Különleges testmasszázsok

Harmonizáló hagyomány

A modern társadalom okozta stressz lehetetlenné teszi szervezetünk számára a mindennapos teljesítő képességünkhöz elengedhetetlen harmóniát. Az egészséges életmód és a jó közérzet alapfeltétele a lelki és a szellemi egyensúly.

A stresszes életmód eredménye a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány, melynek következményei a belső szerveinkre is kivetítődnek. A kozmetikus, tudatosan használva a hagyományos kézi masszázs módszereket, segíthet ezeken a tüneteken.

Megelőzés és kondicionálás

A masszázs évezredes múltra tekint vissza, változatos módszerei a különféle betegségek megelőzésére, a szellemi és testi kondíció javítására szolgálnak. Hatására az izmok ellazulnak, fokozódik a vérkeringés, aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, biztosítja a jó vérellátást. Ezzel a tevékenységgel jótékony nyugtató hatást fejt ki a szervezet általános állapotára. Javul a belső szervek működése, felgyorsul az izomszövet regenerálódása, melynek hatására nő a teljesítő képesség.

Kozmetikai masszázs

Szakmai körökben számos masszázsfajta ismert, nem csak a manuális, hanem az  elektrokozmetikai készülékek által végzett reflex terápiás kezelések is. A masszázs által gerjesztett mechanikai ingerek az idegrendszeren keresztül hatnak az egész szervezetre. Ez a kozmetikusok által is alkalmazott kezelési mód minden ősi nép gyógyító technikájában szerepel. Hatására a normál élettani körülmények között gyorsabbá válik a tápanyagfelvétel és általában az anyagcsere, és felfrissülnek a szövetek. A nyirokrendszer szerveinek és működésének felgyorsulását is eredményezi.

Már az ókori görögök is és…

Az ókorban is olyan mágikus erőt tulajdonítottak a masszázsnak, hogy egyes népeknél a kézmozdulatokat rituális szavak és gesztusok kisérték. Visszatekintve tudunk arról, hogy az egyiptomiak, kínaiak, indiaiak és más ősi népek is, akik magas kultúrával rendelkeztek, s a civilizáció tekintetében is magas fokra jutottak el, ismerték és sűrűn alkalmazták a masszázst.

  • Kínában az orvospapok külön kasztot alkottak, s már háromezer évvel ezelőtt is felhasználták a masszázst a különböző testnedveknek keringési betegségeinek gyógyítására és az idegrendszeri megbetegedések serkentésére is. A masszázst kiegészítették aktív és passzív mozgással is.
  • Indiában meghatározott egészségügyi jellegű vagy rituális eljárásokkal kapcsolatban alkalmazták.
  • A masszázst gyógykezelésként használták a perzsák, a médek, az asszírok, és a babilóniaiak is.
  • Az ótestamentumban számos egészségügyi rendszabályt írtak elő a hívők számára, és külön felhívták a figyelmet a masszázs alkalmazására.
  • A történelem során első alkalommal a görögöknél fordul elő, hogy atlétikai versenyekre való felkészítésnél alkalmazták. A versenyek előtt és után kötelező volt a masszázs, hogy az izmok fáradságát leküzdje. A görög atléták az önmasszázst is ismerték, melynek során különböző keneteket és porokat alkalmaztak.  Herodikosz, aki híres tornász és orvos volt, teremtette meg az orvosi masszázst. Több görög orvos is, akik már ismerték a masszázs élettani hatásait, felhívták a figyelmet az alkalmazásukra.
… a középkori magyarok is tudták

Magyarországon először Mátyás király udvarában tűntek fel „a dögönyözők”.
Mai, modern korunkban az ókori masszázsok mellett ismerünk még olyan európai kezdeményezéseket, mint például a svéd masszázs, melyet orvosok dolgoztak ki.
Az Ongkara masszázs, mely egyesíti a keleti népek által alkalmazott masszázs fajtákat, pregnánsan tükrözi azoknak az embereknek a filozófiáját és kultúráját, akik az adott területen élnek. Az itt élő embereknek mindennapi életébe beépül a masszázs, melyekkel megőrzik fizikai és szellemi egészségüket. Az Ongkara masszázs Bali-szigeteki  Spa koncepciója egy másik világba kalauzolja az érdeklődőt. Ez a koncepció különböző anyagokat használ fel a kezelések során, a Lótusz Kristály Masszázs címszó alatt egyesül ájurvédikus masszázs, a reflexzóna terápiás masszázs és a kínai masszázs. Hatására a kezelt személy a jóérzés világába kerül, feledve minden problémáját. Ez a masszázsforma kifejlesztett egy teljes testmasszázs terápiát, meleg esszenciális olajok felhasználásával, ötvözve a kristályok egyensúly teremtő hatását. A kristályok hatásmechanizmusát, egyes kövek gyógyító erejét a kőkorszaktól ismerték az emberek. Kínában bevált gyógymód volt a bizonyos kristályokon fekvés, az egyiptomiak, görögök és a rómaiak is elismerték a kristályok védelmező és gyógyító hatását.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail