Fotó: Shutterstock

Hajhullás és ami mögötte van

A hajhullás nem kevés embert érint élete során, kit korábban, kit később, ha a normális biológiai rendet vesszük figyelembe. Erre mindenki fel van készülve. Arra viszont kevésbé, hogy ez az állapot az élet bármely szakaszában előfordulhat – teljesen váratlanul is.

Árulkodó hajszálak

Az emberi testet védő külső bőrtakaró feladata a mechanikai védelem, illetve a test belső állandóságának biztosítása, segítése. Ezt a felszínt az emlősöknél szőr fedi, ami az embernél legtöbb esetben ritkás. Kivételt képez a fejen a haj, amely kizárólag emberi sajátosság. A haj élettani szempontból védi a fejet a külvilág káros hatásaitól, ezért is fontos tényező. Állapotának jellemzői utalnak a test belsejének állapotára.

A frizura szerepe

A haj ősidők óta jelentős szerepet kap az ember egyéniségének, kultúrájának megjelenítésében. Sokan büszkék hajuk természetességére és erejére, mások pedig a haj színének, fazonjának állandó változtatásával egyéniségüket fejezik ki. A haj egészsége mindig is fontos volt az ember számára és komoly csapás, amikor ékességünk hullani kezd. Ha ez mégis bekövetkezik, annak okai sokrétűek lehetnek.

A haj nem külön része testünknek, hanem teljesen azonos azzal, ezért a haj állapotára testi, lelki, szellemi problémáink egyértelműen kihatnak.

A hajhullás okai

A hajhullásban szerepet játszhatnak genetikai problémák, alkati sajátosságok, hormonális gondok, stb. Néhány tényező ellen nem lehet vagy nehéz védekezni, viszont több dolog van, amit odafigyeléssel elkerülhetünk. A haj állapota nem független a test állapotától, és a testünkben lévő változások mindegyike kihat a haj egészségére is. Az általános okok között a leggyakoribb az elmérgeződés. Ennek okai sokrétűek lehetnek: hibás és lassú anyagcsere folyamatok, dohányzás, kábítószer, élvezeti szerek túlzott fogyasztása, szélsőséges táplálkozási szokások, extrém stressz, stb.

Mire gondolhatunk?

Amikor valakinek a haja töredezik és/vagy elvékonyodik, rosszabb esetben jelentős számban hullani kezd, és ezt nem indokolja életkori sajátosság vagy betegség, akkor érdemes áttekinteni a következőket:

  • Önmérgezés: Elcsépelt szónak tűnhet, sok mindenre használják. A haj szempontjából a lényeg a következő: amennyiben a szervezetet tartósan nagy mennyiségben érik olyan kémiai anyagok, amelyeknek a semlegesítésére jelentős energiát kell fordítania, a test kimerül, minden energiáját a belső egyensúly fenntartására mozgósítja, amely miatt a haj táplálására már nem képes.
  • Fokozott stressz: A tartós idegi és pszichikai túlterhelés jelentős terhet ró az egész szervezetre, mely sok esetben a haj elvesztésével jelzi a problémát. A legfontosabb belső okok felsorolása után elmondhatjuk, hogy mind a mérgezés, mind a stressz, mind a táplálkozási hibák egyetlen dolgot okoznak a szervezetben: megbontják azt a finom egységet, amely az élő szervezet működéséhez szükséges. Ennek jelzései nemcsak fáradékonyságban, hanem az embert védő „burok” állapotában is megnyilvánulnak. A bőr kiszárad, fénytelenné válik, a haj elvékonyodik, egyenletes kopaszodás, súlyosabb esetben hirtelen fellépő foltos hajhullás alakulhat ki. Az okok ismeretével és figyelembe vételével jelentősen csökkenthetjük mindennek az ún. önhibánkból adódó hajhullásnak a kockázatát.

Egyéb okok:

  • Divatirányzatok: Fiataloknál gyakori, hogy hajukat extrém megpróbáltatásoknak teszik ki. Sokuk például naponta hajat mos, különböző természetes vagy annak mondott szerekkel, ezzel megszűntetve a haj természetes zsírrétegét, amely a védelmet szolgálja. Ez idővel a haj fizikai sérüléséhez és a későbbiekben elvesztéséhez vezet. Ugyanilyen káros az állandóan zselézett haj, hisz a természetes állapottól messze áll.
  • Szinte már fölösleges említenünk, hogy sokan hetente járnak fodrászhoz, ahol a hajat különböző mechanikai és vegyi hatások érik, amely még a legkiválóbb szakember által elvégezve is rizikófaktort jelentenek.
  • A sapka: Jól tudjuk, hogy a kalap öltöztet. Mostanság túl sok esetben találkozunk, főleg a fiatalok körében, szinte állandó fejfedő viselésével. Ezzel a fejbőr természetes szellőzését gátolják. Mindez károsan hat a haj egészséges fejlődésére és okozhatja az idő előtti hajritkulást.

Mire figyeljünk?

A hajhullás legtöbbször nem hirtelen kezdődik, hanem megelőzi több olyan jelzés, amelyet érdemes figyelembe venni. Egyik ilyen, amikor a haj elveszíti vitalitását, rugalmatlanná válik, fénytelen lesz, akár fizikálisan elvékonyodik. Rendszerint ezután kezdődik intenzívebb hajhullás, amely már egyértelműen látszik. Ebben az esetben érdemes elsősorban az előbb felsorolt szempontokat figyelembe venni, és önvizsgálatot tartani. Amennyiben nem találjuk a diszharmónia okát, illetve próbálkozásaink kudarcot vallanak, akkor mindenképpen keressünk fel szakembert.

Amennyiben hirtelen kopaszodás kezdődik (főleg a nagy mennyiségű, foltos hajhullás fontos jelzés), azonnal keressünk fel orvost, mert ez a szervezetben zajló valamely kóros folyamat következménye. A 18-50 éves korosztály esetében szerencsére legtöbbször olyan ok van a háttérben, amely a személy hibája, tehát egy kis odafigyeléssel kiküszöbölhető.

A hajhullás hibás megközelítése esetén reménytelen küzdelem veszi kezdetét pl. hajkondicionáló szereket kezd használni az illető, illetve különböző hajerősítő vitamin és nyomelem tartalmú szereket fogyaszt, miközben folytatja az addigi hibás életvitelt: pl. rendszeresen használ legális vagy illegális drogot, túlhajtja szervezetét, stb.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail