Fotó: Freepik.com

Íme, a kozmetikus oktatás változásai és a gyakorlati oktatás kritériumai

A kozmetikus oktatás az elmúlt több mint 10 évben rengeteg változáson ment keresztül. A július 1-ével a felnőttképzésben - december 31-ig indíthatnak a felnőttképzők a régi OKJ szerint szakképzést - és szeptember 1-ével az alapképzésben életbe lépő legutolsó változtatás radikálisan változtatja meg a szakma jelenét és jövőjét.  Az új rendszert Juhász Klári kozmetikusmester, biológia-kémia szakos tanár és Móró Gabriella, a BKIK Kézműipari Tagozat XVII. Egészségügyi Szolgáltató Osztály, Kozmetikus Szakma Csoport elnöke ismerteti.

Online cikkünkben igyekszünk bemutatni a kozmetikus szakképzésben történő legfontosabb változásokat. A Beauty Forum július végén megjelenő 7-8-as lapszámában minderről részletesen olvashattok. Addig is tegyétek fel kérdéseiteket a szerzőknek magazinunkon keresztül: info@beauty-forum.hu.

Mit is jelent az új rendszer?

Szigorúan a tényekre támaszkodva hasonlítsuk össze a legutóbbi Szakmai és Vizsgakövetelményeket a legújabb Szakmai és Vizsgakövetelményekkel, amit mostantól Képzési és Kimeneti Követelményeknek hívnak.

Szempontok Régi – 54 815 02 Új – 5 1012 21 03
Szakma megnevezése kozmetikus kozmetikus technikus
Bemeneti kompetencia érettségi végzettség alapfokú iskolai végzettség
Elmélet-gyakorlat aránya Elméleti képzési idő aránya: 40%

Gyakorlati képzési idő aránya: 60%

Az új rendszer ilyen arányt nem határoz meg. Az óraszámokat a Programtanterv fogja tartalmazni, abból látszik majd az arány.
Egészségügyi alkalmassági követelmények szükséges szükséges (Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat)
Pályaalkalmassági követelmények nem szükséges nem szükséges
FEOR szám és megnevezés 5212 Kozmetikus 5212 Kozmetikus
Szakmai vizsgára bocsátás feltétele:

 

Az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.

Saját modell kezelési tervének (D. vizsgafeladat), valamint a speciális feladathoz kapcsolódó (E. vizsgafeladat) kezelési tervének leadása a szakmai vizsga gyakorlati része előtt maximum két, minimum egy héttel.

Valamennyi előírt képzési évfolyam és az egybefüggő szakmai gyakorlat, valamint az ágazati alapvizsga eredményes teljesítése.

Szakmához kötődő további sajátos követelmények: Szakmai gyakorlat teljesítésének igazolása Kozmetikus mester által.

A vizsgafeladatok értékelési súlyaránya Írásbeli vizsgafeladat: 20%

(180 perc papíralapú írásbeli), ami 51%-tól sikeres

Szóbeli vizsgafeladat: 20%, ami 51%-tól sikeres

Gyakorlati vizsgafeladatok: 60%, ami 51%-tól sikeres

Írásbeli vizsgafeladat: 20% – 120 perc – interaktív írásbeli –sikeres 40%-tól

Szóbeli vizsgafeladat: 0%, azaz nincs

Gyakorlati vizsgafeladatok: 80%, ami 51%-tól sikeres

 

Munkakör A kozmetikus az egészséges arc és test ápolásával, állapotának javításával, illetve fenntartásával manuálisan és elektrokozmetikai készülékek alkalmazásával, tartós sminkkészítéssel/vagy speciális arc –és/vagy testkezeléssel, valamint az ehhez szükséges feltételek megteremtésével és kozmetikumok forgalmazásával foglalkozik.

A kozmetikus minden tevékenységét egészségügyi szemlélettel és felelősséggel végzi. Maximálisan betartja az egészségügyi és higiéniai szabályokat, ezzel biztosítja a páciens és saját egészségét, testi épségét.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

–    kozmetikai alap és kiegészítő műveleteket végezni, manuális és gépi módszerekkel

–    diagnosztizálni, kezelési tervet összeállítani, kozmetikus által kezelhető kozmetikai hibákat kezelni

–    professzionális kozmetikumokkal dolgozni, azok alap-, és hatóanyagait ismerni, és kiválasztani a bőrtípusnak, és az általa kezelhető rendellenességnek megfelelő készítményt

–    kendőzni tartósan, tanácsot adni az otthoni bőrápolással kapcsolatban

–    speciális arc és testkezelést végezni, tanácsot adni az otthoni bőrápolással kapcsolatban

–    megismerni a legújabb szakmai újdonságokat, rendszeresen továbbképzéseken részt venni

–    dönteni a szolgáltatás elvégzésének módjáról, vagy orvosi segítség igénybevételét ajánlani, ha az egészséges állapottól eltérő elváltozást észlel

A kozmetikus technikus az egészséges arc és test szépítésével, ápolásával, állapotának javításával, illetve ennek feltételeinek megteremtésével foglalkozik. Személyre szabott kozmetikai szolgáltatást nyújt. Manuális bőrápoló és szépítő kezeléseket végez, és a kozmetikus hatáskörébe tartozó elektrokozmetikai eljárásokat alkalmaz. Speciális arc- és testkezelésekkel foglalkozik, valamint az ehhez szükséges feltételeket szakszerűen megtervezi, megteremti, továbbá a szolgáltatás eredményének fenntartásához szükséges kozmetikumokat értékesít. Ideiglenes és a hatáskörébe tartozó tartós szőrtelenítési módszereket alkalmaz. A kozmetikai kezeléshez, házi ápoláshoz szükséges anyagokról hiteles információkat ad a vendégeknek. Tanácsot ad otthoni bőrápolásra.

A munkafolyamatoknál felelősséggel gondoskodik az egészségügyi, higiéniai és biztonságtechnikai feltételek megteremtéséről, a szabályok betartásáról, ezzel biztosítja a vendég és saját testi épségét, egészségét. A kozmetikus tevékenységgel kapcsolatos vállalkozói, marketing és számlázási tevékenységeket végez.

Részletes leírás Kerettanterv, Szakmai és Vizsgakövetelmény – elérhető: https://www.nive.hu Képzési és Kimeneti Követelmények

Programtanterv – megjelenése hamarosan

https://www.nive.hu

Tanulók foglalkoztatásának ideje és módja 13. évfolyamtól – tanulószerződéssel 11. évfolyamtól – munkaszerződéssel
Képzési forma Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 2

Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 1200-1400

Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 4+1, amiből 9-10. ágazati alapozó képzés, 11-12. közismereti tantárgyak + szakmai képzés, 13. évfolyam: „maradék” érettségi tantárgy + szakmai képzés

Érettségi után 13. évfolyam 1. félév szakmai alapozó, 2. félév + 14. évfolyam tisztán szakmai képzés.

Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: NINCS – nevében, tartalmában megegyező továbbképzések nem szervezhetőek

 

Igyekeztünk megvédeni a szakmát
– Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hisz a legutóbbi fejlesztésig majdnem mindegyikben részt vehettünk. A lehetőségekhez mérten a szakma érdekeit mindenkor szem előtt tartva, megtettük, amit csak lehetett annak érdekében, hogy minél kevesebb veszteséggel élje túl a szakma az újabb és újabb változtatásokat. Egyre nehezebb volt ezt megtenni, hisz egyre több olyan elvárás volt, amiből nehéz volt jót kihozni. A kérész életű „gyakorló kozmetikus” képzési forma kidolgozását nem is vállaltuk fel, hisz abból nem lehetett jót alkotni – hangsúlyozta Móró Gabriella és Juhász Klári. – A „harcostársainkkal” együtt mi mindig a szakmát tartottuk szem előtt, és nem kevés időt, energiát, a gyerekeinktől elvett csodás pillanatot áldoztunk azért, hogy védjük a kozmetikus szakmát. Az elmúlt 2,5 év is sajnos a harcról szólt. Hittünk abban, hogy a szakma nem politika, és fontos a szakemberek véleménye. Nem sikerült. Ezért mi ehhez nem adtuk a nevünket. Az alkotó folyamatból is kimaradtunk ezért, a véleményünket nem kérdezték.
Mindezek ellenére a fentiekben felvázolt új rendszer sikerességét kívánjuk, és azt, hogy a döntéshozók és végrehajtók megelégedettségre jól működjön az új rendszer!

Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail