Fotó: Shutterstock

Hatóanyagbomba vitaminok

A vitaminok szabályozzák az anyagcsere-folyamatokat, óvják a sejteket, és fontos szerepet játszanak az immunrendszer karbantartásában – emellett a legkülönfélébb módokon segítik a bőrt abban, hogy az megőrizze természetes szépségét.

A vitaminok közül néhány a kozmetikában is igen kedvelt ható- vagy segédanyag. Tudományosan intenzíven kutatott hatóanyagcsoport az A-, C- és E-vitamin-trió, melyet a bőr idő előtti öregedésének megállítása/lassítása céljából vizsgálnak. A különféle B-vitaminok hatásait is jól hasznosítják a bőr-, a haj- és a körömápoló készítményekben.

Ebben a cikkben e négy vitamint vesszük górcső alá.

Általánosságban

Az emberi szervezet a vitaminokat (vagy az elő-vitaminokat) többször is különböző derivátumokká alakítja, mielőtt „végtermék” nem lesz belőle. A kozmetikában gyakorta pont ezeket a derivátumokat használjuk, mert stabilabbak és/vagy elviselhetőbbek maguknál a vitaminoknál.

Vannak zsírban és vízben oldódó derivátumok. A lipofil kötések általában jó behatoló képességgel bírnak és stabilak. A vízben oldódó csoportoknak  ezzel szemben gyakran hordozórendszerre (pl. liposzómákra) is szükségük van, hogy ne csak a bőr felületén fejtsék ki hatásukat.

Az A-, C- és E-vitaminok hatásai és tulajdonságai szinergikusan kiegészítve egymást:

■ szabadgyök-fogók,

■ részt vesznek a kollagének felépítésében és lebontásában,

■ erősítik a bőr védőrétegét (a barriert),

■  növelik a Stratum corneum víztartalmát,

■ részt vesznek a sejtek megújításban és a sejtek megkülönböztetésében,

■ részben keratolitikusak,

■  simábbá teszik a bőrt, gyulladásgátló hatásuk van.

E tulajdonságok különösen értékessé teszik a vitaminokat a száraz, illetve az extrinikusan öregedett bőr ápolásában:

■ ráncok,

■ a rugalmasság csökkenése,

■ pigmentelváltozások,

■ keratózisok,

■ egyenetlen bőrfelületek kialakulása esetén.

A-vitamin (retinsav) és derivátumai

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a zavartalan sejtműködéshez. Ez a vitamin szerepet játszik a hámsejtek növekedésében: fokozza a fibroblasztok és a bazálsejtek megújulását és így fontos tényezője a bőr fiatalsága megőrzésének és megújuló képességének. Az ember az A-vitamint (annak elővitaminjaként) bétakarotinként veszi fel. A szervezetben ez többször különféle észterekké alakul (Retinyl palmitate, retinol), melynek „végterméke” a retinsav. Ez utóbbi hat a bőrre. A kozmetikában leggyakrabban Retinyl palmitate-ként vetik be. A bőr ennek az anyagnak a nagy részét retinollá alakítja, ezért fontos, hogy milyen koncentrációjú készítményt használunk. Túl kis mennyiség (Retinyl palmitate) esetén hatóanyagként nem játszik szerepet. A túl nagy dózis viszont irritálja a bőrt.

A gyakran anti-aging vitaminként emlegetett retinol használata Németországban csak legfeljebb 0,3%-os koncentrációban engedélyezett. Mivel viszonylag gyorsan válthat ki bőrreakciókat, főképp ránccsökkentő bőrápoló készítményekben használják. Amennyiben bevetik, ajánlatos a dózis lassú növelése. A retinsavat csak gyógyászati formulákban, például Tretinoinban akne kezelésre szabad használni, kozmetikai célokra tilos alkalmazni!

Említést érdemel még az A-vitamin provitaminja, a bétakarotin, amely enyhén fényvédő hatású, ezért fényvédő készítményekben éppúgy felhasználják, mint napozás utáni termékekben. Az A-vitamin formulákat az anti-aging kezelések területén ránctalanító krémek vagy maszkok és szérumok formájában használják, emellett a szaruképzés zavarai, Akne vulgaris és száraz bőr esetén is. Rendszeres használatával javulhat a bőr regeneráló képessége, csökkenhetnek a ráncok, simábbá válhat a bőr. Közvetlenül felvitele után a vendég simának és feszesebbnek érzi a bőrét.

Fotó: Northfoto
Fotó: Northfoto
C-vitamin (aszkorbinsav) és derivátumai

A C-vitamin számos, az anyagcserében részt vevő szervünk számára fontos. A kollagén szintézisében és a kötőszöveti rostok fenntartásában elengedhetetlen a jelenléte. Képes a szabad gyököket ártalmatlanítani.

A C-vitamin fogalmi körébe az aszkorbinsavat és derivátumait sorolják. Hatóköre valamennyi fent említett pontot érinti. Ezen kívül serkentik a ceramidtermelést és erősítik a kollagénrostok ellenálló képességét. Megfelelő kombinációban képesek gátolni a melaninszintézist.

Az aszkorbinsav vízben oldódik, ezáltal a kozmetikai készítményekben nem túl stabil – ezért gyakrabban használják a derivátumait, elsősorban az olajban oldódó Aszkorbinsav palmitatet és az Aszkorbinsav sztearatot, valamint az Aszkorbinsav glucosidet. Ezeknek az az előnyük is megvan, hogy könnyebben átjutnak a bőr védőrétegén és így mindenekelőtt az oxidatív stressztől óvják a sejtmembránokat. Az aszkorbinsavnak, valamint vízben oldódó derivátumainak, (mint például az Aszkorbinsav foszfátnak) vivőrendszererre – liposzómára – van szükségük, hogy a bőr hasznosítani tudja őket. A C-vitamin „erejét” hasznosítják a különböző bőröregedés-lassító és halványító krémek, maszkok vagy szérumok – az olajban oldódó formulák szinergiában vannak a vízben oldódókkal, valamint más vitaminokkal.

A bőröregedés ellenében regenerálásra, illetve érett bőrre egyaránt alkalmazzák. A melaninszintézis fékezésére sikeresen alkalmazzák az Aszkorbinsav-glukoszidokat és a C-vitamin stabilabb derivátumait – megfelelően adagolva erős hatóanyagoknak számítanak a környezetfüggő, extrinikus bőröregedéssel szemben.

E-vitamin: tokoferolok és tokotrienolok

Az E-vitamin egy megbízható szabadgyök-fogó, amely azonban csak a C-vitaminnal együtt fejt ki érdemi hatást. Egy készítmény csak akkor mondható a bőr számára hatékony antioxidánsnak, amennyiben az adott kozmetikum összetevőinek INCI-listájában a tokoferol és C-vitamin vegyületek is szerepelnek. Az E-vitamin emellett az epidermisz- és membrán-lipideket is óvja a károsodástól, emellett az A-vitamint az oxidálódástól.

Zsírban oldódó vitaminként a bőr könnyedén felszívja. Mindazonáltal ez esetben is főleg a vitamin észtereit hasznosítják kozmetikumokban, mert ezek a vegyületek stabilabbak, és ahol a hatásukat kifejtik, ott enzimatikusan felszabadulnak. Ilyen észterek többek között a Tokoferol acetat, a Tokoferol palmitate, a Tokoferol nicotinate és a Tokopferol linoleate.

E-vitamint tartalmaznak többek között a bőr nedvességtartalmának növelését, a bőr idő előtti öregedését gátló és megújulását segítő krémek, maszkok és szérumok, valamint különféle ajakápolók, szemhéjfestékek, arcpúderek és alapozók is. Ezen kívül samponokban, kondicionálókban és hajöblítőkben is szívesen felhasználják. Jó kiegészítő készítménynek bizonyul a sebápolásban, valamint a sebgyógyulást támogató termékekben.

A tokotrienolok újabban a tokoferoloknál hatásosabb antioxidánsoknak bizonyulnak. Az E-vitamin is olyan vitamin, amelynél számít, hogy szintetikus vagy természetes formában alkalmazzák-e. Valamennyi telítetlen növényi olajban előfordul, de elsősorban a búzacsíra-vagy a homoktövisolajban.

A B-vitamincsoport

Ez a vitamincsoport kereken 12 B-vitamint ölel fel. Közülük nyolcat napjainkban nagy hatásspektrumuk okán a hidratálóktól kezdve a gyulladáscsökkentőkig mindenféle kozmetikumban felhasználják, mert a bőr jól reagál rájuk. Legismertebb képviselőjük a Panthenol, a B5 provitamin, valamint egy sokat ígérő, anti-aging hatóanyagként még viszonylag újnak számító B3 vitamin (niacinamid).

Vitaminok és felhasználási területük

B1-vitamin (thiamin) – Samponokban, hajfény-növelő kondicionálókban
B2-vitamin (riboflavin) – Sárga színanyagként (E 101)
B3-vitamin (niacinamid) – Fékezi a melaninképződést, csökkenti a kisebb ráncokat, serkenti a ceramidszintézist, növeli a sejtek energiáját és segíti a DNS helyreállítását, hatékony gyulladásgátló tisztátalan bőrök esetén
B5-vitamin (panthenol) – Gyulladásgátló tulajdonságokkal bíró hidratáló, gyakran D-Panthenolként szerepel
B6-vitamin (pyridoxin) – Hajápolószer
B7-vitamin (biotin) – Arckrémek, haj-, és körömápoló készítmények
B9-vitamin (folsav) – Arckrémek, haj- és körömápolók
B12-vitamin (cyanocobalamin) – Állítólag megköti a nitrogént, kozmetikai alkalmazása vitatott
■ A B5-provitamin, a panthenol jó tulajdonsága, hogy jól felszívódik, s ráadásul a bőr jól is reagál a hatására. A bőrben panthoténsavvá alakul, amely segíti a sejtmegújúlást és a sebgyógyulást. Éppen ezért gyulladásos folyamatokban és bőrsérülések esetén, az erős viszketés mérséklésére, valamint a nap okozta leégésnél használják. Jó nedvmegtartó képességgel rendelkezik, ezért kedvező hatással van a bőr vízmegtartó képességére, felvitele után kellemes érzetet kelt. Számos bőr- és hajápolószerben, valamint a dekorkozmetikumokban is felhasználják.

■ A niacinamidként is ismert B3-vitamin stabilizálja a bőr védő rétegét, és a TEWL-t, mivel serkenti a sejtek energiáját és támogatja a DNS hibáinak kijavítását, fokozza a protein- és ceramidszintézist. Mindez az epidermisz megújulási folyamatának javulását, és ezáltal egy simább és frissebb bőrkép kialakulását eredményezi. Mivel a niacinamid blokkolja a melanoszómák továbbjutását a keratinocitákhoz, mindenekelőtt a hiperpigmentáció ellen használt krémekben és szérumokban lelhető fel C-vitaminnal kombinálva. Jó anti-aging hatóanyagnak tartják. In vivo kutatásokban kimutatták, hogy egy 5 % niacinamidot tartalmazó krém számottevően mérsékelni tudta a finomabb ráncokat, a hiperpigmentálódást és a bőrvörösödést, az időskori bőr tipikus jeleit.

fruits

Példa egy kezelésre

Petyhüdt, száraz, megviselt, vagy idő előtt megöregedett bőr esetén

Üdvözlő ital/Gyümölcslé vagy gyümölcstea
Az arc letisztítása/Visszazsírozó emulzióval
Tonik/Hidratálókkal
Peeling vagy gyémántfejes mikrodermabrázió/Enzimek vagy gyümölcssavak
Ampulla/koncentrátum/ A-, B-, C-, E-vitaminok a legjobb hordozórendszerekkel, mint például liposzómákkal
Vitamin-maszk: 20 percig bemasszírozni, vagy ultrahanggal bevinni/A-, B-, C-, E-, F-vitaminok és esszenciális zsírsavak
Modellázs/Algákkal vagy maszk segítségével
Krémek/A-, B-, C-, E-, F-vitaminok

Otthoni bőrápolás

A fenti bőrállapotú vendég bőre fokozott oxidatív stressz alatt áll, amit a kipufogógázok, a dohányzás, az UV-sugarak terhelése stb. válthatnak ki. A bőr funkcióinak normalizálásához napi rendszeres ápolás szükségeltetik. A kozmetikus ezért érveljen az otthoni regeneráló bőrápolás fontossága mellett, megfelelő antioxidánsok bevetésével.

Mire érdemes odafigyelni?

Vendégét a táplálék-kiegészítők is érdekelhetik. Jól kiegészítheti velük kínálatát, amennyiben ért hozzájuk. Ha nem, akkor a legjobb, ha egy ismerős természetgyógyászhoz vagy dietetikushoz irányítja pácienseit. Ugyanis még ha a bőr bizonyos vitaminokból a szokásos mennyiségből többet is hasznosít, azok a szervezet egészét csak abban az esetben segítik, ha tényleges hiány mutatkozik belőlük. A rendszeres vitamin-túladagolás, ami valamennyi zsírban oldódó vitaminnal előfordulhat, súlyos következménnyel járhat. A kozmetikai készítmények esetében nem érvényes, hogy minél több, annál jobb. Ehelyett a helyes koncentráció és kombináció dönti el a hatást. E tekintetben természetesen a gyártóké a felelősség, de a kozmetikus tudására is szükség van: az A-vitaminban gazdag testápoló-készítmények napi használatáról beszélje le a vendéget, különösen, ha más vitaminhelyettesítőket is használ. A vitaminok pozitív tulajdonságainak ismeretében a kozmetikus az arc- és kézápolás terén igen hatékony lehetőségekkel rendelkezik.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail