Fotó: Northfoto

Lazíts, ha körmösnél vagy!

Ne feszítsd, ne feszítsd! Nálatok hányszor hangzik el az a mondat egy nap? És mennyire fájdulnak meg az ujjaitok az ellentartásban? A vendégek nagy része ugyanis azt érzi, hogy valamiért tartania kell az ujját, amikor a körmös dolgozik a kezén

Miért mondja rendszeresen a műkörmös, hogy “lazítsd el!”…. “ne szorítsd!” Ez nem csak egy rossz megszokás, hiszen azzal, hogy  a vendég feszíti az ujjait, a szakembernek még erősebben kell fognia és sokszor szinte az ellenkező irányba feszítenie. A problémát Nyerges Kamilla műkörömépítő vetette fel a Facebookon, aki bemutatja fotókon is a saját ujját, hogy mennyire eltér a kettő egymástól. Hozzátéve, hogy természetesen egy-egy vendégnél ez nem nagy erőkifejtés.

Fotó: Nyerges Kamilla Műkörömépítő/Facebook

“Egyszer nem… De napi 12 órában minden nap szkanderozni a vendéggel, bizony nem egyszerű dolog. Ami az évek során súlyos következményekkel, és nem kis fájdalommal járhat. A képen a bal ujjam, (amivel tartom a vendég ujját), és a jobb ujjam latható. Pedig én nem is vagyok az a szorító fogású szakember, s bizony én képes vagyok 3 percenként jelezni a vendég felé , hogy “engedjük el!” – jegyezte meg Kamilla.

Nézzük csak, mit okozhat, mi is az az ízületi gyulladás?

Szorosan az ízületet érintő betegségek, leegyszerűsítve két nagy csoportra oszthatóak. A gyulladásos, valamint a kopásos (vagy más néven degeneratív) ízületi megbetegedések. Nagyon fontos elkülöníteni a két csoportot, hiszen a kezelési terv is egészen más.

Esetünkben a gyulladásos megbetegedés a jellemzőbb, amelynek kapcsán az érintett ízület fájdalmassá válik és a gyulladásos folyadék felszaporodása következtében beduzzad. Emiatt mozgásában korlátozottá válik, sok esetben a gyulladásos területen bőrpír is jelentkezik. A gyulladáshoz általános tünetek is társulhatnak, leggyakrabban láz, étvágytalanság, gyengeség. A rutin laborvizsgálatok már hamar jelezhetik a gyulladást, általában gyorsult vérsüllyedés, emelkedett gyulladásos fehérjeszint (C-reaktív protein) jellemzi.

Mit tehetünk? 

Első és legfontosabb szempont az ízület nyugalomba helyezése. Ilyenkor legjobb, ha az ízület középhelyzetbe kerül, mert akkor nem feszül a tok, kisebb a fájdalom. A gyulladás csökkentésére többféle módszer áll rendelkezésre. A helyi borogatás, jegelés mellett fájdalomcsillapító kenőcsök, tapaszok is rendelkezésre állnak. Ha sokízületi gyulladás van jelen, akkor az egész szervezetre ható gyógyszerekre van szükség. Mindenképpen keressünk fel orvost a panaszokkal!

Szóval érdemes többször is szólni a vendégeknek, hogy lazítsanak, így senki sem fárad el.

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?