Infraszauna

Kíméletes, korszerű

Egy régi finn mondás szerint egy betegség akkor halálos, ha a pálinka, a dohány és a szauna sem képes már segíteni rajta…

A frappáns idézet ellenére a szauna története nem Finnországban kezdődött, hanem egy sokkal melegebb vidéken, Közép-Amerikában. A maják ugyanis már időszámításunk előtt kilencszáz évvel szaunáztak. Az azóta eltelt közel három évezredben nemcsak a szauna-kultúra, de vele összefüggésben a technika is rengeteget fejlődött.

Az izzasztó kunyhótól …

Egyre többen vannak, akik rendszeres használói a szaunáknak. Ők elmondhatják, hogy kevés ráfordítással sokat tesznek egészségükért, állóképességükért, teljesítőképességük fokozásáért, hiszen a szaunázással kényeztetjük testünket, de sporttal összekapcsolva energiánkat is növelni tudjuk.
A legrégibb szaunázási formáktól máig igen változatos a fejlődés útja. A leírásokban találkozhatunk izzasztósátorral, agyagba vájt gödörrel, kunyhóval, vagy éppen fényűző teremmel.
Manapság a szauna építésben a fa mellett több lehetőséget kap a különféle anyagok kombinációja, így nagyobb mértékben van jelen az üveg és a kő is.
A fejlődés nem áll meg, és a hagyományos finn szauna, vagy infra kabin és gőzkabin mellett, egyre gyakrabban ötvöződnek az egyes szaunaféleségek jegyei egy-egy kombinált szauna formájában. Például finn szaunába építik az infra technológiát, vagy párologtatóval kombinált kályhával magas páratartalom érhető el egy erre a célra alkalmas fából készített kabinban. Így egy kabinnal többféle igényt is ki lehet elégíteni.
Bármely szauna fajtát válasszunk is, számíthatunk a szauna méregtelenítést, salaktalanítást, pihenést és regenerálódást, bőrfiatalítást, energia töltést és hangulatjavítást, valamint gondolatserkentést keltő jótékony hatásaira!

… az infraszaunáig

Mindazonáltal sokan vannak, akiket a hatalmas hőség visszatart attól, hogy kihasználják a szauna adta lehetőségeket, vagy éppen egészségi állapotuk nem engedi meg, hogy éljenek vele. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára ugyanis az ilyen fokú hőség ellenjavallt. Számukra az infrakabin jelenthet megoldást. Az infravörös hőtechnika ugyanis relatív alacsony hőmérsékleten fejti ki fiziológiailag pozitív hatásait. Osztrák tudósok olyan pozitív hatásairól számoltak be, mint a salaktalanításban játszott szerepe, a boldogsághormon-termelődésének serkentése vagy az immunrendszer erősítése.

Mélymeleg terápia

A mélymeleg hőterápia és a hát környékére irányított infravörös sugárzás az immunrendszerre gyakorolt fiziológiai hatását Luis Schwarzenberger vezetésével végzett vizsgálatokon Dr. Otto Pecher és Dr. Manfred Schmolz kutatta. A tudósok arra az eredményre jutottak, hogy az alacsony hőmérsékletű infravörös besugárzás lényegesen nagyobb fiziológiai és immunológiai hatást gyakorol a szervezetre, mint a hagyományos szaunázás. Megállapították azt is, hogy míg a klasszikus szaunázás egy közepes kardio-edzésnek felel meg, az infravörös technika fiziológiai hatása egy kisebb sportteljesítményével egyezik meg. Az infravörös technika nemcsak az immunrendszert erősíti, de hatására valamelyest csökken a szív diasztolés nyomása, a vérnyomás alsó értéke. Legyen szó hagyományos szaunáról vagy infrakabin használatáról, a szaunázás fogalma mindenképpen egy szertartásszerű időtöltést kell, hogy jelentsen, amely helyes használat mellett testi-lelki felüdülést hoz, s hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail