Hogyan válasszunk sminktetováló gépet?

Nehéz eligazodni a piacon nagy számban jelen lévő sminktetováló gépek között. Ha már eldöntöttük, hogy szeretnénk sminktetoválással foglalkozni, meg kell találnunk a számunkra ehhez megfelelő terméket, mind a gépek, mind a pigmentek területén. Gyors áttekintés után megállapíthatjuk, hogy nem is olyan könnyű választani.

A teljesség igénye nélkül, lássuk milyen szempontokat érdemes figyelembe venni!

Leütés-szám

A legegyszerűbb beállítási funkció. Ez a tű egy másodpercenkénti leütését jelenti. Vannak sminktetováló gépek, melyek egy bizonyos beállított leütés számon dolgoznak, itt nincsen lehetőségünk ezen paraméteren változtatni. Ha olyan gépet választunk, amin a változtatás megoldható, az sokat segíthet a munkánkban. Az érték, vagyis a leütés számának emelésével, változtathatunk a bőrbe bevitt pigment koncentrációján, a bőr érzékenységéhez mérten csökkenthetjük a pigmentációs időt.  A különböző tetoválandó területeken is érdemes más és más leütés számon dolgozni a fájdalommentes kezelés érdekében.

A pigmentáló tűk számának, fajtájának választhatósága

Sokan esküsznek az egytűs rendszerre, de tapasztalataim szerint inkább érdemes a sok lehetőség közül olyat választani, ami minden igényt kielégíthet. Ha gépünk alkalmas magasabb tűszámmal is dolgozni, mikrotűket alkalmazni, miért ne tennénk?

Próbáljuk ki az új technikákat, lehetőségeket is!

A mikrotűk vékonyabbak, esetleg a vastagabb tűk vannak élesebbre, hegyesebbre csiszolva. Élességüknek köszönhetően nagyobb koncentrációban képesek a bőrbe a pigmenteket juttatni, mint hagyományos társaik. Ebből kifolyólag kiválóan alkalmasak a szemöldök szálazásnál elvárt határozott vékony vonalak kialakítására. A hármas mikro tűkkel eredményesen pigmentálhatunk erős, zsíros bőrű vendégeket, mivel a tűk élességük révén könnyen behatolnak a bőr szerkezetébe, így fájdalom mentesebben, hatékonyabban dolgozhatunk.

A tompább végű hagyományos tűk már a megszokott módon alkalmazhatóak.

Ajaksatírozásnál is érdemes ezzel a lehetőséggel élni, mivel a kontúr kialakítása utáni magasabb számú tűre váltással meggyorsíthatjuk a pigmentálás idejét, ezzel csökkentve a tetoválandó felület duzzadását. A pigmentek szélesebb spektrumon való szóródása végett elkerülhetjük a színek foltokban történő bemélyülését, ezáltal egyenletesebb eredményt biztosíthatunk.

A hegek kezelésénél érdemes még ennél is magasabb számú 5-ös 7-es tűket választani, mivel ezek kiválóan alkalmasak a camouflage eljárásokhoz.

A pigmentáló tű anyaga

A hagyományos sminktetováló gépek sok esetben akupunktúrás tűvel használhatóak. Az akupunktúrás tűk speciális rozsdamentes acélból készülnek, melyek szilikon bevonattal lehetnek ellátva. Mindezek mellett fontos tudni, hogy az akupunktúrás tűket, akupunktúrás orvosi kezelésekhez, egyszeri bőrbe szúráshoz fejlesztették ki. Sminktetoválás végzésekor a tű kb. 100.000 (!) alkalommal érinti a bőrt, nem pedig egyszer!

A többszöri bőrbe szúrás hatására a tű hegye kophat, tompává válhat, így a szálas szemöldököknél a szálak megvastagodását, elmosódottságát okozhatja, – a satírozásnál felületibb pigmentálás jöhet létre. Továbbá, mivel a tűk nagyon vékonyak, gyengék, a bőre való szúrás hatására meghajolhat, így erős oldal irányú regés alakulhat ki. Vásárolhatunk már speciális platina ötvözetből készült pigmentáló tűket, melyek erősebbek, ellenállóbbak, vastagabbak. A tűk hegye a kívánt élességre van csiszolva. A speciálisan mikropigmentáláshoz kifejlesztett platina ötvözetből készült tűk a munka során nem veszítenek élességükből. Vastagságuk miatt a bőrbe hatoláskor nem okoznak vibráló mozgásból fakadó túlzott sérülést, vagy ödémát.

A kézi egység

Vásárlás előtt fontos a kézi egység adataival is tisztában lenni. Bekapcsolt állapotban a kézi egység rezgése, erős oldal irányú mozgást eredményezhet, ami nem azonos a tű vibráló mozgásával. Ez azért okozhat problémát, mert a pontos vonalvezetést nehezítheti pl.: a ma nagyon divatos mikroszálazott szemöldököknél a szálak megvastagodását eredményezheti.

A rezgésmentes könnyű kezelő egység nagyban segítheti a munkánkat, akár a satírozás, akár a kontúrozás tekintetében. A könnyű kezelő egységgel elkerülhetjük a hosszú munka alatt fellépő kéz fáradását, így egész nap pontos, precíz munkát végezhetünk.

Fontos szempont még a könnyű kezelhetőség, illetve a tű, vagy a modul egyszerű biztonságos, stabil csatlakoztatása a kezelőfejhez.

A balesetek elkerülése végett soha ne használjunk kilazult nem megfelelően csatlakoztatott modult, tűt vagy tűsapkát!

Tű, tűsapka, modul

Választhatunk sminktetováló gépet fertőtleníthető tűsapkával. Bár ez a lehetőség nagyban lecsökkenti az anyagköltségünket, ezért a higiéniai szempontokat figyelembe véve – egy esetleges fertőzés elkerülése végett – ezt mégiscsak érdemes átgondolni.

Van lehetőség sterilen csomagolt, egyszer használatos tű és tűsapka használatára alkalmas gépet is vásárolni. Ennél a lehetőségnél is van a gépnek fertőtlenítendő alkatrésze, mint például a tűszár, ezért ez sem tartozik a modern technikák közé.

Mindent összevetve és a higiéniai szempontokat figyelembe véve érdemes modullal használható gépet vásárolni, ami már megfelel a legújabb EU-s ajánlásoknak is. Itt nincsen az eszköznek sterilizálandó része, így a fertőzés veszélyét a minimálisra csökkenthetjük.

Higiénia, mint szempont

A tűcsúcsok igen vékonyak, ezért tisztítása, fertőtlenítése, még ha orvosi fémből készül is, meglehetősen aggályos lehet. A fertőtlenítő eszközök, folyadékok kiválasztása, hatóideje és eltarthatósága is okozhat problémát. Esetenként a fertőtlenítési folyamatba hiba csúszhat. Önt megnyugtatná, ha orvosa steril tűt használna, de a fecskendőket többször használatossá tenné? Ha választhatna a fertőtlenített eszköz és az egyszer használatos között, Ön mit választana? Ha mégis az egyszer használatos termékeket választjuk, minden esetben ellenőrizzük a csomagoláson feltüntetett sterilitási számot és szavatossági időt! Ennek hiányában soha ne használjuk fel a termékeket!

A bőr ellenállásának érzékelése és állíthatósága

A hagyományos sminktetováló gépeknél a tű bőrbe való behatolási mélységét a sminktetováló kezének nyomása szabályozza. Azoknál az eszközöknél, amelyek rendelkeznek ezzel a funkcióval a kezelőfejbe található mikroszenzor folyamatosan méri a bőr ellenállását, ezáltal szabályozza a tű bőrbe való behatolási mélységét. Ennek köszönhetően a kezelt területen a pigmentbevitel egyenletes, szabályos lesz. Még nagyobb segítség lehet, ha további beállítási lehetőségeink vannak a bőr típusának és a kezelt területnek megfelelően. Ez azért fontos, mert a bőr ellenállása nem ugyanakkor fog érkezni más és más bőrtípusnál.

Az erős, zsíros bőrnél az ellenállás túl korán fog érkezni, így a pigmentbevitel felületes lehet, ami foltos halvány színt eredményezhet. A vékony, áttetsző bőrön ugyanannál az ellenállásnál, a tű nagyon mélyre szúrhat, ami erős vérzést, foltos bemélyült színeket eredményezhet.

Ennek a beállítási funkciónak köszönhetően a pigmentek egyenletesen, ugyanabban a mélységben kerülnek a bőrbe, ez-által a színek elhalványulása évek múltán is egyenletesen fog megtörténni.

Gyártó, garancia és szerviz

Fordítsunk figyelmet a termék gyártójára, szervizelési lehetőségeire, mert kisebb hibák miatt is új gép vásárlására kényszerülhetünk. Használt gép vásárlásának lehetőségét is érdemes megvizsgálni. Ha kiválasztottuk a számunkra megfelelő gépet, de az ára nagyon magas járjunk utána, milyen más alternatíváink lehetnek még. A megbízható helyről vásárolt használt gép jó megoldást jelenthet.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail