Hámlasztási eljárások a kozmetikai gyakorlatba

Peeling

A peeling a bőrmegújítás hatékony eszköze. Ma már minden kozmetikusnak rendelkezésére áll egy vagy több kozmetikai eljárás, illetve hatóanyag, amivel sikeres hámlasztást tud végezni.

Ez nagyban függ a bőr állapotától, annak megfelelő előkészítésétől. A pontos bőrdiagnózis után a kezelés céljának megfelelően választjuk ki a többféle hámlasztási eljárás közül a legoptimálisabbat. A bőrfelszínen található szaruréteg (ami a fő kezelési terület) vastagsága függ a bőrtípusától, az életkortól, az évszaktól, illetve a bőrre ható külső- belső tényezőktől.
Ennek a szarurétegnek a feladata a bőr mechanikai és fényvédelme, és a vízveszteség megakadályozása.

Mechanikai & enzimes peelingek

A felületi peelingek (mechanikai, enzimes) előnye, hogy nincs látható irritáció, és gyakran végezhetők. Ezek a hámrétegre ható hámlasztási eljárások alkalmazhatók a mindennapi bőrápolásnál, a tisztátalan aknés bőr esetén, a bőröregedés enyhébb formáinál, a kitágult pórusok esetén, illetve a szaruréteg megvastagodásánál.
A mechanikai peelingeknél a finomabb, vagy durvább szemcse méretű növényi magőrlemények, tengeri homok, műanyag, vagy növényi viaszból készült szemcsék dörzsölő hatását használjuk ki, melyeket krémekbe, vagy gélekbe viszünk fel a kezelendő bőrfelületre. Kozmetikában az arckezelések előtt az elhalt hámrétegek eltávolítására és a hatóanyagok könnyebb bejuttatására használjuk.
Az enzimatikus peelingek növényi eredetű (papaya vagy ananász enzimek) biokatalizátorai feloldják a faggyút. Fontos a nedves közeget biztosítani, de tudnunk kell, hogy erős hő hatására a fehérjék elbomlanak. Eredménye hasonló a mechanikai peelinghez, csak gyengédebb és időigényesebb hámlasztási mód. Érzékenyebb bőröknél mindenféleképpen ezt a kezelést javaslom.

A sokoldalú AHA

A dermis felső szintjére is ható hámlasztási eljárásokat a különböző elszarusodási problémákra, a súlyosabba aknés bőrelváltozásokra, a pigment problémákra (öregségi foltok), ránckezeléskor, hegek kezelésére és anti-age kezelésekre alkalmazzuk. Ezeket a hámlasztásokat rendszeresen, kúraszerűen végezzük. A kezelések között az idő intervallum hetekben mérhető. Itt már előfordulhat „gyógyulási” idő (bőrvörösség, hámlás, kisfokú bőr ödéma).

Az (alpha-hygroxy acid) AHA szerves hámoldó sav, amely 0,5-1 %-ban lazítja a szarusejtet, ezért napi használatra alkalmas, és a kozmetikai gyümölcssavas hámlasztás kúraszerű alkalmazásánál szinergikusan segíti az eljárás hatékonyságát. 10, 20, illetve 30 %-os koncentrációban fokozatosan szoktatjuk a bőrt és emeljük a dózist heti rendszerességgel. A kezelés hatására a hám alsó sejtsora fokozott osztódásba kezd. 10%-os koncentrációban tökéletes előkészítője a mezosense pigmentfolt halványító eljárásnak. Nagyon fontos ennél a kezelésnél a bőr fokozott fényvédelme. Az első tavaszi napsugár megjelenésétől, az őszi napsugarak jelenlétéig nem ajánlott ezt a kezelést végezni!

Bőrcsiszoló eljárások

A bőrcsiszoló eljárás egyre nagyobb teret hódít a kozmetikákban. Köszönhető ez annak, hogy három különböző abráziós eljárást is ismerünk. Az egyik, amikor aluminiumoxid, vagy más kristályok segítségével távolítjuk el az elszarusodott bőrréteget. A másik eljárás, amikor különböző finomságú gyémántcsiszoló-fej segítségével érjük el ugyanezt a hatást. A harmadik a hidrodermabrázió, amikor egy nagyon erős vízsugár végzi el a bőr lecsiszolását, melynek  hatására a bőr finomabb és egyenletesebb lesz, a hám élő sejtsorai megvastagodnak, a hámréteg megújul. A hatóanyagok ezáltal intenzívebben jutnak be a bőrbe. Nagyon hatásos különböző regeneráló kezelések, pigment rendellenességek, heg- és striakezelések, illetve a bőr egyenetlenségeinek a kezelésére. A mikrodermabrázió önálló kezelésként nem alkalmazható, utána mindig valamilyen célirányos hatékony kozmetikai eljárást igényel a bőr (iontoforézis, ultrahang, mesosense, táplálópakolások, masszázs).

Gyógynövényes mélyhámlasztás

A peelinghez tizenkét gyógynövényből álló őrleményt, és egy speciális kräuter liquid elegyét alkalmazzuk. A hámlasztás mélysége függ a gyógynövényes masszázs intenzitásától és annak hosszától. A növényi hatóanyagok az elszarusodott bőrt leoldják, ezáltal fokozódik a citokin termelés, a kötőszövet megújul. Minimum hat hét különbséggel ajánlott végezni a következő csiszolást. Önálló kezelésként, de kúraszerűen alkalmazva is fantasztikus eredményeket érhetünk el!

Gáspár Ágnes

Kozmetikusok által végezhető peelingek

■ Mechanikai peeling
■ Enzimatikus peeling
■ AHA gyümölcssavas peeling
■ Gyógynövényes mélyhámlasztás
■ Mikrodermabrázió


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail