Mellbimbó-rekonstrukció orvosi tetoválással

Szomorú tény, hogy hazánkban is rengeteg nőt érint az emlőrák. Épp emiatt, az utóbbi években külföldön és itthon is teret nyert az orvosi pigmentációnak azon területe, amely betegségben érintett hölgyek mellbimbóját hivatott rekonstruálni.

A szakember számára ez egy több szempontból is nagy kihívást jelentő terület, hiszen a rendkívüli precizitás mellett még inkább szükség van minden empátiánkra és együttérzésünkre, hiszen a hozzánk forduló nők nemcsak testükben szenvedték el a betegséget, hanem lelkük is törékenyebb. Éppen ezért elengedhetetlen az intim, higiénikus környezet biztosítása és a személyes előzetes konzultáció.
Areola tetoválás
Az areola pigmentációja több technikával és különböző fázisokban történhet. A vendég minden esetben a mastectomia után beültetett, gyógyult emlővel érkezik hozzánk. Előfordulhat, hogy a műtét mindkét mellét érinti, és ilyenkor egyik oldalon sincs természetes mellbimbó, de az esetek többségében a munkánk során az egyik oldali természetes mellbimbóhoz igazítjuk a pigmentált areolát. Létezik olyan sebészeti eljárás, amely során pici bőrlebenyt képeznek a mellen, a bimbó imitálásához, amelyet a plasztikai sebész elkészíthet előre, vagy a pigmentáció után, de olykor kizárólag tetoválással kell elérnünk a térhatást. A munka során rendkívül pontosan ki kell mérnünk az areola helyét, amelyet minden esetben álló helyzetben teszünk, majd több irányból is ellenőrizzük.

  • Ha az egyik oldalon rendelkezik a vendégünk természetes mellbimbóval, akkor mind a formát, a méretet és a színárnyalatot tekintve, ahhoz igazítjuk a rekonstrukciót.
  • Ha mindkét oldalon végezzük a pigmentációt, akkor a mellbimbó és udvarának kialakításában nagyobb szabadságunk van, a vendég preferenciáihoz igazíthatjuk az areolát.

Természetes hatás
Ennél a pigmentációnál még fontosabb a természetesség, ezért sosem alkalmazunk egybefüggő vonalakat, határozott kontúrokat, sokkal inkább a pontozásos és árnyékoló technikát használjuk. A természetes, és az eredetihez is hasonlító színt legalább 4-5, esetenként akár még több árnyalat alkalmazásával érjük el. Ezek segítségével tudunk teljesen síkfelületen mellbimbót, és plasztikusan halványodó udvart készíteni. A munka során 2-3 higiéniai modult is használhatunk, általában azokat, amelyek 5, 7 vagy 9 tűt foglalnak magukba. Kiemelkedően fontos, hogy ezt a technikát kizárólag erre a célra alkalmas, computer vezérelt, higiéniai modulos, professzionális készülékkel végezzük. Mivel a betegségben érintetteknek életük végéig kontroll vizsgálatokra kell járnia (MRI, CT), elengedhetetlen, hogy a munka során olyan pigmenteket, amelyek nem okozhatnak problémát a sugárzások hatására.

Sajnálatos ténynek tartom, hogy a piacon sok pigment tartalmaz az Európai Uniós szabályozásban meghatározott maximálisnál nagyobb mennyiségű, és nem megfelelő tisztaságú vasoxidot, amelynek részecskéi rejtett nikkelt hordoznak. Mindaddig, amíg nem éri sugárzás, nincs is probléma, de előfordulhat, hogy a vizsgálatok során keletkezett mágneses rezonancia hatására felmelegszik, majd szétrobban a vasoxid részecske, és felszabadul a nikkel, ami súlyos allergiát és mérgezést is okozhat a szervezetben. Tehát az emlőrákból felgyógyult vendégeinknél fokozottan érdemes vasoxid-mentes és biztonságos pigmenteket használni.

Az első kezelést követően természetesen, ahogy a sminktetoválásnál, ez esetben is mindig szükség van egy korrekcióra általában 1-3 hónapon belül. A korrekció történhet akkor is, ha az pigmentációt követően a plasztikai sebész kiemeli a mellbimbó közepét, majd gyógyulás után korrekciózhatjuk a területet. A tetoválás, gyógyulás után természetesen halványabb eredményt hoz, hiszen a bőrfelszínhez közel maradt pigmentek, a hámréteg regenerálódásával szép lassan kilökődnek, és a tetoválás során keletkezett mikrosérülések is begyógyulnak. Ezt a tényt a színárnyalat kiválasztásánál is elengedhetetlen figyelembe vennünk. Ugyanakkor érdemes az első alkalommal több halványabb színt alkalmazni, mert sötétíteni a későbbiekben mindig könnyebb. A cikkben szereplő képek közvetlenül a pigmentáció után készültek.

Számomra az orvosi pigmentáció, és azon belül is az aerola tetoválás mára az egyik leggyakoribb kezelésemmé vált, és őszintén örülök, amikor nőtársaim szemében meglátom az örömkönnyeket a kezelés végén, mert ilyenkor mindig jóval több történik egy puszta tetoválásnál. A vendégünk élete, a mindennapjai, az önképe megváltozik, és talán évek óta először újra teljes embernek érezheti magát. Minden tiszteletem azoké a nőké, akik megbirkóztak ezzel a betegséggel, és újult erővel állnak neki az életnek, illetve azoké az orvosoké, akik betegeiket a gyógyuláshoz és az új élet esélyéhez segítik.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail