Higiénia a kozmetikákban és a köröm stúdiókban

Tiszta – steril – higiénikus

A higiénia nemcsak a betegségek megakadályozását, hanem a fertőzések megelőzését is jelenti. A kozmetikáknál és köröm stúdióknál ez hozzátartozik a mindennapokhoz, a mindennapi munka elengedhetetlen része. A higiénikus munka kompetenciáról árulkodik, bizalmat ébreszt.

A fertőzésvédelmi előírás tartalmazza a szabályokat és illetékességeket a fertőző betegségek megelőzéséhez (mint például hepatitis vagy AIDS), valamint a teendőket kórokozókkal való érintkezés esetére.
A higiéniai szabályozás érvényes minden olyan foglalkozásra, amelynél mindennapos a kapcsolat vérrel vagy más testnedvvel. Ehhez hozzátartoznak még – az orvosi foglalkozáscsoportok mellett – a fodrászok, a műkörömépítők, a kozmetikusok és a lábápolók. Ezen területek dolgozói átvehetik egymástól és átadhatják a fertőzést mind a következő vendégnek, mind pedig az alkalmazottaiknak vagy saját privát környezetüknek. Ehhez elég a közösen használt készülékek, gépek és eszközök megérintése.

Összességében a higiéniai szabályozás a kozmetikai gyakorlat tisztaságát biztosítja. Természetesen ettől még fennáll a veszélye annak, hogy a kozmetika vagy köröm stúdió a kezelései során vét a higiéniai előírások ellen.

Higiénia saját magunknál és …

A kozmetikák és köröm stúdiók természetesen odafigyelnek a kezelt vendég személyes higiéniájára, ami az őket körülvevő mindenféle berendezésre és felszerelésre is vonatkozik. Hogy egy kozmetikában és köröm stúdióban a higiéniai előírásokhoz alkalmazkodni tudjanak, a kozmetikusnak/műkörmösnek a kínálatát is át kell tekinteni, méghozzá abból a szempontból, hogy vérrel és más testnedvvel kapcsolatba kerülhet-e, mert ha igen, akkor azzal lehetőség van betegségek továbbadására.
A kozmetikusoknak/műkörmösöknek ezért nagy hangsúlyt kell fektetniük a személyes higiéniájukra. Magától értetődő többek között, hogy kezelés előtt a kezeket alaposan meg kell mosni és adott esetben fertőtleníteni. Saját magunk védelmében – ha a testnedvekkel való érintkezés esélye fennáll – további lehetőségek is kínálkoznak, mint például eldobható kesztyűk viselése.

… felszereléseknél, valamint segédeszközöknél

Elsősorban – Már a kozmetikák vagy köröm stúdiók felszerelésekor számításba kell venni, hogy a szükséges berendezéseknél bizonyos higiéniai előírásokat is be kell tartani. Ezenkívül fontos elkülöníteni a kezelési területet és az eladási zónát a várórésszel. A tisztítás, fertőtlenítés és sterilizálás (lásd lentebb) egy elkülönített helyiségben történjen.

Munkaterület – Minden bútor lemosható és könnyen tisztántartható legyen. A tisztításhoz elegendő egy általános, fertőtlenítőszer-mentes tisztítószer.
Fertőtlenítés – olyan szerrel, ami az ÁNTSZ-listán – csak abban az esetben szükséges, ha testnedvvel való szennyeződés következik be.
Ami a higiéniát illeti, különös figyelmet kell még szentelni a munkaszékre is. Ez azt jelenti, hogy azt jól tisztán kell tartani és továbbá fontos, hogy a hozzátartozó huzat és törölközők tisztíthatók legyenek.
Higiéniát követel még meg a munkaterület: a mosdókagylónak szabadon megközelíthetőnek kell lennie. Továbbá elengedhetetlen, hogy szappanadagolóval, fertőtlenítőszer adagolóval, egyszer használatos törlőkkel és szemetesvödörrel fel legyen szerelve. Ha a kezeléshez vizet is használunk, azt a vízcsapnak kell biztosítania.
A padlót általános, fertőtlenítő-mentes tisztítószerekkel kell tisztítani. Fertőtlenítés csak abban az esetben szükséges, ha testnedvvel való szennyeződés következik be.
Hulladék – Ami a hulladékot illeti, tökéletesen megfelelő egy jól tisztítható és fertőtleníthető szemetes (szemetes zsák, fedő), amit azonban nem szabad közvetlen a munkaterület közelében elhelyezni.

Fertőtlenítés

A fertőtlenítés a sterillé tételt jelenti, ami egyenlő a kórokozók elpusztításával vagy növekedésük/elszaporodásuk megakadályozásával. A fertőtlenítés során csak engedélyezett fertőtlenítőszereket szabad alkalmazni. Ezeknek a készítményeknek szerepelniük kell az ÁNTSZ listáján, magyarán bevizsgált fertőtlenítőszerek és eljárások.
A fertőtlenítés fajtái:

  • Felület fertőtlenítés – Ha felületek fertőtlenítését a higiéniai szabályozásban külön nem emelik ki, úgy a munkafelületek fertőtlenítésére vonatkozó rész mérvadó.
  • Kézfertőtlenítés – Kezelés megkezdése előtt a kezeket az adagolóból nyert folyékony szappannal kell megmosni, szárazra törölni és adott esetben fertőtleníteni. A kihelyezett készítmény olyan legyen, ami nem ártalmas az emberi bőrre.
  • Eszközök fertőtlenítése – Eszközök fertőtlenítése termikusan (főzés vízzel, legalább három percig, különböző RKI által bevizsgált gőzfertőtlenítő módszerrel vagy kémiai módszerrel (fertőtlenítő oldatba való berakás)) történik. Kémiai fertőtlenítés megfelelő készülékkel a tisztítás és fertőtlenítés munkafolyamatban következhet be.
Ultrahangos tisztítás

Időtakarékos és hatékony higiéniás módszer készülék tisztítására az ultrahangos tisztítás. Az ultrahangos fürdő másodpercenként 40.000 rezegteti a tisztítófolyadékot. Apró vákuum buborékocskákat generál, amik azonnal újraképződnek (kavitáció). Az így létrejött erő oldja fel még a legkisebb szennyeződésrészecskéket is. Ezenkívül a létrejött meleg erősíti a tisztítóeszköz kémiai hatását. Mint a kémiai fertőtlenítésnél, az ultrahangos tisztítást is lehetséges, hogy egy megfelelő készülékkel fertőtlenítés és tisztítás munkafolyamatával egy időben végezzük el.

Sterilizációs módszerek

Sterilizáció alatt értjük: „elpusztítása vagy inaktiválása a mikroorganizmusok minden életképes vegetatív- és életformájának anyagokban és tárgyak felületén egyaránt.” Az orvosi lábápolás területén sterilizációs kötelezettségről akkor beszélünk, ha a különböző eszközökkel fennáll a bőr megsértésének veszélye. Máskülönben a fertőtlenítés és tisztítás higiéniailag elegendőnek számít.
Saját és vendége biztonsága érdekében akkor ajánlott a sterilizálás, ha a kezeléshez szükséges eszközök közvetlen kapcsolatba kerülnek vérrel, gennyel vagy hasonlókkal. Az eszközök sterilizálására kétféle módszer kínálkozik. (Természetesen mindkettő esetében fontos a gyártó anyagának adatainak figyelembevétele.):

  • Gőzzel történő sterilizáció – ennél az eszközöket vízgőzzel egy nyomókazánban (Autokláv) 121 °C-on és 1 bar vagy 134 °C-on és 2 bar nyomással 20, illetve 5 perc időtartamig sterilizáljuk (tiszta sterilizációs idő).
  • Forrólevegős sterilizáció – A sterilizátorban megmozgatott forró levegő 180 °C-tól és egy 30 perces hatóidőtől minden szegletbe beférkőzik és sterilizálja a behelyezett eszközöket. Ennél természetesen csak olyan eszközök kerülhetnek szóba, melyek hőálló anyagból – úgymint üveg és fém – készültek.

Ügyelni kell emellett a sterilizáló készülék rendszeres féléves ellenőrzésének betartására egy erre alkalmas laborban. Ez a folyamat ezeknél a módszereknél előírás.
Ezenkívül fontos mindkét eljárásnál, hogy a sterilizált eszközök egészen a következő használatig védve legyenek a kontaminációtól. Erre alkalmasak többek között az úgynevezett UV-boxok, valamint a fémből vagy opálüvegből készült tartók.

Higiénia terv

A kozmetikák/köröm stúdiók dolgozói felelősek a higiéniai előírások betartásáért. Segítség lehet, ha készítenek egy higiénia tervet, amiben rögzítik az összes higiéniai eljárást és ezt szabadon hozzáférhetővé teszik minden alkalmazott számára.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail