Hidratálás

Lágy eső a bőrnek

A meleg évszakban a bőrnek szüksége van extra adag nedvességre – ez önnek, a bőrápolás szakértőjének magától értetődő. De hogyan tegye nyilvánvalóvá vendége számára is, hogy a bőrápolás nedvességpótló és -megkötő anyagokkal a bőr alapszükséglete, és hogy épp ebben az időszakban különösen fontosak a bőr hidratálását célzó kezelések?

A  szaruréteg víztartalma kihatással van a bőr külképére: amennyiben 10% alá csökken, a bőr felszíne korpásnak, érdesnek hat. Az ilyen bőrkép (különösen idősebb korban) csak megfelelő bőrápolással szüntethető meg. Erről a vendéget is tájékoztatnunk kell. A továbbiakban választ adunk a témával kapcsolatban felmerülő kérdésekre –  szem előtt tartva a vendég szempontjait.

A víz simává teszi a bőrt

■ Miért van szüksége egyáltalán a bőrnek külső nedvességpótlásra?
Egy egészséges, fiatal bőr hatékony védelemmel rendelkezik a kiszáradás ellen – ez az ún. természetes nedvességmegkötőfaktor (Natural Moisturizing Factor = NMF). Feladata abból áll, hogy a szükséges mennyiségű vizet a bőrben tartsa. Külső behatások, mint a levegő csökkent páratartalma pl. légkondicionált helyiségekben, a bőr saját nedvességének fokozott elpárolgásához vezet. A környezet magasabb hőmérséklete, pl. napozás során szintén elvonja a vizet a bőrből. A sporttevékenység vagy fizikai munka következtében fellépő fokozott izzadás ugyancsak megnövekedett vízvesztéshez vezet. Ehhez járul, hogy a kor előrehaladtával a faggyú- és verejtékmirigyek működése alábbhagy. Következménye: megváltozik a bőr hidrolipid rétege, a szaruréteg elveszti rugalmasságát, a bőr korpássá válik, halvány ráncok jelennek meg rajta. Hogy a szükséges kiegyenlítés létrejöjjön és a bőr ismét visszanyerje bársonyosan sima álapotát, szükségünk van egy nagy adag nedvességre.

■ Hogyan válik észrevehetővé a bőr vízhiánya?
A víz fő feladata, hogy bőr rugalmasságáról gondoskodjék. Első jele ezért a bőr csökkent nedvességtartalmának a kellemetlen, feszülő érzés és a nagyobb számban jelentkező finom „gyűrődések” a bőrön. Amennyiben semmit nem teszünk a hiánytünet megszüntetése érdekében, kellemetlen viszketés léphet fel és a finom ráncok redőkké mélyülnek. Végül halvány repedések keletkezhetnek a szarurétegben, amelyek a későbbiekben táptalajai lehetnek a gyulladásos elváltozásoknak.

■ Hány éves kortól ajánlott a hidratáló készítmények használata?
A kor előrehaladtával a bőr egyre szárazabbá válik. A szaruréteg nedvességtartalma kb. 13 %-ról, – ami a gyermekek bőrére jellemző érték – kevesebb, mint 7 %-ra csökken idősebb korban. A 16-20 év közötti életkorban a legintenzívebb a faggyútermelés; ami akár már tíz évvel később is jelentősen alábbhagyhat. Mivel a faggyúból származik az NMF egy nagyon fontos eleme (a szerves savak), ezáltal egyúttal csökken  a bőr vízmegkötő képessége is. A bőr zsírtermelése – faggyú és szaruzsír formájában, amelyek a verejtékkel egy természetes emulziót alkotnak (hidrolipid-emulzió v. bőrfelszíni lipid) – az élet folyamán lassan, de biztosan lecsökken. A bőr ezáltal kevesebb nedvességet köt meg, és egyre többet veszít. Egy könnyű hidratáló  készítmény, O/V (olaj-a-vízben) típusú emulzió formájában, a bőr állapotától függően, már 20 éves kortól kezdődően arra szolgálhat, hogy a bekövetkező párolgást ellensúlyozza.
Azokon a területeken, ahol a faggyúmirigyek ritkábban helyezkednek el, mint pl. a szemkörnyéken, legkésőbb a húszas éveink közepétől gondoskodjunk különleges ápolásról.

■ Vajon mennyi nedvességet tartalmazhat egy hidratáló krém?
Egy jó O/V típusú emulgáló szerrel több mint 80 %-os víztartalom is található a krémekben. Lehetőség szerint 65-70 % elérésére kell törekedni a kifejezetten hidratálásra kifejlesztett termékeknél.

Az értékes nedvesség megkötése

■ Mely hatóanyagok gondoskodnak róla, hogy a vizet megkössék a bőrben?
Mindenekelőtt itt a természetes nedvességmegkötő-faktorokra (NMF) kell gondolni, mint például a karbamid (urea), aminosavak és a tejsav. Előszeretettel alkalmazzák az emberi kötőszövet alkotóelemeit is, úgymint a kollagént és a hyaluronsavat (vagy ezek előanyagait, ill. építőköveit), mindkettő magas vízmegkötőképességgel bír.
A Hyaluronsav egy rendkívül hatásos és a kozmetikumokba továbbra is gyakran beépített nedvesítő és vízmegkötő. Amíg a kismolekulájú hyaluronsav behatolni képes a bőrbe, addig a nagymolekulájú egy védő, nedvesítő filmréteget képez a bőrön. Nagyon hasznos olyan hatóanyagkomplexek felhasználása is, melyek összetételükben hasonlítanak az NMF-hez, mint pl. cukorkomplexek és a gyapjúzsír-származékok. A növényi hatóanyagok közül különösen az Aloe vera emelhető ki, amely a hidratáló készítményekben sokoldalúan bevethető.
Természetes anyagok mint a citozan (a kagylós rákok kitinpáncéljából) és a karnaubaviasz (a karnaubapálma levéllemezeiből) filmképző tulajdonsággal rendelkeznek és csökkentik a bőr ún. transzepidermális vízveszteségét.

■ Tehetünk valamit belülről a bőr szomjúsága ellen?
A megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitel hozzásegít minket az egészséges, sima bőrkép megtartásához. Feltűnően megmutatkozik a jelenség abban, ahogy az apró szarkalábak a szem körül vagy határozott módon megjelennek avagy csodás módon csökkennek a naponta elfogyasztott folyadékmennyiség ingadozásának hatására.

Marina Seewald

 

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?