Hidratáló..

…bőrápolás

Az évek múlásával folyamatosan veszítünk testünk hidratáltságából – tehát ennek pótlásáról is folyamatosan gondoskodnunk kell.

A normál bőr szarurétegének víztartalma a 25-30%-ot is elérheti.
A keratin (szarusejtek anyaga, vízben nem oldódó, de víz hatására jól duzzadó vázfehérje) hidratációját az elszarusodás során keletkező vízmegkötő faktor biztosítja.
■ A vízmegkötő faktort alkotja az NMF (Nedvesség megkötő faktor = Natural Moisturising Factor), amely nagyon jó higroszkópos tulajdonságú, bár vízmegtartó képessége minimális,
■valamint az SSZF – Semleges szénhidrát faktor, amely jó vízmegtartó ellenben rossz nedvszívó.

Dehidratáció

Amennyiben külső és belső hatások miatt a vízmegkötő faktor lassabban regenerálódik, vízhiány alakul ki.
A bőrsejtjeinek víztartalma fokozatosan csökken, melynek első látható jelei az apró ráncok, szarkalábak megjelenése. A hidratáció csökkenése a szaruréteg kiszáradását, megvastagodását, a hám alsó rétegeinek elvékonyodását, a papilláris réteg ellaposodását eredményezi.
A dehidratáció mértékével egyenesen arányosan csökken a bőr rugalmassága, turgora, az elasztikus rostok megvastagodnak, csökken vízfelvevő képességük.

Külső-belső hidratálás

A bőr hidratálása több irányú, egymást kiegészítő folyamat. Mind a külső, mind a belső hidratáció biztosítása fontos tényező az öregedés késleltetésében. A napi, testsúly kilógrammnak megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása elengedhetetlen a sejtek működéséhez, anyagcseréjéhez. Testünk mintegy 70%-át vér 90%-át víz alkotja.
A víz kiváló oldószer, így jól oldódnak benne a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagok, vitaminok és az oxigén, amelyeket, a keringés szervrendszerén keresztül, a vér szállít a megfelelő helyre, illetve a szervezet számára használhatatlan anyagokat eljuttatja a lebontásért felelős szervhez.
A szövetekben található víz mennyisége befolyásolja a bőr hidratációját. A szövetek nedvességtartalmának optimalizálásához elengedhetetlen a testsúly 20 kilogrammonkénti 1-1.5l folyadék fogyasztása naponta. A megfelelő páratartalom, a helyes, minden napi bőrápolás, megfelelő kozmetikumok mind hozzájárulnak a hidratáláshoz.
A kozmetikai kezelések és az otthoni ápolás során legfontosabb feladat, a jól kiválasztott hatóanyagokkal, a bőr hidratációjának, vízmegkötő képességének, biztosítása.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail