Fotó: pixabay.com

Így lesz egészséges a köröm!

Testünk és lelkünk állapotának is tükre a körmünk, ezért nagyon oda kell figyelni a jelekre, hiszen mint ahogyan korábban már írtunk is róla, rengeteg betegség jele mutatkozhat meg rajta.

A körömápolás persze nem csupán a vitaminok pótlásáról szól, de nagyon fontos része. Emellett természetesen különös figyelmet kell fordítani a körmök és a kéz ápoltságára is. S hogy mire érdemes nagyon odafigyelni? Mutatjuk!

  • Óvjuk a kezünket, beleértve a körmünket is a kiszáradástól! A száraz köröm berepedezhet, a szélein fájdalmasan beszakadozhat. Használjunk különféle krémeket, olajokat, körömerősítő készítményeket!
  • A kókuszzsír rendkívül jó kéz-és körömápoló, sőt, az egész test számára kifejezetten ajánlott. Naponta masszírozzuk a kezet és a körmöket egy kis olajjal, és máris puhább lesz a bőr, erősebb, egészségesebb a köröm.
  • A lenmag olaj rengeteg hasznos összetevőből áll. Ásványokat, antioxidánsokat, telített zsírsavakat tartalmaz, amelyek a gyorsabb, erősebb növekedést biztosítják. Naponta 1-2 alkalommal masszírozzuk be vele a kezet.
  • Olívaolaj és citrom – köztudottan az egyik legjobb, legtáplálóbb olaj mind a körmömnek, a  bőrnek és a hajnak. A citrom C-vitaminban, antioxidánsban gazdag. Eltávolítja az elszíneződéseket, táplálja és erősíti a körmöket. Keverjünk össze 3 egység olajat 1 egység citrommal. Melegítsük meg egy kicsit, és áztassuk be a körmöt 10 perce. Naponta ismételhető.
  • E vitamin – akár olajként, akár tablettaként alkalmazzuk, mindenképpen kifejti a hatását. Legalább 2 hétig érdemes szedni.
  • A narancslé szintén jó körömáztató (napi 10 perc). Antioxidánsai miatt a köröm gyorsabban nő és erősebb lesz. Miután végeztünk, el kell távolítanunk a körömről, a bőrről, és lehetőleg bármilyen természetes olajjal alaposan kenjük át a körmeinket.
  • Furcsán hangzik, de a sör is rendkívül sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Körömáztatónak is kiváló: 2 egység sör, 1 egység meleg olívaolaj, 1 egység almaecettel. Hetente 1-2 alkalommal érdemes kipróbálni.
  • A Holt-tengeri sóban rendkívül sok, legalább 20 féle ásványi anyag található. Szintén jó körömáztatót lehet belőle készíteni. Rakjunk 2 evőkanál sót egy kis pohár meleg vízbe, adjunk hozzá pár csepp olajat a fent említettekből, illetve megtoldhatjuk pár csepp citromlével, vagy levendula olajjal is.
  • Almaecet az egyik legjobb megoldás töredezett az elszíneződött körmökre. A vitaminok és savak nem csak erősítik a körmöt, hanem megszabadítják a fertőzésektől is, amelyek könnyen okozhatnak, sárga elszíneződéseket, vagy töredezett körmöket.
  • A teafa olaj szintén a töredezett és elszíneződött körmökre ajánlott. Hihetetlenül erős gyógyító hatásának köszönhetően legyőzi a fertőzéseket. Néhány csepp olajat keverjünk össze egy fent említett tápláló olajjal, dörzsöljük a körmünkbe, majd fél óra után mossuk le meleg vízzel, és tápláló olajjal kenjük újra a kezünket.

Fontos, hogy a körömlakkot időben távolítsuk el, lehetőleg acetonmentes terméket használjunk! A körömágy bőrét lehetőleg ne vágjuk, ha mégis, akkor alaposan fertőtlenítsük le utána. A körömágy sérülésénél bekerült baktériumok is okozhatnak csúnya elváltozásokat, fertőzéseket. Rendszeresen fertőtlenítsd az eszközeidet, és javasold a vendégeidnek, hogy mosogatáshoz, vegyszeres tisztogatáshoz, kertészkedéshez, használjanak kesztyűt! A vegyszerek ugyanis hihetetlenül gyengítik a körmöt, a kerti munka pedig töredezetté teszi!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail