: Használjon gyorsan beszívódó, normál hidratálókrémet.
– Száraz bőr: Használjon magas nedvességtartalmú krémeket.
– Zsíros bőr: Elsősorban arcvizet és hatóanyagokban gazdag peelinget használjon. Alkalmanként használhat hidratálókrémeket is.
– Vegyes bőr: A vegyes bőr tipikus jellemzője az orr, az áll és a homlok felületén jelentkező zsírosodás, míg a szem környéke és az arc bőre száraz. Vegyes bőr esetén használjon megfelelő peelinget és hidratálókrémet.
– Érzékeny bőr: Nagy kihívás megfelelő és hatékony ápolást találni. Ez a bőrtípus érzékenyen reagálhat a napfényre, de hajlamosabb az irritációkra és az allergiás reakciókra is. Az a legjobb, ha különböző termékeket próbál ki.
Alapvető szabály: Ha a krém használata után még mindig érzi, hogy feszül a bőr, magasabb nedvességtartalmú krémet kell használnia.

■ Másfajta hidratálókrémet kell használniuk a férfiaknak?
A férfiaknak általában durvább a bőrük, de így is hajlamos a száradásra. A hideg, a hőség, valamint a rendszeres borotválkozás erősen igénybe veszi a bőrüket. Tulajdonképpen egy férfi is használhat női hidratálókrémeket, de a férfiak előnyben részesítik a kombinált ápolást, mert így időt spórolhatnak, valamint egy ilyen krém levesebb helyet foglal el a fürdőszobában. A férfiaknak való krémek így általában többféle hatást egyesítenek: a C-vitaminnal és koffeinnel dúsított krémek friss kinézetet biztosítanak. Borotválkozás után pedig a krémek magas panthenol és allantoin tartalma pedig nyugtatja az irritált, kivörösödött bőrt.

 

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?