Kreatív kozmetika – az érett bőr ápolása kozmetikai megoldásokkal

Több ezer professzionális kozmetikai brand létezik a világon. Választhatunk ismert, itthon is elérhető márkát vagy nehezebben beszerezhető, hazai képviselettel nem rendelkező külföldi brandet. De létezik egy harmadik út is. A kreatív kozmetika világa (x)

A legnevesebb kozmetikum forgalmazók termékei Magyarországon is megvásárolhatóak a hazai képviseleteken keresztül. Ezek előnye a gyors és rugalmas elérhetőség, a váratlanul kifogyó termékek azonnali pótlásának lehetősége, ezzel együtt a készleten tartott termékek minimalizálása. Ezen népszerű márkák termékei bármely konkurens kozmetikai szalon számára szabadon elérhetőek. Ha ezt az utat választjuk egyek lehetünk a sok, azonos branddel dolgozó kozmetikus közül. Versenyelőnyre többnyire az árak redukálásával, vagy a szolgáltatási körülmények emelésével tehetünk szert.

Léteznek brandek, amelyeknek termékei csak a világhálón keresztül rendelhetők meg. Itt a szükséges termékek pótlása nehézkesebb és költségesebb a nagy földrajzi távolságok miatt, ezért nagyobb készletezési költségekkel és rugalmatlanabb beszerzési kondíciókkal találhatjuk magunkat szemben. Előnyt jelenthet azonban a termékek kurrens volta, amelyet a piac extra profittal honorálhat mindaddig, amíg meg nem jelenik valaki más is, ugyanezen termékcsaláddal a piacon.

A harmadik út

Létezik azonban harmadik út is, amely egyedivé tesz. Amely biztosítja, hogy az általunk kínált szolgáltatások soha ne legyenek sem másolhatóak, sem összehasonlíthatóak a konkurenciával. Ezen az úton jórészt a szakmai felkészültség dönt arról, hogy ki lesz igazán és hosszú távon sikeres. És ez az az út is, amelynél pontosan ismerhetjük a kezünkben lévő anyag minden egyes összetevőjét. Nincsenek a legtöbb kozmetikumra jellemző, rejtélyes fantázianevek mögé bújtatott komponensek, kisilabizálhatatlan segédanyagok, kétes konzerválószerek, oda nem illő színezékek és illatanyagok, továbbá nincs, a valódi hatóanyagok nevetségesen elenyésző mértékű jelenlétében rejlő kompromisszum. Ez az út a kreatív kozmetika világába visz.

De mi is az a kreatív kozmetika?
Egyszerű és tiszta összetételű bázisanyagok spontán személyre szabásával történő kezelési mód. A személyre szabás történhet olajok, vajak, ásványvizek, aromavizek, agyagok, illóolajok, kivonatok, növényi szárítmányok, stb. felhasználásával. Pontosan tudhatjuk, hogy miből mennyit teszünk az adott bázisanyagba és miért. És ami a legfontosabb: biztosak lehetünk abban, hogy valóban belekerült a felhasználni kívánt anyagba az adott komponens.

A kreatív kozmetikai protokoll magabiztos alkalmazásához három területen szükséges behatóbb ismeretekkel rendelkeznünk.

■ Egyrészt a bázistermékek összetétele, kémiai-fizikai tulajdonságai tekintetében,

■ másrészt a személyre szabásukhoz használt anyagok hatása, adagolhatósága, várható hatásai, szinergiái, elektrokozmetikai eljárásokkal való kompatibilitása szempontjából,

■ harmadrészt az adott bőrre jellemző objektív és szubjektív sajátosságok kialakulása és befolyásolhatósága területén.

A kreatív kozmetikai kezelési módban rejlő lehetőségeket nem ismerők gyakran vélekednek úgy, hogy erőteljesebb tünetek esetében ezen megoldások nem elegendőek, mivel a kozmetikai vegyészek által kikísérletezett legmodernebb hatóanyagok értelemszerűen nem hozzáférhetőek egy hétköznapi kozmetikus számára. Ebben meghúzódhat némi igazság, viszont kérdés, hogy egyáltalán szükségesek-e a bőr számára ezen költséges fejlesztések produktumai, amelyek végül többnyire csak ezreléknyi mennyiségben kerülnek bele a kész kozmetikumokba. Ha egyáltalán belekerülnek. Lehetséges-e erőteljesebb hatás elérése egyszerűbb, „genetikailag felismerhetőbb” hatóanyagok megfelelő sorrendben összeállított alkalmazásával, amelyek jelenlétének arányát ráadásul mi magunk határozhatjuk meg? A gyakorlat azt mutatja, hogy igen. Akár a rövid távú látvány, akár a hosszú távú kiegyensúlyozott bőrműködés szempontjából is, a magunk által személyre szabott, hatóanyagokkal megfelelő mértékben dúsított kozmetikai bázistermékek alkalmazása sokkal kiszámíthatóbb és tartósabb eredményre vezet. Természetesen, ezen bőrápolási metodika sem nélkülözheti a hatékony elektrokozmetikai berendezések alkalmazását. Fontos továbbá megjegyezni, hogy mind a bázistermékek, mind a személyre szabást segítő hatóanyagok tekintetében kizárólag a maximálisan tiszta, lehetőleg igazoltan bio forrásból származó termékek a megengedettek.
Rendszeresen felmerülő kérdés, hogy érett bőrök anti-aging kezeléséhez mely anyagok nyújthatnak hathatós segítséget.

■ Kíméletes letisztításukhoz javasolt magas növényi olaj tartalmú, lehetőség szerint a bőr pH-jától csekély mértékben eltérő letisztítószerek alkalmazása.
■ Tonizálásukban segítséget nyújthatnak a virágvizek (damaszkuszi rózsa, levendula, hárs, búzavirág, stb.).
■ Koptatásuk, hámlasztásuk az enyhe mechanikai peeligeken túl (szőlőmagőrlemény, hibiszkuszpor, narancshéjpor, stb.) lehetséges elektrokozmetikai megoldásokkal (hidroabrázió, mikrodermabrázió), avagy gyümölcssavak alkalmazásával, amelyek szintén beszerezhetőek már a kreatív kozmetikai lelőhelyeken. Ezek használatakor érdemes tisztában lenni az alapvető szabályokkal, a pH és az alkalmazási idő tekintetében.

Anti-aging kezelések esetén igen sokféle növényi kivonatot és olajat alkalmazhatunk, akár Aloe vera géles alapba helyezve, akár tápláló báziskrémbe keverve, esetleg ásványvizekkel, aromavizekkel, vagy agyaggal, iszappal, különböző típusú algaporokkal elegyítve, maszk formájában.

Kivonatok esetén többek között zöld tea, ginkgo biloba, acmella, ázsiai gázló, vörösszőlő, vadgesztenye, acerola kerülhetnek felhasználásra, olajok tekintetében csírolajokat (kukorica, búza), gránátalma, mandula, argán, kendermag, rizs, homoktövismag, sáfrányos szeklicemag, szőlőmag, ligetszépe, málnamag, répamag, feketeribizli, fügekaktusz, jojoba, kerti borágó, vagy a már 100-150 éves szakirodalomban is gyakran említett százszorszép olajat alkalmazzuk.

Mindezeken túl megvásárolható már többféle molekulaszerkezetű hyaluronsav, kollagén, méhpempő-kivonat, Q10, ceramid, urea, stb., amelyek használatának szabályait szem előtt tartva rendkívül értékes anyagkombinációkat hozhatunk létre. A kezelések személyre szabottságának érzetét egyénileg meghatározott illóolajokkal (anti-aging esetén balzsamos szuhar, damaszkuszi rózsa, geránium, babér, stb.) fokozhatjuk, amelyet a vendégek általában igen lelkesen támogatnak. Az ezekre való érzékenység esetén, alkalmazásuk elhagyható, szemben a már kész, konvencionális kozmetikumokkal, amelyekben az illatanyagok adottak, nem kivonhatók, sok esetben okozva kellemetlen élményt ezzel a vendégnek.

Ismerve a szakma túltelítettségét, a jövő a gondolkodó, igényes, fejlődni akaró, kreatív kozmetikusoké, akik készek és képesek túllépni a piac által felkínált, egyre leegyszerűsítettebb kozmetikai protokollok világán.

Akik a kozmetikai tevékenységben nem csak előre számozott, ismeretlen tartalmú flakonok menetrendszerinti felhelyezésének lehetőségét látják, hanem önkifejezésük, önmegvalósításuk útját is.

(x)

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?