Leggyakoribb hibák a műkörömépítésben

A körömépítés során rengeteg hibát véthetünk. Ezeket azonban elkerülhetjük azzal, hogy betartjuk a szabályokat és pontosan, precízen végezzük el a munkafolyamatokat: nem hagyunk ki, illetve nem nagyolunk el semmit.
maleksbs2Előkészítés

Az első és legfontosabb lépés – ami egyúttal a hiba lehetőségét is magában rejti –, az előkészítés. Nagyon fontos, hogy a körömlemezt megtisztítsuk minden letapadt kis bőrtől (a legmegfelelőbb eszköz erre a bőrfeltoló, illetve kaparó), majd egy nem túl durva, 180/180-as reszelővel mattítsuk a felületet. Nem szabad erősebb reszelőt használni, hiszen nem az a célunk, hogy megsértsük a körmöt és elvékonyítsuk, hanem az, hogy egy zsírtalan felületet kapjunk, amin megtapad az anyagunk. Ezután semmiképpen se felejtsük el a portalanítást.

Előkészítő folyadékok

A következő lépés az előkészítő folyadékok felvitele. Az első folyadék fertőtlenítő, vízelvonó, gombaölő hatású. Nem baj, ha a bőrre is jut belőle, mivel gyorsan elpárolog és kifehéríti körömlemezt. Ezután vihetjük fel a savas primert. Ezzel nagyon kell vigyáznunk, mert csak a körömlemezre kerülhet. A bőrhöz nem érhet, mert fellevegősödéshez vezet, illetve savtartalma miatt kimarhatja a bőrt. A harmadik folyadék a savmentes primer. Ezt csak akkor kezdhetjük el felvinni, ha az előzőleg felkent savas primer már teljesen elpárolgott és a köröm kifehéredett. A savmentes primert is csak a körömlemezre vigyük fel, de ez az anyag már nem fog elpárologni: ragacsos felületet képez.

A sablon felhelyezése

maleksbs3A következő hibalehetőség a sablon felhelyezésében rejlik. Nagyon fontos megtanulni, hogyan kell helyesen rögzíteni egy sablont. Ha itt hibázunk, akkor sem esztétikailag, sem tartósság tekintetében nem tudunk szép körmöket építeni. A sablon felhelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a sarokpontoktól a köröm ívével megegyezően, résmentesen illeszkedjen. Ha rés van a sablon és a köröm között, illetve ha a sarokpontoknál nem illeszkedik pontosan, akkor befolyik alá az anyag.

Anyagfelvitel

Ezek után következhet az anyagfelvitel: akár zselével, akár porcelánnal dolgozunk, óriási hiba az anyag bőrre kerülése, mert az anyag leválhat, a köröm pedig leeshet. Ha mégsem esne le, szennyeződések juthatnak be a körömlemez és az anyag közé, ami akár még gombásodáshoz is vezethet.

Amíg valaki nem olyan gyakorlott, ajánlatos kisebb anyagmennyiségekkel dolgozni: többször felvinni kis adagokat. Ezzel a módszerrel – habár az elején lassabb – nem eshetünk abba a hibába, hogy a körmön hatalmas anyagmennyiség keletkezik, amit csak jobbra-balra terelgetünk és nem tudunk vele mit kezdeni.

Hibák porcelánnál és zselénél

Ha porcelánból szeretnénk körmöt építeni, de még nem ismerjük annyira ezt az anyagcsoportot, akkor mindenképpen lassú kötésű port válasszunk. A gyorsnál ugyanis előfordulhat, hogy a kezünk még nem úgy irányítja az ecsettel az anyagot, hogy az gyorsan a helyére kerülhessen. Csak pakoljuk a gombócokat egymásután, a köröm pedig egyre vastagabb és vastagabb lesz, szebb azonban nem.

maleksbs7Zselés körömépítésnél érdemesebb először közepes sűrűségűt választani, mert ha túl lágy, mi pedig nem vagyunk gyakorlottak felhasználói, könnyen befolyik a körömágyba. A túlságosan sűrű anyagot nem tudjuk még olyan szépen elteríteni, így egyenetlen lesz a felülete, illetve a keménysége miatt sok buborékot vihetünk bele az ecsetünkkel.

Reszelés

Ha az anyagot felvittük, már „csak” finomítani kell a munkánkat. Reszelésnél jó, ha van már egy kialakított, saját menetünk, ami minden körmön megegyezik. A legtöbb reszelési hiba abból fakad, ha csak reszelgetünk egy kicsit itt, egy kicsit ott. Ez azért probléma, mert rengeteg időt elvesz, másfelől pedig nem lesz a munkánkban összhang: az egyik köröm ilyen lesz, a másik olyan. Minden körmön ugyanazt a folyamatot kell végigcsinálni, ha tökéletes végeredményt szeretnénk. A reszelőnek mindig a teljes felületét használjuk, mert ha csak apró mozdulatokkal reszelünk vele, akkor nem kapunk szép, sima felületet.

maleksbs9

Zárás: fényzselé

Az utolsó lépés – és egyben a munkánk befejezése – a fényzselé. Ezt használjuk szinte 80-90 %-ban. Ha már ez idáig mindent betartottunk, célszerű erre is odafigyelni. A fényzselé is zselé, tehát még véletlenül sem érhet a bőrhöz, mert fellevegősödik. Mielőtt felvisszük, a reszelésből származó összes porszemet távolítsuk el, mivel ezek kicsi buborékokat alkotnak a felületen. Ügyeljünk arra is, hogy a fényzselét vékonyan kenjük fel, mert ha vastag, akkor szintén kibuborékosodhat.

Munkánk során nemcsak a helyes sorrendet kell betartanunk, hanem a helyes anyag- és eszközhasználatot is. Ha a kettő együtt teljesül, akkor tudunk csak tartós és esztétikus munkát kiadni a kezünkből, vendégeink legnagyobb megelégedésére.

 

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail