Fotó: pixabay.com

Kozmetikumok összetevői kozmetikus szemmel

A titok nyitja: INCI – Bár elvileg mindannyian tudjuk, hogy a kozmetikumok összetevőinek neve ott sorakozik egymás mellett kicsi betűkkel a doboz hátulján, általában mégsem törődünk velük...

Sok oka van ennek. Az egyik ezek közül talán az, hogy az apró betűket nagyon nehéz olvasni. Néha még nagyító is kell hozzá. De ennél is komolyabb probléma, hogy a címkén található szófüzérben szinte teljesen értelmetlen kifejezések sorakoznak egymás után. Ezért aztán általában fel is adjuk. Néhányunknak ugyan van egy könyvecskénk, ami az INCI-neveket tartalmazza. De ez a könyvecske hosszú, és nehezen kezelhető. Ráadásul egy kence néha akár 15-20 féle összetevőt is tartalmazhat. Sok időbe kerül, mire mindet felkutatjuk.

Információ első kézből

Pedig az INCI-kód megértésére nagy szükség lenne. Ez ugyanis az első számú információ-forrás arról, hogy mit tartalmaz egy kozmetikum.
• Tényleg natúr?
• Nem tartalmaz a bőrünkre káros anyagokat?
• Tényleg olyan elvek szerint készül, ahogy azt a területi képviselő és a cég állítja?
Napjainkban nem egy „natúrkozmetikum”-nak mondott termékről derült ki nagy botrányok közepette, hogy nem is áll csupa természetes alapanyagból. Kozmetikusok százai csalódtak így fontos kencéikben. Pedig ez a csalódás megelőzhető lett volna, ha a képviselő véleménye helyett az INCI-listához fordulunk információért.
Az is kiderülhet a listából, hogy miféle allergéneket tartalmaz a kozmetikum, milyen tartósítószerrel keverték, mennyire tartalmaz a bőrünk számára káros anyagokat.

Bepillantás a kozmetikumok működési mechanizmusába

De nem csak ilyen információ olvasható ki ebből az apró betűs szövegből. Értő szem ki tudja olvasni belőle a kozmetikum működési mechanizmusát is.
• Tényleg extrán hidratál egy szuperhidratáló arczselé?
• Milyen hidratálási technikákat használ?
• Kiegyensúlyozott a krém?
• Alkalmas arra a célra, amire ajánlják?
Sőt, egy kicsit nagyobb gyakorlattal az is megállapítható a szövegből, hogy
• zsíros vagy inkább vizesebb a krém,
• lassan vagy gyorsan szívódik fel, és hogy
• milyen arcbőrre használható legnagyobb hatékonysággal.
Egyszóval a teljes kozmetikum működését meg lehet saccolni kizárólag az INCI-lista alapján.

Hatóanyagok mennyisége és minősége

Manapság nagyon sokféle hatóanyaggal találkozhatunk egy-egy kozmetikumban. Főleg a növényi hatóanyagok széles választékát teszik a kencékbe a gyártók.
Örök probléma, hogy vajon egy-egy hatóanyag a hatásos koncentrációban van-e egy termékben, vagy csak azért tették bele, hogy ráírhassák a dobozra, hogy bizonyos hatóanyagot tartalmaz?
Bármilyen furcsa is, ez az információ is leolvasható az INCI-listáról.

Egy példa

Vegyük példának a vadgesztenyét! Ha ilyen kivonatot tartalmazó kozmetikumokat keresünk a drogériákban, kétféle krémmel találkozunk:
• Az egyikben valahol az INCI-lista elején, az emulgeátor környékén található a vadgesztenye-kivonat az apró betűk között.
• A másik fajtában a tartósítószer vagy az illatanyag környékén bukkanunk rá.

Mivel az INCI-listát szigorúan koncentráció szerinti csökkenő sorrendben kell a címkére írni, így az első krém valószínűleg hatásos lesz, míg a másik esetén semmiféle értékelhető változást nem tapasztalunk vendégeink arcán.

Megtanulhatja egy kozmetikus is?

Nem tagadom, ahhoz, hogy a kozmetikum működési mechanizmusát el tudjuk képzelni az INCI-listából, már elég nagy gyakorlat szükséges. De mindenki, kivétel nélkül, még a minimális kémiai ismeretekkel rendelkezők is el tudják sajátítani ennek alapelveit.

De már nagyon kevés gyakorlás is elég ahhoz, hogy a hatóanyag koncentrációját érzékelni tudjuk egy adott kozmetikumban.
Az INCI-lista elveinek minimális ismeretével meg tudjuk mondani, hogy egy kozmetikum
• kizárólag emolliensekkel hidratál, vagy
• tartalmaz más vízvisszatartó stratégiákat is.
Kicsit nagyobb gyakorlattal pedig azt is meg tudjuk mondani, hogy
• tényleg természetes anyagokat tartalmaz-e a kence, ami kezünkbe került, vagy
• van egy kis csalás is a dologban?

Ehhez nem kell más, mint az INCI-nevek felépítésének alapvető ismerete, némi tudás a kozmetikumokan található funkciókról és funkcionális anyagokról, no meg némi elszántság a gyakorlat megszerzéséhez.

 

 

 

Ajánlott cikkek

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterGoogle+LinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?