Higiénia a kozmetikákban és a köröm stúdiókban

Tiszta – steril – higiénikus

A higiénia nemcsak a betegségek megakadályozását, hanem a fertőzések megelőzését is jelenti. A kozmetikáknál és köröm stúdióknál ez hozzátartozik a mindennapokhoz, a mindennapi munka elengedhetetlen része. A higiénikus munka kompetenciáról árulkodik, bizalmat ébreszt.

A fertőzésvédelmi előírás tartalmazza a szabályokat és illetékességeket a fertőző betegségek megelőzéséhez (mint például hepatitis vagy AIDS), valamint a teendőket kórokozókkal való érintkezés esetére.
A higiéniai szabályozás érvényes minden olyan foglalkozásra, amelynél mindennapos a kapcsolat vérrel vagy más testnedvvel. Ehhez hozzátartoznak még – az orvosi foglalkozáscsoportok mellett – a fodrászok, a műkörömépítők, a kozmetikusok és a lábápolók. Ezen területek dolgozói átvehetik egymástól és átadhatják a fertőzést mind a következő vendégnek, mind pedig az alkalmazottaiknak vagy saját privát környezetüknek. Ehhez elég a közösen használt készülékek, gépek és eszközök megérintése.

Összességében a higiéniai szabályozás a kozmetikai gyakorlat tisztaságát biztosítja. Természetesen ettől még fennáll a veszélye annak, hogy a kozmetika vagy köröm stúdió a kezelései során vét a higiéniai előírások ellen.

Higiénia saját magunknál és …

A kozmetikák és köröm stúdiók természetesen odafigyelnek a kezelt vendég személyes higiéniájára, ami az őket körülvevő mindenféle berendezésre és felszerelésre is vonatkozik. Hogy egy kozmetikában és köröm stúdióban a higiéniai előírásokhoz alkalmazkodni tudjanak, a kozmetikusnak/műkörmösnek a kínálatát is át kell tekinteni, méghozzá abból a szempontból, hogy vérrel és más testnedvvel kapcsolatba kerülhet-e, mert ha igen, akkor azzal lehetőség van betegségek továbbadására.
A kozmetikusoknak/műkörmösöknek ezért nagy hangsúlyt kell fektetniük a személyes higiéniájukra. Magától értetődő többek között, hogy kezelés előtt a kezeket alaposan meg kell mosni és adott esetben fertőtleníteni. Saját magunk védelmében – ha a testnedvekkel való érintkezés esélye fennáll – további lehetőségek is kínálkoznak, mint például eldobható kesztyűk viselése.

… felszereléseknél, valamint segédeszközöknél

Elsősorban – Már a kozmetikák vagy köröm stúdiók felszerelésekor számításba kell venni, hogy a szükséges berendezéseknél bizonyos higiéniai előírásokat is be kell tartani. Ezenkívül fontos elkülöníteni a kezelési területet és az eladási zónát a várórésszel. A tisztítás, fertőtlenítés és sterilizálás (lásd lentebb) egy elkülönített helyiségben történjen.

Munkaterület – Minden bútor lemosható és könnyen tisztántartható legyen. A tisztításhoz elegendő egy általános, fertőtlenítőszer-mentes tisztítószer.
Fertőtlenítés – olyan szerrel, ami az ÁNTSZ-listán – csak abban az esetben szükséges, ha testnedvvel való szennyeződés következik be.
Ami a higiéniát illeti, különös figyelmet kell még szentelni a munkaszékre is. Ez azt jelenti, hogy azt jól tisztán kell tartani és továbbá fontos, hogy a hozzátartozó huzat és törölközők tisztíthatók legyenek.
Higiéniát követel még meg a munkaterület: a mosdókagylónak szabadon megközelíthetőnek kell lennie. Továbbá elengedhetetlen, hogy szappanadagolóval, fertőtlenítőszer adagolóval, egyszer használatos törlőkkel és szemetesvödörrel fel legyen szerelve. Ha a kezeléshez vizet is használunk, azt a vízcsapnak kell biztosítania.
A padlót általános, fertőtlenítő-mentes tisztítószerekkel kell tisztítani. Fertőtlenítés csak abban az esetben szükséges, ha testnedvvel való szennyeződés következik be.
Hulladék – Ami a hulladékot illeti, tökéletesen megfelelő egy jól tisztítható és fertőtleníthető szemetes (szemetes zsák, fedő), amit azonban nem szabad közvetlen a munkaterület közelében elhelyezni.

Fertőtlenítés

A fertőtlenítés a sterillé tételt jelenti, ami egyenlő a kórokozók elpusztításával vagy növekedésük/elszaporodásuk megakadályozásával. A fertőtlenítés során csak engedélyezett fertőtlenítőszereket szabad alkalmazni. Ezeknek a készítményeknek szerepelniük kell az ÁNTSZ listáján, magyarán bevizsgált fertőtlenítőszerek és eljárások.
A fertőtlenítés fajtái:

  • Felület fertőtlenítés – Ha felületek fertőtlenítését a higiéniai szabályozásban külön nem emelik ki, úgy a munkafelületek fertőtlenítésére vonatkozó rész mérvadó.
  • Kézfertőtlenítés – Kezelés megkezdése előtt a kezeket az adagolóból nyert folyékony szappannal kell megmosni, szárazra törölni és adott esetben fertőtleníteni. A kihelyezett készítmény olyan legyen, ami nem ártalmas az emberi bőrre.
  • Eszközök fertőtlenítése – Eszközök fertőtlenítése termikusan (főzés vízzel, legalább három percig, különböző RKI által bevizsgált gőzfertőtlenítő módszerrel vagy kémiai módszerrel (fertőtlenítő oldatba való berakás)) történik. Kémiai fertőtlenítés megfelelő készülékkel a tisztítás és fertőtlenítés munkafolyamatban következhet be.
Ultrahangos tisztítás

Időtakarékos és hatékony higiéniás módszer készülék tisztítására az ultrahangos tisztítás. Az ultrahangos fürdő másodpercenként 40.000 rezegteti a tisztítófolyadékot. Apró vákuum buborékocskákat generál, amik azonnal újraképződnek (kavitáció). Az így létrejött erő oldja fel még a legkisebb szennyeződésrészecskéket is. Ezenkívül a létrejött meleg erősíti a tisztítóeszköz kémiai hatását. Mint a kémiai fertőtlenítésnél, az ultrahangos tisztítást is lehetséges, hogy egy megfelelő készülékkel fertőtlenítés és tisztítás munkafolyamatával egy időben végezzük el.

Sterilizációs módszerek

Sterilizáció alatt értjük: „elpusztítása vagy inaktiválása a mikroorganizmusok minden életképes vegetatív- és életformájának anyagokban és tárgyak felületén egyaránt.” Az orvosi lábápolás területén sterilizációs kötelezettségről akkor beszélünk, ha a különböző eszközökkel fennáll a bőr megsértésének veszélye. Máskülönben a fertőtlenítés és tisztítás higiéniailag elegendőnek számít.
Saját és vendége biztonsága érdekében akkor ajánlott a sterilizálás, ha a kezeléshez szükséges eszközök közvetlen kapcsolatba kerülnek vérrel, gennyel vagy hasonlókkal. Az eszközök sterilizálására kétféle módszer kínálkozik. (Természetesen mindkettő esetében fontos a gyártó anyagának adatainak figyelembevétele.):

  • Gőzzel történő sterilizáció – ennél az eszközöket vízgőzzel egy nyomókazánban (Autokláv) 121 °C-on és 1 bar vagy 134 °C-on és 2 bar nyomással 20, illetve 5 perc időtartamig sterilizáljuk (tiszta sterilizációs idő).
  • Forrólevegős sterilizáció – A sterilizátorban megmozgatott forró levegő 180 °C-tól és egy 30 perces hatóidőtől minden szegletbe beférkőzik és sterilizálja a behelyezett eszközöket. Ennél természetesen csak olyan eszközök kerülhetnek szóba, melyek hőálló anyagból – úgymint üveg és fém – készültek.

Ügyelni kell emellett a sterilizáló készülék rendszeres féléves ellenőrzésének betartására egy erre alkalmas laborban. Ez a folyamat ezeknél a módszereknél előírás.
Ezenkívül fontos mindkét eljárásnál, hogy a sterilizált eszközök egészen a következő használatig védve legyenek a kontaminációtól. Erre alkalmasak többek között az úgynevezett UV-boxok, valamint a fémből vagy opálüvegből készült tartók.

Higiénia terv

A kozmetikák/köröm stúdiók dolgozói felelősek a higiéniai előírások betartásáért. Segítség lehet, ha készítenek egy higiénia tervet, amiben rögzítik az összes higiéniai eljárást és ezt szabadon hozzáférhetővé teszik minden alkalmazott számára.

Ajánlott cikkek

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?