Megoldások a vendég várakoztatásának elkerülésére

Ne legyen holtidő!

A szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos idő a szolgáltatás minőségét és a vevő elégedettséget erősen befolyásolhatja. Minthogy hazánkban ezt sokan még nem veszik alapul, ezúttal ezt a kérdést vettük nagyító alá – természetesen a vendég szemszögéből.

A szolgáltatáshoz kötődő időtartamoknak több fajtája létezik:
hasznos (pl. a masszázs időtartama, ha magáért az élményért megyek)
szükségszerű, befektetett (pl. az idő, amit a szalonban töltök)
holtidő (pl. a masszőrre várakozás, mert az csúszott az előző vendégénél)

Természetesen vannak olyan szolgáltatások, ahol ezek az időelemek nem egyértelműen azonosítható módon vagy keveredve jelennek meg. Előzőre példa egy olyan étterem, ahol pl. halk zongorazene szól a háttérben, és a rendelést leadtuk. Nem egyértelmű, hogy az étel kihozásáig eltelt idő várakozás vagy kellemes, hasznos szórakozás. Utóbbira példa egy spa, ahol masszázsunk lesz, de az előkészületek miatt várakoznunk kell. Kérünk a recepción egy teát. A tea elkészítési ideje (ami semleges) beleesik a várakozási időbe, így tulajdonképpen a várakozási idő lerövidül.
Külön terület a frontszemélyzet saját feladatával kapcsolatos időgazdálkodása, sőt, az időgazdálkodásuk általánosságban, hiszen a szakmai élet és a magánélet egymással kölcsönhatásban állnak.

A sorban állás réme

Vannak olyan „nagyüzemi” szolgáltatások, amelyek esetében egy időszakban (pl. karácsony előtti napok a szépségszalonban), sok igénybe vevőt kell érkeztetni, távoztatni, kiszolgálni. Ilyenkor fontos, hogy a vendégeknek a lehető legkevesebb ideig kelljen várakozniuk, illetve, ha már várakozniuk kell, az az idő hasznosan vagy minél rövidebbnek tűnőn teljen el. Praktikus megoldás a szalonban például kiegészítő szolgáltatások beiktatása (pl. várakozás közben talpmasszázs, manikűr), még extra profitot is generál, sőt, lehet, hogy legközelebb külön időpontot is egyeztet a vendég talpmasszázsra.
A várakozás visszatetsző lehet, hiszen fizetünk a szolgáltatások igénybe vételéért.
Az érkeztetés technikájára többféle példa létezik. Az egyik, legegyszerűbb, ha több sor van (pl. forgalmas fürdőnél több sor, több pénztár). A másik, ha több „terminál” van, de csak egy bejárat. Harmadik verzió a „húzzon sorszámot” című, de ez meglehetősen futószalag jellegű, személytelen. Bankok, közegészségügyi intézmények, mobil szolgáltatók esetében ellenben igen praktikus megoldás.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail