Maszkok

és pakolások

A kozmetikus szakemberek számára a maszkok és a pakolások a kezelésekhez nélkülözhetetlenül fontosak. Többféle, és több funkciót ellátó maszkokat különböztethetünk meg.

Két nagyobb családjuk van: az arcmaszkok, illetve pakolások, es a testmaszkok és pakolások.
Ezeket nem minden esetben alkalmazhatjuk mindkét felületre, hiszen az arc bőre sokkal érzékenyebb, mint a törzse. A maszkokat hatásmechanizmusuk alapján is megkülönböztetjük. Az egyik ilyen csoport az okkluziós maszkok, melyeket nyomatmaszkoknak is nevezünk.

Nyomatmaszkok

A nyomatmaszk elzárja a bőrt a levegőtől, ezáltal a bőr párologtatása is időlegesen megszűnik kifele, ami azt eredményezi, hogy a láthatatlan vízveszteség megszűnik, ebből adódóan a hőhatás érvényesül, és a pórusok kitágulnak, ezáltal a hatóanyagok mélyebben jutnak be a bőrbe.
Ilyen okklúziós maszkok a gipsz maszkok, a paraffin maszkok, és a gumimaszkok, melyeket a modern kozmetikák egyre többet alkalmaznak.
A gumis algamaszkok is ehhez a csoporthoz tartoznak. Az algamaszkoknál ügyelni kell a szakembereknek arra, hogy vendégük egészségi állapota megfelelő legyen.
Az algák használatánál figyelembe kell ugyanis vennünk, hogy a pajzsmirigy betegségekkel küzdőknél az algás maszkok használata kerülendő!
Az algamaszk egyre több cég által preferált termék, nagyon sokféle bor problémára, barázdák enyhítésére, bőr zsírosodására, érfalak erősítésére, hidratálásra, nyugtatásra, hogy csak párat említsek. Kitűnő eredményt érhetünk el általuk.
Nem csak az őszi, téli, tavaszi, és nyári bőrtisztításnál alkalmazhatjuk őket, hanem a tápláló, kényeztető kezeléseknél is igen jó eredménnyel alkalmazhatjuk, hatóanyagos ampullák, gélek, krémek fölé nyomatmaszkként. Hűsítő hatásukat főként a tavaszi, és a nyári időszakokban élvezik leginkább vendégeink, de a gyulladtabb, szárazabb bőrű vendégek is nagyon kedvelik. Egy pár fajtát sorolnék ide:
■ C-vitaminos, mely minden évszakban kelendő;
■ a most divatját élő csokoládémaszk, mely főként az idősebb korosztálynak nagy kedvence.
A maszkok 15-20 perces hatóidejűek, melyeket a szakembernek pontosan be kell tartani, mert különben, nem azt a hatást kapja a vendég, amit a maszk nyújtani tud!
A maszkokat, ha ügyesen helyeztük fel a bőrre, és valóban a tasak teljes tartalmát, nem felezve, vagy negyedelve keverjük ki a gyártó által előírt folyadékkal, ez esetben egyben leemelhetjük a vendég arcáról a gumis nyomatmaszkot.

Zselé-maszkok

Az okklúziós maszkokon kívül ismerünk még gél-, azaz zselé-maszkokat, melyet gyors hidratálásként, hűsítésként, vízpótló maszkként tesszük fel a vendégekre.
A gélmaszkoknál megtalálható az azulén és a kalendula, valamint a napjainkban is nagy slágerként alkalmazott Aloe vera gélmaszk. Ezek mindegyike nagyon jó
gyulladások csökkentésére és nyugtatásra, amennyiben vendégünk nem allergiás a körömvirágra vagy a kamillára.
A gélmaszkokat ecsettel, kézzel, vagy spatulával helyezzük fel az arcra, nyakra, esetenként a dekoltázsra, majd a megadott hatóidő eltelte után langyos vízzel távolítjuk el a kezelt bőrfelszínről.

Táplálómaszkok

A kezelések alkalmával összehúzó, illetve tápláló pakolásokat is alkalmazunk, melyeket a cégek különböző termékcsaládokként ajánlják a szakembereknek. Ezeken belül egy-egy termékcsaládnak lehet tápláló és összehúzó pakolása is, ami a hatóanyag összetételétől függ. Ezért fontos a kozmetikus szakember számára az anyagismeret, ami segíti az alapanyagok tulajdonságainak ismeretében a bőrre gyakorolt hatást felismerni.
Az összehúzó maszkok nem csak pórusösszehúzókat tartalmaznak, hanem sokszor fertőtlenít, és gyulladáscsökkentő anyagok is vannak bennük.
Ezeknél a maszkoknál is fontos a hatóidő!
A táplálómaszkokat szinte minden vendég nagyon kedveli, hiszen ezek hatása is látványos gyors javulást eredményez a bőrön.
Tápláló pakolásokat szívesen visznek is haza, hiszen a heti egy-kétszeri, vagy csak esetenkénti feltétel elősegíti munkánk hosszantartó hatását, nem beszélve az azonnali eredmény látványáról.
Mostanában a különböző médiák egyre többet faggatják a szakembereket, hogy házi ápolásként milyen otthon elkészíthető receptet tudna ajánlani a kozmetikus szakember.
Nos nagyon sokféle ezek száma, és mindenki a vendége bőrtípusának, és érzékenységének, valamint ízlésének megfelelőt tudja ajánlani.
Ami nagyon fontos, ezeknél az ajánlásoknál, hogy mindig mondjuk el vendégünknek, csakis tiszta, letisztított bőrfelületen alkalmazhatóak ezek a pakolások, s csak friss és jól átmosott gyümölccsel, illetve zöldséggel, valamint friss tejjel, túróval és tejföllel, tejszínnel próbálják ki a médiák által épp a szezonnak megfelelően ajánlott pakolásokat. Ezek a pakolások egyszeri kismennyiségben készítendők el aznap, és rögtön az elkészítés után felteheti a bőrre, mert a zöldségeknek és a gyümölcsöknek beindul az erjedése, így bőrizgató, és gyulladást előidéző is lehet!
Az otthon előállított maszkok között sokat szerepel többek között a méz, itt meg kell említenünk a méz aranyat, hiszen a nem megfelelő arany a hidratálás helyett vízelvonást fog előidézni!

Testmaszkok

Az otthoni pancsolás helyet, ha vendégünk nem kifejezetten a kísérletezők táborába tartozik, hívjuk meg vendégünket a maszkok táborából kiválasztott kedvencek közül egy kényeztető, relaxaló kezelésre, melyet összeköthetünk a modern kozmetikákban is alkalmazott testmaszkok felhelyezésével. Ezáltal nem csak az arca, hanem a test egész területe kényeztetve lesz, amiért érdemes lesz visszatérnie időszakonként a nyugalom e kis szigetére, a kozmetikába.

Kardos Gabriella

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?