Mit válasszak? Kozmetikai vagy orvosi kezelést?

Kozmetikus ÉS orvos! Kozmetikusként egyre gyakrabban találkozhatunk azzal a problémával, hogy a vendégek nincsenek tisztában a kozmetikai kezelések és az orvosok által végzett esztétikai beavatkozások céljai (és eszközei) közötti különbséggel.

A vendégek a rájuk zúduló információáradatban nehezen, vagy egyáltalán nem ismerik ki magukat. Nem tudják pontosan, melyik kezelés mire való.

Ez gyakran nem is egyszerű, mert például a gyártók gyakran fantázianeveket adnak egy-egy géppel vagy technikával végzett eljárásnak, és a látszólag teljesen más név alatt sokszor ugyanaz a kezelés lapul. Emellett a túlzott ígéretekkel kecsegtető reklámok tömkelege hiú reményeket ébreszt bennük, amitől aztán beindul a csodavárás…

Egy-egy kezeléstől olyan eredményeket várnak a vendégek, amelyek azt sugallják, hogy kis túlzással, de gyakorlatilag utána soha – de legalábbis évekig – semmit nem kell tenni a bőr fiatalon tartása érdekében.

Nekünk, kozmetikusoknak feladatunk, hogy tájékoztassuk és oktassuk a vendégeinket, hogy milyen beavatkozástól mit várhatnak.

Mikor érdemes kozmetikushoz és mikor orvoshoz fordulni? A hangsúly itt az ÉS szócskán van! Mert hol is van a probléma?

A legtöbb vendég azt gondolja, hogy az orvosi beavatkozásokkal kiválthatja a kozmetikai kezelések szükségességét és az otthoni ápolást. De ez sajnos nem így van!

Az orvosok által elvégzett esztétikai beavatkozások zömmel arcfiatalító eljárások, míg a kozmetikában elvégzett kezelések bőrfiatalító eljárások.


Mit jelent ez?
A legdivatosabb és egyre elterjedtebb orvosi beavatkozások, mint például:
■ a hyaluronsavval történő töltések,
■ a botox-kezelés,
■ a különböző szálbehúzások vagy akár
■ a saját zsírral történő feltöltés
az arcot fiatalítják, tehát egy azonnali vagy belátható időn belüli látványos változás következik be.

Lássuk be, alapvető emberi tulajdonság, hogyha azt ígérik, hogy egy alkalommal el lehet érni azt, hogy évekkel fiatalabbak lesznek a vonásaink, akkor nem fogunk ellenállni ennek a lehetőségnek. Sokkal inkább fogjuk ezt választani, és félévente, évente „beugrani” egy következő kezelésre, mintsem rendszeresen eljárni kozmetikushoz és otthon is használni a professzionális kozmetikumokat.

Nincs azzal probléma, ha valaki kihasználja a szépségipar kínálta lehetőségeket. Személyes véleményem azonban, hogy csak addig megengedett minden ilyenfajta beavatkozás, amíg nem veszítjük el önmagunkat, a vonásainkat, a méltóságunkat.

Nézzünk ki a lehető legjobban, de ne jussunk el odáig, hogy a látvány már inkább szánalmas! Visszatérve az alapproblémára: nem az a gond, hogy elvégeztetik a vendégek ezeket a beavatkozásokat, hanem az, hogy a kozmetikai kezelések HELYETT végeztetik el!
 

Fontos, hogy elmagyarázzuk a vendégeknek egyrészt az orvosi és a kozmetikai beavatkozások közötti különbséget, másrészt annak előnyét, ha a kettőt kombinálják.

Miért ÉS, és nem VAGY?

A fent említett orvos esztétikai beavatkozások szinte azonnali arcfiatalító hatása vitathatatlan. Ez a leggyorsabb módja annak, ha valaki kicsit optikailag vissza szeretné forgatni az idő kerekét – Ma már kozmetikai módszerek és termékek is rendelkezésre állnak, amelyekkel nagyon hamar látványos változás következik be.) Ez a visszafordítás azonban csak időleges és látszólagos.

A bőrben zajló öregedési folyamatok nem állnak meg. Ahhoz, hogy a visszafiatalodás, vagy az öregedés lassulása megtörténjen, hosszútávú javulást érjünk el, a szükséges olyan hatóanyagok bőrbe juttatása, amelyek a sejtek működését javítják, stimulálják, védik a belső és külső károsodástól, és megelőzik a további romlást.

Ezek a hatóanyagok a bőrt magát késztetik arra, hogy újból „fiatalosan”, egészségesen működjön, regenerálódjon. Ez pedig a megfelelő kozmetikai kezelésekkel és az otthonra adott bőrápolási termékekkel érhető el.

Minden orvos-esztétikai beavatkozás hatása jóval szebb és tartósabb lesz egy olyan bőrben, amit mi, kozmetikusok felkészítettünk és egészségesen működik. Ugyanez vonatkozik az utókezelésre is: egy beavatkozás után megfelelően ápolt bőr sokkal hamarabb regenerálódik.

A szépség nem csak belülről fakad

Szintén nem elhanyagolható tény, és ez szó szerint szemmel látható, hogy a különböző töltések, szálbehúzások, stb. nem szüntetik meg a rozaceat, az aknét vagy aknés hegeket, nem tüntetik el a pigmentfoltokat, nem korrigálják az érzékeny bőr tüneteit, stb.

Hiába a botox, a hyaluronsav, ha a bőrkép nem szép, nem egészséges. Garantáltan nem lesz elégedett a vendég a végeredménnyel, hiszen a tükörben ugyan egy kevésbé ráncos, ámde nem egy egészséges, ragyogó arcot fog látni.

Amit tehát meg kell értetnünk a vendégekkel, hogy a rendszeres bőrápolás – kozmetikai kezelés ÉS otthoni ápolás – nem kikerülhető, bármilyen orvosi beavatkozást terveznek.

Rajtunk van a felelősség a tekintetben, hogy ismerjük mind a kozmetikusok, mind az orvosok által végzett kezelések lehetőségeit, és korrektül tájékoztassuk a vendéget arról, hogy mit várhat tőlünk, és mit egy orvosi kezeléstől. Ha a vendégünk bízik bennünk, biztosak lehetünk benne, hogy megfogadja a tanácsainkat és hálásan fog visszatérni hozzánk rendszeresen – az orvosi beavatkozás(ok) után is.

Nyitókép: Pixabay.com

Még több hír a szépségipar világából!

Júniusi lapszámunkban egyebek mellett a legújabb technológiákról és hatóanyagokról, csúcstechnológiáról a szalonban, valamint high-tech eszközökről és hatóanyagokról is olvashatsz. Ha most fizetsz elő a Beauty-ra, meglepetés vár!

Kattints az ajándékért!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail