Kézi nyirokmasszázs

Fogástechnikák

A manuális nyirokmasszázsnál kisebb és nagyobb körkörös mozdulatokkal dolgozunk, melyeket egy adott pontban (álló körök) vagy tovább haladva végzünk:

· Négy ujjunkat ráfektetjük a bőrfelületre.

· A körkörös mozgás során az ujjak egyhelyben maradnak. Ez a körkörös mozdulat: egy nyomófázisból (terhelőfázis) és egy nullfázisból (tehermentesítő-fázisból) áll. A váltakozás, a szövet nyomása és visszaengedése között a masszázs során elősegíti a szövetnedv felvételét a nyirok-kapillárisokba (nyirokhajszálerekbe), és a nyirok elszállítását.

· A masszázs nyomását növeljük az a kör első felében 0-ról 30-max.40 torr nyomásig (1 torr: 1mm magas higanyoszlop nyomását jelöli), a kör második felében pedig fokozatosan lecsökkentjük, amíg végül nyomás nélkül érjük el a kiindulási pontot.

 

· A nyomáserősséget tehát minden vendégnél személyre szabottan választjuk meg.

· A nyomás ideje el kell, hogy érje legalább az 1 másodpercet, a szövetnedv áramlásba hozásának érdekében.

· A nyomás iránya mindig feleljen meg a nyirokelvezetés irányának, ami azt jelenti, hogy a körkörösen történő nyomáserősödés támpontjául a nyirokerekben lévő billentyűk, és ezzel együtt a nyirokáramlás iránya szolgáljon.

A nyirokmasszázs fogásait 5-7-szer ismételjük az adott pontban. A nagyfelületet lefedő technikával sok nyirokeret kezelünk egyidejűleg, a lazább szövet követi a mozgást, amely egyben oldja a feszültséget.

A kézi nyirokmasszázs semmilyen körülmények között sem lehet kellemetlen vagy fájdalmas!
Nem okozhat bőrpírt!

Kép és szöveg:

Dr. med. Christine Schrammek-Drusio, „Kézi nyirokmasszázs és teljességkozmetika”

 

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?