Költségmegtakarítás

Tartsa az irányt!

Mit tesz egy jó kapitány, ha a hajóját vihar fenyegeti? Felméri, milyen erős lesz a vihar és megfelelően felkészül rá. „Viharbiztossá” teszi a hajót, szorosan rögzíti a rakományt és bevonja a vitorlákat. Ugye Ön sem a régi, megszokott módon – mintha mi sem történt volna – vezeti szalonját? Tegye meg a szükséges óvintézkedéseket most!

A fogyasztók elbizonytalanodtak és csak akkor költenek pénzt, amikor feltétlen szükséges. Luxus javak és szolgáltatások, úgymint a kozmetika, érzik különösen a visszaesést. A jó hír: A krízis a normál gazdasági folyamat része. Vállalkozóként az a cél, hogy mindezt sikeresen átvészeljük. Tehát mit is tehetünk?
Szakértők azt tanácsolják a tőkegyenge és kisvállalatoknak, hogy ezekben a válságos időkben ne fektessenek be és ne vegyenek fel új embereket, hacsak a vendégek nem adják egymásnak a kilincset vagy egyedülálló lehetőség nem kínálkozik. Amennyiben plusz dolgozó nélkül nem boldogulunk, határozott időre szóló munkaszerződést kössünk.

Gondoskodjon pénzügyi tartalékról, amelyből néhány hónapig eléldegélhet. Abban az esetben, ha szalonja nehézségekbe ütközik, örülni fog, hogy emellett nem kell még a saját anyagi gondjait is megoldani.

Optimalizálja a szalon szerkezetét és a költségeit úgy, hogy Ön hatékonyabban dolgozik.

■ Gondolja át, hogy mi a legrosszabb eshetőség szalonját illetően és készítsen ehhez egy listát a lehetséges óvintézkedésekkel, amik közül bármelyiket azonnal foganatosíthatja. Önnek, mint kisvállalkozónak a legnagyobb előnye, hogy gyorsan és rugalmasan tud reagálni a piac változásaira.

Folyamatosan, heti gyakorisággal kísérje figyelemmel forgalmát és költségeit.

Ellenőrizze stratégiáját és pozícióját, és szükség esetén alkalmazkodjon. Amennyiben az Ön szalonjának ügyfélköre kis bevételű vendégekből áll – olyanokból, akik krízistől függetlenül is spórolnak –, akkor a túlélés nehéz lesz.

■ Krízis időszakban privát megtakarítását semmi esetre se fektesse szalonjában. De a barátai és a családja megtakarításait se. A tapasztalat azt mutatja, hogy a mentőövnek gondolt befektetés legtöbb esetben már túl későn történik és a pénz ezáltal elvész. Ráadásul a fizetésképtelenség még nem katasztrófa: éppen ekkor van Önnek szüksége a családjára és barátaira, valamint az ő megtakarításaikra, hogy újba kezdhessen.

■ Hol és mely területek jövedelmezőek? Mely kezeléseknek és termékeknek van különösen magas haszonkulcsa? Amennyiben ezeket vonzó marketing akciókkal kapcsolja össze, felélénkítheti azok eladását.

Próbálja meg lecsökkenteni a költségeket! Kövesse a következő jelmondatot: „A kis dolgok is számítanak.”

Folyamatosan kontrollálja:

1. A megfelelő irányba tart?
A forgalom hagy némi kívánnivalót maga után? Túl magasak a költségek? Milyen eljárásokkal lehetne rövid-, közép- és hosszútávon „ellenkormányozni”? Hibás döntést hoztak vállalati szinten? Hogyan lehet ezeket korrigálni?
2. Vannak jelek, melyekből az eltérést fel lehet ismerni?
Némely jelzések már az üzleti év alatt felismerhetőek. A vendégek kevesebb időpontot egyeztetnek. Az árueladás nem olyan mértékű, mint szokott lenni, vagy éppen erősen visszaesett. A határidőnapló hiányos marad. Vagy a törzsvendégek maradnak távol.
3. Ilyenkor ne várakozzon, hanem azonnal cselekedjen!
Például reklámmal, értékesítési oktatással vagy kérdőívekkel. Vállalati szempontok figyelembevételével kell gondolkodni és új utakon járni. A helyzetelemzés, és a versenytársakra való odafigyelés segít okos döntéseket hozni.
4. Hogy lehet hatékonyabban dolgozni?
Ehhez hozzá tartozik például a nyitva tartási idő és az egyes kezelések idejének átgondolása. Ön, illetve kollégái időtakarékosan dolgoznak, vagy az idő és az ehhez szükséges forgalom netán rossz viszonyban állnak egymással? Ebben az esetben nem lesz könnyű kilépni a gödörből. Az árnövekedés alig lehetséges, azaz a kezelés idejét vendégenként csökkenteni kell és/vagy minden egyes vendégnek még egy terméket el kell adni. Ez a stratégia nagyon sikeres, ha a célokat előzőleg tisztán megfogalmaztuk. Azért, hogy a forgalmunkkal ezeket elérjünk, a napi forgalmat is meg kell tervezni. Különösen azok a szalontulajdonosok, akik egyedül, munkatársak nélkül dolgoznak, így elérhetik fix céljaikat.
5. Honnan tud költségeket lefaragni?
Kimerítette már a telefonnal, az árammal és vízzel kapcsolatos spórolási lehetőségeit? Esetleg a szükséges árut egy másik beszállítónál, kedvezőbben tudja beszerezni? Milyen akcióval lehet a nehezen eladható, elfekvőben lévő árut kiárusítani?

Spórolni a költségeken

Alapos vizsgálat után gyakran csodálkozunk azon, hogy a látszólag mellékesnek tűnő költségek mennyire le tudják csökkenteni a nyereséget. Több évet átfogó vizsgálat mutatja meg, hogyan fejlődtek a költségek és hogy hol szükségesek bizonyos feltételek mellett alkalmazkodási intézkedések, mint például áremelés.
Áru- és anyagfelhasználás
Mindenekelőtt: Ennél a pontnál úgy használjuk a piros tollunkat, hogy kihatással van a minőségre. Mert aki azt hiszi, hogy az olcsóbb márkákra való áttérés által vagy takarékosabb árufelhasználással készpénzt spórol, az téved. A vendégek nagyon is észreveszik a silányabb minőséget és azonnal a konkurenciát választják.
Maximum az áruvásárlással tudunk spórolni. Használjuk fel utalványainkat, pénztári árengedményeinket, illetve alkudjunk ki kedvezményt és lehetőleg szállítási költség nélkül rendeljünk. Majdnem mindig érdemesebb nagyobb mennyiségben rendelni. Mindenesetre csak akkor vásároljunk be, ha az árut még lejárata előtt fel is használjuk. Megéri tehát valakivel együttműködni, hogy az árelőnyt kihasználhassuk, vagy bizonyos kezeléseket időről időre erőteljesebben reklámozni. A szállítók különleges ajánlatai és akciói gyakran jelentős árengedményt jelentenek, amiket bevásárlásaink során használjunk ki.
Energia költségek
A gázpiac az utóbbi években szabályosan mozgásba lendült. Érdemes informálódni időről időre az aktuális ajánlatokról és az árak változásáról, hiszen ha szolgáltatót váltunk, azt gyorsan érzékeljük a pénztárcánkban.
(Bár az áramszolgáltatás terén is megindult a piaci liberalizáció Magyarországon, egyelőre be kell érnünk a rendelkezésre álló elektromos készülékek áramfelhasználásának ellenőrzésével – a szerk.) Az idősebb készülékek szabályosan zabálják az áramot, így egy új készülék esetén alacsonyabb energiaköltséggel számolhatunk.
Javítás és karbantartás
Ezeket a költségeket minimálisra csökkenthetjük, ha rendszeresen ellenőrizzük és rendeltetésszerűen használjuk gépeinket. Ha valami tönkre megy és nincs egyetlen ezermester sem a közelben, akkor mindig több árajánlatot kell bekérni és összehasonlítani. Kisebb barkácsboltok és szervizek szolgáltatásaikat jelentősen olcsóbban kínálják, mint a nagyobb műhelyek.
Biztosítás
Érdemes a kötvényeknél időről időre ellenőrizni az állományt. Mert gyakran előfordul, hogy túlbiztosítjuk magunkat. A felesleges és haszontalan kötvényt a lehető leggyorsabban mondjuk fel. De azoknál a biztosításoknál, amire az embernek feltétlenül szüksége van, mindig vannak újabb és kedvezőbb tarifák – keressen rá az interneten vagy kérdezzen meg egy független biztosítási alkuszt.
Iroda, telefon és egyebek
Ne feledje, még a látszólag kis összeggel is pénzt spórolhat, ha nyitva tarja a szemét. Például, ha irodai eszközöket szeretne vásárolni, célszerű az iskolaév kezdetén, akkor ugyanis különösen kedvező ajánlatokba futhat bele, vagy éppen váltson kedvezőbb telefonos szolgáltatóra. Sok független szolgáltató van a piacon, érdemes ezeket is összehasonlítani.
ah

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail