Fotó: Northfoto

Hogyan kezeljük a benőtt körmöket?

Benőtt körmök. Bizonyára minden szakember találkozott már ezzel a kellemetlen, fájdalmas tünettel, amely szűk orrú cipőktől, a körmök helytelen levágásától, ortopédiai elváltozásoktól, örökletes hajlamtól, de akár testsúlyproblémáktól (elhízás,terhesség) is kialakulhat. Mi a megoldás? Segítünk!

A tünetegyüttes úgy alakul ki, hogy a köröm széle belenő a környező bőrredőbe, azt folyamatosan irritálja, amelynek következtében begyullad a kötőszövet. A köröm széle belenyomódik az oldalsó bőrredőbe, nyomja, ezért egy vastag szaruréteg alakul ki a köröm és a körömredő között. Ha ezt a szaruréteget kivágják, akkor a köröm teljesen benyomódik, amiből aztán seb, felületfertőzés során bakteriális fertőzés is felléphet. Végső esetben akár gennyesedés,vérzés, szövetszaporulat (vadhús ) alakulhat ki. Az elváltozás az estek többségében a láb nagyujján ( öregujjon) fordul elő, egyik vagy egyszerre mind két oldalon. Nagyon kell figyelnünk arra, hogy körömvágáskor a köröm sarkait ne vágjuk ki, és javasoljuk a vendégeinknek, hogy túl szűk cipőt ne hordjanak. A köröm szélének mindig egyenesnek és simának kell lennie. A köröm sarkainak kivágásakor figyelni kell arra is, hogy ne maradjon kicsi tüske a körömlemez szélén, mert az is belenyomódhat a bőrredőbe.

Ha egy köröm rosszul lett levágva, a körömszél egyre jobban pirosodik, bedagad és meleggé válik, akkor két választási lehetőségünk van:

1.A bőrgyógyász vagy sebész helyi érzéstelenítésben a köröm mátrixáig terjedő kimetszéssel távolítja el a körömlemez 2-3mm-es szélét, fenollal ecseteli, majd a sebszéleket lenyomva szorítókötéssel rögzíti. Ilyen esetekben lézeres technológiával is megoldható a probléma.

2. A szalonban lehetőség van körömszabályozó SPANGE felhelyezésére. A Spange egy fájdalommentes eljárás amelynek segítségével elkerülhetőek a körömműtétek. Spangék segítségével a körmöm növekedési irányát szabályozzuk. Ezt a módszert egy skót fogorvos fejlesztette ki a fogszabályozásból vett ötlet alapján az 1960-as években. Kezdetben a spange személyre szabásához gipszmintavételre volt szükség. Később – és ma is – egy műanyag lap felragasztásával szabályozzuk a köröm növekedését. Ennél az eljárásnál speciális, különböző hosszúságú és méretű, előregyártott 3mm vastagságú műanyag csíkokat ragasztjuk a köröm felületére.

Sajnos a Spange nem minden esetben alkalmazható, sokszor függ a benőtt köröm gyulladási fázisától, a természetes körömlemez vastagságától. Tehát folyamatos pedikűrös ellenőrzés mellett a természetes körömlemez szabályosan növeszthető, feltéve, ha az előírásokat és a megbeszélteket otthon is betartják a vendégek.

Ajánlott cikkek

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterGoogle+LinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?