Körömgomba vagy sem?

A lábápolók gyakran szembesülnek körömelváltozásokkal, ami gombafertőzésre utalhat. De hogy ténylegesen körömgomba-e, az ránézésre nem mindig egyértelmű. Többféle körömelváltozás hasonlít rendkívüli mértékben a körömgombára, ezért gyakran össze is tévesztik őket.

A száraz, foltos és sárgásbarnára elszíneződött körömlemezt látva bizony felmerülhet a körömgomba gyanúja. Fontos tudni azonban, hogy megbetegedések egész sora létezik, ami ránézésre nagyon hasonlít a gomba okozta fertőzéshez. Ilyen példának okáért a pikkelysömör (Psoriasis), ami a körmöket is megtámadja és első pillantásra nem könnyű megkülönböztetni a körömgombától.

A körömgomba ezenkívül összetéveszthető még a következőkkel:

 • thioglikolsav okozta károsodások (ez a dauervíz okozta megbetegedés gyakran alakul ki fodrászoknál)
 • köröm leválása a körömágyról (Onycholyse)
 • bikaszarv-köröm (Onychogrypose)
 • visszatérő, viszkető kiütés (Lichen ruber planus)
 • Trachyonychia

Csak egy alapos vizsgálatot követően lehetünk abszolút biztosak abban, hogy körömgombával van dolgunk. Gombagyanúnál az érintett vendéget azonnal küldjük el háziorvosához. Ha a lelet pozitív, ismertessük a szükséges orvosi terápiát.

Kialakulás

Azoknak az embereknek, akiknek ép az immunrendszere és egészségesek a körmei, a gombaspóráknak esélye sincs megtelepedni. Körömgomba akkor alakulhat ki, ha a körmök mechanikailag, kémiailag vagy termikusan sérülnek vagy ha az immunrendszer legyengül. Kialakulását elősegíti még többek között:

 • véráramlási zavarok
 • körömnövekedési zavarok
 • sérülések okozta mikrotraumák (általában sportolás közben lépnek fel)
 • diabéteszes láb szindróma

Mindenekelőtt azok a vendégek, akiknek lába a sportolás miatt terhelve van (tenisz, tollaslabda, squash, kocogás, stb.), gyakran szenvednek körömgombától, ami – a sportolás ideje alatt – nehezen gyógyítható. Ha körömgomba már kialakult, számolni kell lábgombával (Tinea pedis) is, mivel a gombás fertőzés a körmökről könnyedén átterjedhet a lábakra, illetve fordítva. Ezért rendszerint mindkét területet kezelni kell. A bőrgomba relatíve könnyen és gyorsan kezelhető, a körömgomba ezzel ellentétben jóval nehezebben.

 Terápia

Attól függően, hogy a körmök mely részeit érinti, a körömgomba három formáját különböztetjük meg: fonalas gomba, sarjadzó gomba és penész gomba. Különleges formája még a Candida körömgomba. A gombakezelés terápiás formája igazodik az érintett területhez, valamint a gomba fajtájához.

A gyógyszeres kezelés a bőrgyógyász dolga. Ő dönt arról, hogy helyi terápiával – oldatokkal, krémekkel, kenőcsökkel vagy lakkokkal – kezeli az érintett területet, esetleg orális, szisztematikus terápiával, azaz tablettákkal, gyógyszerekkel. A gyógyszerek mindig a megbetegedés mértékéhez igazodnak.

A nagyon lassú körömnövekedés miatt a gyógyszeres terápia eléggé hosszadalmas. A vendégének ez esetben fel kell hívni a figyelmét arra, hogy némely terápia – lábujjkörmök esetében – akár 12-20 hónapig is eltarthat. Illetve azt sem árt elmondani , hogy egyes körömgomba fertőzések nem reagálnak a terápiára. A gyógyulás esélye körömgombánál – lábujjkörmök fertőződése esetén – körülbelül 75 %.

A kezelés

A lábápolók az érintett vendégeiknek alapos, mindenre kiterjedő tanácsadással és a megbetegedés lefolyásának dokumentálásával segíthetne, hogy így figyelemmel követhessék a javulást. Fontos, hogy az érintetteket motiváljuk és megértessük velük, a terápia esélyének növelésére és a gyógyulási folyamat felgyorsításához a konzekvens együttműködés elengedhetetlen. Adjunk tippeket otthoni ápolásra is. Nyomatékosítsuk a vendégben, hogy a mikotikus körömkészítmények felvitelénél csak a következetes rendszeresség vezethet sikerre. Semmi esetre se hagyjon ki egy kezelést sem, az ugyanis akár tartós károkhoz is vezethet. A higiéniai előírásokat pedig nekünk is szigorúan be kell tartani, nehogy egy másik vendéget megfertőzzünk.

Az otthoni ápolás szabályai

 1. Azután, hogy a körmöket vagy körmöt gomba kezelés után újra tisztára mostuk, élethosszig tartó megelőző kezelést kell folytatni.
 2. Körömgombánál nagyon fontos a láb bőrét is a körmökkel együtt kezelni, hogy elkerüljük az újrafertőződést.
 3. Minden mosakodás után a bőrnek a szárazra törlés ellenére még 15 percre van szüksége, hogy alaposan megszáradjon. Ügyeljünk erre az időre és csak ezután húzzunk fel harisnyát.
 4. Ne húzzunk szintetikus vagy perlon anyagból készült harisnyát. Csak bőrcipőt viseljünk és ügyeljünk arra is, hogy a lábak annyi levegőhöz jussanak, amennyihez csak lehet.
 5. Minden cipőt havonta fertőtlenítsünk, például Sagrotannal és alaposan nedvesítsük át. Ezután két napig hagyjuk száradni. Edzőcipő viselése esetén használjunk Batrafen-púdert.
 6. Otthon saját törölközőt használjunk és gyakran főzzünk ki. A szétterítést kerüljük.
 7. Rendszeresen szedjük a kezelő orvosunk által felírt gyógyszert. Ugyanis csak a konzekvens ápolás lehet eredményes.
 8. A lábápoló kezelés négy hétnél ne tartson tovább.

 

 

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?