Illóolajok és kontraindikáció

Bármikor? Bárkinek? Bárhogyan? Sokan úgy használják ezeket a cseppeket, hogy csak az illatra koncentrálnak, de nem ismerik a tulajdonságaikat, a felhasználási és adagolási előírásait. Nézzük mi az, amire feltétlenül figyelnünk kell az illóolajok alkalmazásakor!

A szakemberek, a fito- és aromaterapeuták előbb felmérik a segítségért hozzájuk fordulók lelki és fizikai állapotát, életkorát, és csak ezek után, a kapott információk birtokában készítik el részükre az illóolajos keverékeket. Egyes illóolajok használatánál ugyanis fokozott óvatosságra van szükség, és vannak olyanok is, amelyeket bizonyos időszakokban, illetve meghatározott betegségek esetén kerülni kell. Az illóolajokkal is dolgozó kozmetikusoknak is figyelemmel kell lenniük a saját (!) és a vendégeik egyéni érzékenységére, és az esetleges kontraindikációra.
Amire figyelni kell!
Előző számunkban már megismerhették azokat az illóolajokat, amelyeket a várandós nőknek és a szoptató kismamáknak kerülniük kell, s azokat is, amelyeket UV-sugaraknak kitett bőrre nem szabad használni. Olvashattak továbbá az érzékeny és allergiára hajlamos bőrök számára kerülendő illóolajokról is.
Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az egyéb eseteket, betegségeket, amikor bizonyos illóolajok rendszeres használatát ugyancsak nem javasolják a szakértők.
■ Külön fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy – a terhesség első 3 hónapjában, amikor a magzat idegrendszere, szervrendszere kialakul, kifejezetten tilos bármilyen illóolaj használata. Ezért az illóolajokat is használó kozmetikusnak szülőképes korú vendégeivel a kezelés előtt minden esetben tisztáznia kell a helyzetet.
– Négy éves kor alatti gyerekeknél a borsmenta, a kámfor illóolajat sem inhalálásra, sem bedörzsölésre nem szabad használni, mert légzésbénulást okozhatnak!
■ Ha valaki kámfor, borsmenta, kakukkfű és kamilla illóolajokat használ a kezeléshez, meg kell kérdeznie a vendégtől, hogy szed-e homeopátiás készítményt. Ezen illóolajok és a homeopátiás készítmény egyidejű használata kontraindikált, mivel kölcsönösen semlegesítik egymás hatását. Alkalmazásuk között legalább 3 órának el kell telnie!
■ A boróka illóolaja masszírozáskor izomgörcsoldó hatást fejt ki, és gyorsítja a sebek gyógyulását. Mivel intenzíven serkenti a folyadék kiválasztását, vagyis élénkíti a veseműködést, vesebetegek masszírozásánál nem ajánlott a használata.
■ A rozmaring illóolaja élénkíti a vérkeringést, javítja a sejtek anyagcseréjét, ezért nagyon jól hasznosítható a szépségápolásban. Segítségével eredményesen kezelhető számos bőrprobléma, pl. a petyhüdt bőr, az akne, a korpás fejbőr. Mivel vérnyomást növelő hatása is van, magas vérnyomásban szenvedőknek kontraindikált a használata. Nekik egyébként a kakukkfű, a borsmenta, a zsálya, az izsóp, a bazsalikom és a fenyő illóolajokat is kerülniük kell.
■ Nem árt, ha tudják a kozmetikusok: több olyan illóolaj is van, amely az epilepsziás betegeknél, illetve az arra hajlamos egyéneknél rohamot válthat ki. Ezek közé tartozik a kámfor, az izsóp, az ánizs, a zsálya, az édeskömény és a rozmaring.
■ Nyáron fantasztikusan kellemes, hűsítő hatása lehet egy borsmenta illóolajas lábfürdőnek, és segítségül hívhatjuk ezt az illóolajat akkor is, amikor vendégünk hőhullámról panaszkodik, vagy amikor egy frissítő, érösszehúzó pakolást igényel a bőr. A borsmenta illóolajról ugyanakkor tudni kell, hogy közvetlenül a szem környékére nem szabad felkenni, mert károsíthatja a szem hajszálereit. A vele készült arcpakolás idejére célszerű a szemekre krémes szempakolást alkalmazni, amire szemvidítófű-teával átnedvesített vattalapkát is tehetünk.
■ A citrált tartalmazó illóolajkeverékeket (citromos eukaliptusz, kubeba, és a citromfű illóolaj) még párologtatáshoz se használjuk glaukomára (zöldhályog) hajlamos egyének esetében.
■ Alacsony vérnyomású vendégeknél ne használjunk majoránna, ilang ilang, citromos eukaliptusz, sárgarépamag, és szantál illóolajokat, mivel ezeknek vérnyomáscsökkentő hatásuk van.
■ Kakukkfű, mirtusz, mirha illóolajok használata előtt érdeklődjünk vendégeink pajzsmirigyműködése felől. Amennyiben túlműködik a pajzsmirigy, ne használjunk a kezelés során mirtusz illóolajat, amennyiben alul működik, úgy a mirha illóolaj a kontraindikált.
■ Májbetegségre panaszkodó vendégek esetén ne használjunk se a szegfűszeg, se a kömény, se az ánizs illóolaját.
■ A késő délutáni és az esti órákban kezelésre érkező vendégeink számára (akár levegőillatosításhoz, borogatáshoz, masszírozásához, vagy pakolásaikba) ne tegyünk frissítő hatású illóolajokat (pl. citrom, bazsalikom, rozmaring), mert előfordulhat, hogy nehezen tudnak majd elaludni. Helyette inkább nyugtató hatású illóolajok kerüljenek a keverékbe (szantál, levendula, vetiver, majoránna). A majoránna illóolaj használatával vigyázzunk, vezetés előtt nem javasolják a használatát.
■ A reggeli órákban ugyanakkor inkább a fejre ható frissítő hatású illóolajok szerepeljenek – de napos időben kerüljük a fényérzékenyítő hatásúakat!
■ És, amit ugyancsak nem árt tudni, ha valamilyen bulira van a kozmetikusnak és/vagy a vendégének meghívása: a másnaposság súlyosabb formában jelentkezhet, ha valaki a zsálya illóolaj használata után alkoholt fogyaszt.
■ A ciprus, a kömény, a zsálya illóolajok rendszeres használatát a mellek daganatos elváltozása esetén nem javasolják a szakemberek.

■ Görcsös köhögés esetén a szakemberek az eukalyptusz globulus és radiata kemotípusú illóolajok, valamint a niauli, a kámforos rozmaring és a mirtusz illóolajok alkalmazását nem javasolják.

■ Hormon-függő rákos betegeknek nem szabad használniuk a varádics, a kömény, a római kömény, az ánizs, az angyalgyökér, a muskotályzsálya és a zsálya illóolajakat.

■ Paracetamol tartalmú gyógyszerek szedésekor a kömény és az ánizs illóolajok kerülendők.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail