Korkontroll – A bőr 50 fölött

Az ötödik X-től mind egyértelműbben figyelhetők meg a bőrön a korra jellemző elváltozások. Ma már nem annyira az „anti-aging” a jelszó, hanem sokkal inkább a bőr öregedésének „kontrollálása”, magyarul kézbentartása. A következőkben megtudhatják, hogy a profi kozmetikusok napjainkban milyen eszközöket és módszereket vehetnek be a ráncok és az időskori foltok ellen.

A genetikusan meghatározott degeneratív öregedési folyamatokhoz az ötödik X-től hormonális változások is társulnak – főleg az ösztrogénter-melés lanyhulása – amelyek erősen megterhelik a bőrt: egyre inkább elvékonyodik, szárazzá és érzékennyé válik.

Összefoglalóan azt lehet mondani, hogy a sejtek, a sejtek anyagai és a szövetek minősége és mennyisége egyaránt fokozatosan megváltoznak. A sejtek már csak lassan növekednek, szintetizáló és anyagcserét segítő teljesítményük minden tekintetben mérséklődik. Ennek következtében csökken a fibroblasztok száma. Kevesebb és gyengébb minőségű kollagén és elasztin rost termelődik. A faggyú- és verejtéktermelődés mérséklődik, és ezáltal a hidrolipid réteg is károsodik. Mindezek következtében a lipidek képződése és tartalékolása sem lesz kielégítő. Összességében romlik a bőr nedvességtartalma, a vérkeringés és tápanyagokkal való ellátottsága. A következmények láthatóvá és érzékelhetővé válnak (ld. keretes anyagunkat). Ötven felett a bőr már kevésbé ellenálló és sokkal érzékenyebben reagál mind a külső, mind a belső hatásokra.

Építőkockák

Az elsődleges cél ebben a korban a bőr nagyfokú védelme: amennyire csak lehet, óvni kell minden olyan hatástól, amely irritálhatja. Olyan bőrápolási megközelítések segítenek, amelyek egymásra épülő elemekből állnak.

Tisztítás

Az érett bőrnek nemcsak a különleges krémekre van szüksége, hanem speciális készítményeket javasolnak a szakemberek az optimális arctisztításhoz is. Különösen kímélő hatású készítményekről lehet csak szó. A régi jó szappant nem ajánlják, mivel zsírtalanító hatású, és az idősödő bőr ebben eléggé szűkölködik, s így károsíthatja a védő hidrolipid köpenyt. Szappan helyett tisztító hatású arctej, vagy gél használatát javasolják. A különösen érzékeny bőrre már olyan termékek is kaphatók, amelyekkel vattalapkával, víz nélkül is letisztítható az arc bőre.

Peeling

Nagyon fontos tudni, ötven fölött még a parányi dörzsszemcséket tartalmazó peelingek sem ajánlottak, mivel igénybe veszik a bőrt, s ezért inkább ebben a korban enzim-peelinggel ajánlott eltávolítani az el-halt szarupikkelyeket és egyéb szennyeződéseket. Az enzimpeeling viszonylag kíméletesen dolgozik. Egy viszonylag alacsony koncentrációjú gyümölcssav-peeling is szóba jöhet, amennyiben utána hialuronsavval és peptidekkel ajándékozzuk meg a bőrt Figyelem: Abban az esetben, ha a vendég arcán szemmel látható erecskék vannak, vagy rozáceában szenved, ellenjavallott a mechanikus peeling, sőt a bőr állapota alapján előfordul, hogy egyáltalán nem is szabad peelinget használni. Ugyanez vonatkozik az akut gyulladásokra, vagy sebes bőrökre, mert ezek a problémák peeling hatására lényegesen rosszabbá válhatnak.

Arcmasszázsok

A rendszeres arcmasszázs, valamint a kézzel végzett nyirokdrenázs hatására – a bőr feszességét, vérkeringés fokozását illetően – kisebb csodában is részük lehet a vendégeknek.

Ápolás

Minél idősebb a bőr, annál nagyobb odaadással kell kezelni. Azt lehet mondani, hogy szinte nem is lehet túlzásba vinni ilyenkor a bőrápolást, mivel az táplálást igényel reggel és este, vagyis minden esetben, miután vízzel érintkezett. Mivel a bőr a kor előrehaladtával erőteljesen veszít zsírtartalmából, V/O krémeket és formulákat érdemes használni, illetve olyanokat, amelyek megakadályozzák a vízvesztést. Le kell mondani a túl zsíros, elsősorban ásványi- és szilikon alapú készítményekről. A tápanyagokban gazdag bőrápoló és hidratáló pakolások, továbbá a rendszeres ampullás kúrák ezzel szemben kifejezetten ajánlatosak.

Kozmetikai hatóanyagok

A következő hatóanyagok különösen értékesek az érett bőr ápolásában:

 • Húgysav (urea), glicerin, természetes hidratálók (NMF) és hialuronsav – ezek segítik a bőrt a víz megkötésében és a párolgás mérséklésében.
 • A ceramidok erősítik a bőr védőrétegét, javítják a szaruréteg hidratációját és csökkentik az epidermiszen belüli vízvesztést. Az A-vitamin serkenti a sejtnövekedést és a sejten belüli anyagcserét, valamint a kollagénképződést
 • Az E-vitamin javítja a szaruréteg hidratálását, fényvédelmet biztosít és a ráncok és öregségi foltok kialakulását is lassítja.
 • A panthenol nyugtatja az irritált és kipirosodott bőrt és amellett, hogy nedvet is ad, valamelyest véd a káros környezeti hatásoktól.
 • A proteinek és proteinhidrolizátok egyebek között stimulálják a kellagénképződést, emellett simábbá teszik a bőrt, és még a vízmegtartó képességét is javítják.
 • Az olyan antioxidánsok, mint például a Q 10 koenzim, a stressz, az UV-sugarak, vagy a környezetben lévő mérgező anyagok ellen hatásosak.
 • Különlegesen értékes olajok, mint például az argánés az avokádóolaj, lipidekkel látják el a bőrt.
 • A fitohormonok, mint például az izoflavonok, az emberi hormonokhoz hasonló hatást tudnak kiváltani.
 • Liposzómák: Ezek az üreges golyócskák lipid burokkal rendelkeznek, amelyek hasonlítanak a sejtmembránokhoz. Foszfolipidből álló, a sejtfallal megegyező felépítésüknek köszönhető, közvetlenül, vagy különleges hatóanyagok szállító eszközeként működnek.
AZ 50 FELETTI BŐR JELLEMZŐI

 • A bőr tendenciáját tekintve száraz, vagyis már nem termel elegendő nedvességet, és azt sem képes megfelelően megkötni, ami miatt megnő a TEWL.
 • A bőr vékony és már nem annyira feszes, mert kevesebb zsírt képez és lipidtartalma is csökken. Határozottan észlelhetők a ráncok megjelenése a homlokon, a szemek, az orr és az ajkak körül.
 • A bőr petyhüdt és fáradt benyomást kelt a kötőszöveti struktúrák (kollagén, elasztin) minőségromlása okán.
 • A határozott arcvonások elhomályosulnak, mert megváltozik a zsír és az izomzat eloszlásának mintája.
 • A bőr pigmentáltsága megváltozik, egyenetlenné válik, úgynevezett öregségi foltok alakulnak ki a napfénynek leginkább kitett területeken, mint pl. az arcon, a dekoltázson, a nyakon, a kézfejeken.

Egy elengedhetetlen ápolószer

A szem körüli bőr különösen vékony, faggyúmiriggyel alig ellátott és folyamatosan erősen igénybevett. A reggeli bőrápolási procedúra, valamint az esti ápolási repertoár szerves részéhez kell, hogy tartozzanak a szemránckrémek. Csak segítségükkel simíthatóak el a szárazságráncok, valamint előzhető meg a mélyebb ráncok kialakulása. Minden szemápoló ajakápolónak is ideális.

A napi szemápolást emellett heti három alkalommal szemszérummal valamint aktívmaszkokkal ajánlatos kiegészíteni.

Segítség öregségi foltok ellen

Az öregségi foltok pigmentzavarok, amelyek a kiadós napfürdőzések hatására alakulnak ki az évek során. A barnás foltok esetében a lipofuszin festék felgyülemlésével van dolgunk. A sejtmembránokban található telítetlen zsírsavak oxidációjának végterméke visszamarad a bőrben, mert a liposzómák már nem tudják teljesen feldolgozni őket. Az öregségi foltokkal dermabrázióval kombinálva gyümölcssavakkal, A-vitamin-savval vagy rucinol tartalmú készítményekkel szállhatunk szembe. Fontos a tartós UV-védelem, amivel megelőzhető a további pigment-felgyülemlés.

Mint látható, a profi kozmetikus számára sok lehetőség adott az ötven éve feletti bőr ápolására. A kezelés eredményessége szempontjából döntő az egyénre szabott megközelítés. Önmagukban a krémek, szérumok és kúrák nem elegendőek: a gépi eszközök, mint pl. az LMD-ultrahang használata is általában elengedhetetlen.

Ne feledjék: az egészséges, sugárzó, szép bőr a táplálkozástól, az életviteltől és a napozási szokásainktól is függ. Ezek olyan dolgok, ahol a vendég hozzáállása a döntő.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail