Gyanták és gyantázási technikák

A jól ápoltság alapja

A szőrnövési rendellenességek kozmetikai kezelésének egyik módja a gyantázás, amely a mechanikai depilációs módszerek csoportjába tartozik. A depiláció alatt ideiglenes szőreltávolítást értünk, amikor a szőrtüszőből a szőrszálat úgy távolítjuk el, hogy az azokat létrehozó mátrixsejtek osztódása nem szűnik meg.

A szőrtelenítés kétségtelenül az egyik legősibb módszer, amit a nők évezredek óta használnak.
Különböző kultúrák különbözőképpen gondolkodtak a szőrtelenítés kérdéséről, a XX. sz. Amerikájából indult újra hódító útjára a depiláció divatja, amely ma egyet jelentet a jól ápoltsággal.

Gyantázási technikák.

Ma már csak kevesek emlékeznek a lábasban melegített gyantákra, amelyeket a 90-es évek elejétől robbanásszerűen váltottak fel a görgőfejes, patronos gyanták.
Később újra divatba jöttek a spatulával kenhető táblás, pasztillás, konzerv stb. gyanták, amelyek ma már egyszer használatosak, s speciális, könnyen tisztítható, hőfokszabályozós gyantamelegítőben melegíthetők. Összetételük a régi gyantákat idézi, így általában szintetikus viaszokat, méhviaszt, kollofóniumot (fenyőgyanta származék) és egyéb adalékokat tartalmaznak, bár az állandó fejlesztések eredményeképpen folyamatosan újabb és újabb természetes hatóanyagú gyanták kerülnek a piacra.

Hagyományos …

A hagyományos gyantázási technika jellemzője, hogy a gyantát mindig a szőrnövekedésével azonos irányba kenjük fel a bőr felületére. A lehúzás minden esetben a szőrnövéssel ellentétes irányban történik kb. 45°-os szögben.

… és modern eljárások

A legújabb depilációs eljárás az úgynevezett cukorpasztás, illetve mézemulziós szőrtelenítés, amelyek az ókori cukor, citromlé, víz főzetének újkori változatai. Mindkét anyag természetes alapanyagokat tartalmaz és a gyantázás kellemetlen tüneteit hivatott megszüntetni.
Mind a cukorpasztás, mind a mézemulziós eljárás a hagyományostól eltérő technikát alkalmaz, hiszen a felkenés a szőrnövéssel ellentétesen, a lehúzás pedig a szőrnövéssel azonos irányba történik. Gyakorlást igénylő eljárás, de megéri a fáradtságot!
Az elhalt hámsejteket tapadnak csak bele, így a fajdalom is kisebb, mivel nem traumatizálják a bőrt. Az érzékenyebb területek (bajusz, szemöldök, fazon stb.) gyantázás utáni kipirulása is kiküszöbölhető velük.
Rövid 1-2 mm-es szőr eltávolítására is alkalmasak, a felkenés-lehúzás iránya miatt, szinte kiemelik a szőrszálat a tüszőből, így a beletörés veszélye is megszűnik. Alkalmas a benőtt szőrök eltávolítására is.
Vízoldású, tehát a bőrfelületről vízzel lemosható, a textíliákból könnyen kimosható.

 

A következőkben, a teljesség igénye nélkül, a különböző hatóanyagú gyantákat mutatok be:

  • Olívás gyanta: Kíméletes, mert nem tapad rá a bőrre, de mégis hatékonyan távolítja el a szőrt. Ideális száraz, napbarnított bőrre.
  • Azulénes gyanta: Csökkenti a bőrpír kialakulásának esélyét az érzékeny bőrön.
  • Teafaolajos gyanta: Csökkenti a szőrtüszőgyulladás esélyét, nyugtatja az irritált bőrt.
  • Levendulaolajos gyanta: Nyugtató, bőrkímélő hatású.
  • Titándioxidos mirhás gyanta: Bőrkímélő, nyugtató hatású, erős szőrzetre is alkalmazható.
  • Ginsengolajos gyanta: Kimondottan férfiak részére, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású, meggátolja a szőrszálak benövését és a szőrtüszőgyulladást.
  • Csokoládés gyanta: Minden bőrtípusra, valódi kakaóval, nyugtató hatású.
  • Szerecsendió-vajas gyanta: alacsony olvadáspontú, érzékeny, alacsony fájdalomtűrő képességű vendégek részére.
  • Monoi gyanta: kókuszdió és tiare virág kivonatot tartalmaz, bőrnyugtató hatású.

Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail