Következetes fényvédelem

A várandósság alatti hormonális változások a bőrt sem kímélik.

Van, akinél már a terhesség korai szakaszában, másnál pedig csak később, de indokolttá válik a bőrápolási szokások megváltoztatása. A napsütéses hónapok beköszöntével pedig még tudatosabban érdemes odafigyelni a fényvédelemre, hisz az ilyenkor kialakuló pigmentfoltok évekkel később is gondot okoznak majd.

Pigmentfoltos bőr

Nagyon gyakori kozmetikai rendellenesség napjainkban a pigmentfoltos bőr. Kialakulásának számos külső és belső oka lehet, az esetek 90 százalékában a nőket érinti.

  • A leggyakoribb formája az általában bájosnak titulált, ártalmatlan szeplő, ami már kisgyermek korban megjelenhet. Az évek előrehaladtával egy bizonyos szintig növekszik a számuk, a tavaszi-nyári időszakban a legerőteljesebbek a bőrön.
  • Gyakoriság szempontjából a második, de kozmetológiai szempontból az első helyen van a hormonális problémára (pl. terhesség, fogamzásgátló tabletta szedése, nőgyógyászati panaszok, menopauza stb.) visszavezethető pigmentfoltok kialakulása, ahol a pigmentfoltok elterjedését, erősségét további külső tényezőkkel rontani lehet. Ilyenek a túlzott UV-sugárzás (felelőtlen napozás, szoláriumozás), káros anyagokat tartalmazó kozmetikumok
    (pl. parfüm) használata. De a gyulladt, pattanásos bőr hegei is pigmentálódhatnak!
Hogyan óvjuk a bőrünket?

A megfelelő fényvédelem használata az első és legfontosabb lépés a pigmentfoltok ellen! A néhány faktoros fényvédős nappali krémek fényvédő faktora azonban nem elegendő a hiperpigmentáció megakadályozásához, s rengeteg egyéb káros kozmetikai összetevő okozhat még nem kívánt mellékhatásokat! A kozmetikumok parfüm tartalma a leggyakoribb ok a bőrirritációra, de kevesen gondolnak arra, hogy a bőrön a parfüm napsugárzás hatására újabb pigmentációt okozhat! Ne közvetlenül a bőrünkre fújjuk a parfümöt, elég, ha csak a ruhánkat, hajunkat éri. De az arckrémünkben, kozmetikumainkban lévő illatanyag is hozzájárulhat a pigmentfoltok kialakulásához. A pigmentfoltok elkerüléséhez másik fontos lépés, hogy csökkentsük a melanociták aktivitását! Az Alpha- Arbutin, Melanox és a magas koncentrációjú C-vitamin, bizonyos enzimek működését befolyásolva, csökkentik a melanin kiválasztódását, illetve halványító hatásúak.

Ezek a hatóanyagok kozmetikai arckezeléseknél, halványító kezeléseknél jótékony hatásúak, de látványos eredményt csak a mindennapi bőrápolásba beépítve érhetünk el velük. Az otthoni bőrápolásnál is törekedjünk a mélyrétegű felszívódásra, ezért liposzómák, nanoszómák vagy fitoszómák segítségével jutassuk be a bőr szokványos kozmetikumok által el nem érhető rétegeibe is.

Sokkal egyszerűbb azonban a bőr természetes védekezőképességét megerősíteni, illetve a bőrsejteket védeni a szabadgyököktől és a káros UV-sugárzástól, mint később a nem kívánt pigmentfoltokkal küzdeni. A tavaszi-nyári időszakban legyen mindennapi bőrápolásunk E- és C-vitaminban, béta-karotinban, valamint szabadgyök elleni hatóanyagokban, növényi őssejtekben gazdag. A szabadgyökök nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, amelyek képesek a szervezet bármely anyagában kárt okozni. A mai életmód, szmog, ózonlyuk, napozás, szolárium, légszennyezettségek hozzájárulnak kialakulásukhoz. A szabadgyökök bejutnak a bőr sejtjeibe, és rombolják azokat. Felborul a bőr optimális működése, kialakulnak az idő előtti öregedés tünetei. Tanulmányok bizonyítják, ha a bőrt olyan hatóanyagokkal ápoljuk, amelyek legyőzik ezeket a szabadgyököket, akkor az öregedés tüneteinek kialakulását jelentősen kitolhatjuk. Megakadályozhatjuk a pigmentfoltok és különböző bőrbetegségek (pl. bőrrák) kialakulását


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail