Fotó: fodraszinfo.com

Kétkezesség a fodrászatban

El tudod képzelni, hogy egy hajszárításnál a hajszárítót és a kefét aszerint cserélgeted a kezedben, ahogy éppen a haj kívánja? Na, igen, én sem… Pedig hidd el, sokaknak nem okoz gondot, hogy az egyes feladatokhoz a bal és a jobb kezüket egyformán jól és precízen használják.

A kétkezesek népes táborát gyarapítja Székely Tünde fodrászmester, akit mestere tanított meg erre a technikára, és aki ennek szellemében tanítja tanulóit. Tündével a kétkezesség érdekességeiről és gyakorlati hasznáról beszélgetett Hansági Dorka, a fodraszinfo.com szerzője.

Mit jelent pontosan a kétkezesség?
A kétkezesség azt jelenti a fodrászatban, hogy mind a két kezed ugyanolyan ügyesen használod. Természetesen ezt az életben máshol és sokan használják még, nekem a mesterem tanította meg.

Mikor használod?
Főként hajszárításnál és hajfestésnél. Például hajszárítás közben a kefét és a hajszárítót cserélgetem a jobb és a bal kezemben, ahogy a frizura igényli. Ez a technika például a tépett, lépcsőzetes frizuránál nagy előny, mert az arcban lévő, hulló kontúrokat szebben ki tudom alakítani. A rövid frizuráknál leginkább a hajtő megemelésénél játszik fontos szerepet. Ha pedig valaki hullámos-göndör szárítást kér, a körkefével jobban tudom a loknikat kialakítani, göndöríteni.

Ha valaki egykezes, mennyire nehéz ezt megtanulnia?
Nem könnyű, de megtanulható. Az én tanulóim eleinte érdekesen néznek rám, de aztán meg értik a lényegét és szívesen használják. Festésnél pedig csak kényelmi szempont, mert a kontúrokra így jobban oda lehet figyelni. Nekem gyorsabb, de másnál ezt nem láttam. Természetesen a tanulók képzésénél is nagy hasznát veszem, mikor a modell egyik oldalán ők készítik a frizurát, a másikon én és folyamatában, tincsről tincsre tudom mutatni a mozdulatot és a trükköket.

Lehet ennek bármiféle hátránya?
Hátránya biztos nincs, sőt! Inkább előnyét látom, mert szerintem így jobban, sokkal részletesebben tudnak a gyerekek megtanulni mozdulatokat, akár a hajszárításnál is. Ez, mint mondtam, főleg hajszárításnál használható.

Te is tanultad, vagy kétkezesnek születtél?
Gyerekkoromban nem vettük észre, hogy kétkezes lennék. Viszont hétéves korom óta fodrász szerettem volna lenni, és amit később a mesterem mutatott, az volt a csoda mindig számomra. Ő tanította nekem ezt a technikát. A mi korosztályunk még istenként tisztelte a mesterét, amit ő mondott, az szent és sérthetetlen volt. Akartam, nagyon akartam ennek a szakmának minden aprócseprő trükkjét ismerni, megtanulni. Most imádom ezeket az én tanulóimnak átadni, persze kell, hogy ők is akarják.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail