Hatóanyagok a tenger mélyéről

Természetes ápolás

A tenger a legtöbb embert megigézi, mágikus vonzást gyakorol rájuk, valamint a távolság, a szabadság és a frissesség érzését közvetíti feléjük. Értéke mind tápanyag-, mind hatóanyagforrásként felbecsülhetetlen. Fedje fel vendégei előtt a tengeri kozmetikumok világát, az ápoló lehetőségek óceánját!

Napjainkban megnőtt a természetes kozmetikumok iránti kereslet, ezáltal felértékelődtek a természeti értékek és azok gyógyító ereje is. Az „egészség megőrzése” kerekedett felül a „betegség gyógyítása” mottón, amihez a tenger számtalan eszközt kínál, ezáltal megelőzhetővé válnak a betegséget okozó anyagcserezavarok –  még belülről is.
Már Hipokratész is ezzel bocsátott minket utunkra: „A betegségek nem az égből hullanak, hanem a természet ellen naponta okozott vétkek okozzák.” Ezek közé a bűnök közé tartoznak a helytelen táplálkozás, az élelmiszerekben felgyülemlett környezeti mérgek és tartósítószerek, valamint a túlzott gyógyszerszedés. A „salakanyagok” eltávolításához thalasso fürdőkkel és algapakolásokkal tudjuk a bőrt támogatni.

Kezdetben volt a tenger

A thalasso kezelések alapja a tengervíz, ami összetételében nagyon hasonlít az emberi vérplazmához, ezáltal kiválóan alkalmas a bőr, ill. az egész szervezet hiányállapotának a megszűntetéséhez. A természetes tengeri sót úgy nyerik, hogy a tengervizet a nap és a szél segítségével kiszárítják. Ha egy kilogramm tengervizet feloldunk 80-100 liter fürdővízben (egy fürdőkádnyi mennyiség), akkor a tengervízhez hasonló sóoldatot kapunk, amiben minden, az egészséget elősegítő elem megtalálható. A tengervíz a nátrium mellett számos ásványi anyagot, káliumot, kálciumot, ként, magnéziumot, kloridot és olyan létfontosságú nyomelemeket tartalmaz, mint a réz, a cink, mangán, és jód. Összefoglalva az óceánokban minden, a Földön megtalálható kémiai elem fellelhető. A tengervízből készült sóoldat összetétele nagyrészt azonos az emberi vérrel. A tengervizet számos egyéb, a tengerből nyert természetes anyaggal dúsíthatjuk.
– A tengeri iszapban és mészkőben nagy mennyiségű tengervízi ásvány rakódott le, így remineralizáló hatással van a bőrre.
– Mivel a borostyánkő évezredeken át a tengerben feküdt, értékes tengeri alkotóelemeket tartalmaz, mint a borostyánkősav, ami serkenti az anyagcserét, ezzel pedig beindítja az új sejtek képződését.
– A tengeri algák képesek összegyűjteni az értékes nyomelemeket, amiből további biológiai hatóanyagokat állítanak elő. Ezek a thalasso kezelések fő alkotóelemei. Nagy számú, különböző algafajta létezik: Zöldalga, vörösalga, barnaalga, kovamoszat, valamint a „kékalgának” nevezett cianobaktériumok.

Algacsaládok

A kb. 13 000 különböző tengerialga fajta legtágabb besorolása a mikro- és makroalgák. A mikroalgák egysejtűek, ők alkotják a növényi planktonokat, amik szabadon úsznak a tengervízben. Ezeket egy különleges eljárással szüretelik, hogy végül tablettákba vagy kapszulákba préseljék őket, mivel így könnyebben lenyelhetőek.
Teljesen másmilyenek a többsejtű makroalgák (moszatok): ezek több méter hosszúak is lehetnek, kövekhez és sziklákhoz tapadnak, a felépítése törzses és levélszerű. A makroalgák levélhez vagy fűhöz hasonlítanak és tengeri zöldségként is fogyaszthatók.
–  Ilyen makroalga a barnaalga, ami az alginsavat és a laminarint szállítja, és különösen magas koncentrátumban képes tengeri jódot tárolni. Ezért jódhiány tüneteinek esetén terápiásan is alkalmazzák. A túladagolást kerüljük, mivel nem kívánt mellékhatások léphetnek fel.
–  Vörösalgából még több fajta létezik. Egyes algák mészkövet képeznek, ami a trópusi tengerekben a korallzátonyokat rögzíti. Ráadásul ezek az algák agar-agart (növényi kocsonyásító anyag) és karragenátot (növényi kocsonyásító és sűrítő anyag) is termelnek.
– A zöldalgák 10-15 centiméter hosszúra is megnőhetnek, és gyakran kolóniákat vagy fonalszerű képződményeket képeznek. Állatokkal életközösségbe léphetnek és a szárazföldi növények előfutárának számítanak.
–  A különböző algafajták között a kékalgák az egysejtűek és tudományos szempontból nem algának, hanem baktériumoknak tekintik őket. A kékalgák feltehetően már több, mint 3,5 milliárd éve népesítik be a Földet, ezzel pedig a legidősebb életformák közé tartoznak.
–  A kovamoszatoknak az a különlegességük, hogy a sejtfaluk a kovasavlerakódás miatt tartós, kristálytiszta és átlátszó páncélt képez. A mikroszkopikus méretű, egysejtű kovamoszatok a növényi planktonok alapvető alkotóelemei, a tengeri tápláléklánc alapjai, a szárazföldön található zöldfüvű legelőkhöz lehet őket hasonlítani. Millió évvel ezelőtt tömegével fordultak elő kovamoszatok, melyek páncéljai nagy lelőhelyeket, diatómaföldeket vagy kovaföldeket alakítottak ki. Ezek a „Terra silisea” néven is ismert kovaföldek a kozmetikában és a táplálék-kiegészítő szerekben is felhasználásra kerülnek.

Thalasso belülről

Mivel a szépség belülről is fakad, fontos, hogy a tartalmas tengeri anyagok táplálkozásunk részévé váljanak. A tengeri algák a legmagasabb tápanyagsűrűséggel rendelkező zöldségfajták közé tartoznak. Semmilyen más természetes anyag nem olyan gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben, aminosavakban és vitaminokban, mint a tengeri alga. Jóval több, mint 80 különböző elem mutatható ki belőlük, melyek közül a klorofill, a karotionidok és az alginátok kiemelkedő helyet foglalnak el. Az algák többek között tartalmaznak anyagcserét serkentő B12 vitamint, magnéziumot az idegeknek, vasat a vérképzéshez, és C-vitamint az immunrendszernek. Ráadásul több bétakarotint tartalmaznak, mint a sárgarépa. A tengeri algák verhetetlenek jódszállítók.
Az algasejtek váz- és nyákanyag gyanánt különféle komplex szénhidrátokat, ismertebb nevén ballasztanyagokat tartalmaznak, melyek között megkülönböztetjük az agart, a karragenátot és az alginátot. Belső használat esetén a tengeri algák jótékonyan hatnak a belekre, javítják a tápanyagellátást, serkentik az anyagcserét, és a vérkeringést, valamint lekötik a környezetből érkező káros anyagokat.
Az Omega-3 zsírsav, amit túlnyomórészt ehető halakból nyerünk, eredetileg algából származnak: Ők termelik ugyanis ezt a hosszú láncú, többszörösen telítetlen zsírsavat, amit korábban F vitaminként is ismertünk.

Összhangban a bőrrel

A tenger, mely ez esetben szállítóeszközként szolgál, számos intelligens összetevőt tömény energiabombává változtat. Ráadásul felülmúlhatatlan az a tény, hogy az emberi vérszérum és a tengervíz ásványianyag tartalma közel azonosak. A tengeri kozmetikumok a bőrrel összhangban dolgoznak, és megfelelnek azok fiziológiai folyamatainak. Ezáltal az emberi szervezet különösen jól tudja felvenni és hasznosítani a tengeri összetevőket.

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?