Mélytisztítás peelinggel

Peeling segítségével nem csak az elhalt bőrsejtektől szabadítjuk meg a bőrt, hanem javítjuk a keringését is, s felkészítjük arra, hogy befogadja a kezelés során alkalmazott hatóanyagokat.

A bőr mélytisztítása előtt fontos, hogy egy megfelelő készítménnyel alaposan előtisztítsuk a bőrt. A tisztító készítményt lehetőleg a frimátor kecskeszőr keféjével dolgozzuk el. A bőrre lerakódott izzadság, faggyú és egyéb szennyeződés (pl. smink maradványok) így könnyen leoldódnak, s egy kis szivaccsal vagy meleg borogatással eltávolíthatóak. Mivel folyamatos a bőrsejtek képződése, a régi elszarusodott sejtek idővel lekopnak vagy lehámlanak. Ezt a folyamatot segíti az ún. peeling (az angol „to peel” = hámozni szóból) avagy hámlasztás. A peeling során eltávolítjuk az elhalt epitél (fedőhám) sejteket, serkentjük a kötőszövet vérkeringését és kisimítjuk a bőrt, hogy a hatóanyagok eljussanak a megfelelő helyekre. A hámlasztásnak köszönhetően a tisztátlanságok is könnyebben eltávolíthatóak. A peeling lehet egy arckezelés központi eleme, de kiválóan alkalmas a kezelés bevezetésére is. Például barnító krémek használata előtt ajánlott a bőr hámlasztása.

Bizonyos bőrtípusoknál le kell hámlasztani a leváló epithel-réteget. Ilyen az érett és atrofikus bőr, a nagy szőrtüszőgyulladásos, hiperkeratózisos szeborreás bőr és a sápadt, rossz vérkeringésű, valamint hiperpigmentált bőr.

Mechanikus vagy biológiai?

Az intenzív tisztításhoz különféle peeling eljárásokat alkalmazhatunk:

mechanikus peeling készítmények abrazív granulátum részecskéket vagy adszorptív peeling-anyagokat tartalmaznak. Az abrazív vagy adszorptív peeling bemasszírozása, dörzsölése és lehúzása során a laza szarusejtek leválnak a felső bőrrétegről. A készítmény tartalmazhat apró műanyaggolyókat, habkő darabkákat, gyümölcsmag-port, sót, cukrot, fövenyt, agyagot, aluminiumoxidokat vagy kovasavat.

Az abrazív peeling intenzitása függ a peeling-részecskék méretétől, formájától és mennyiségétől. Néhány „természetes” hámlasztó anyag a viszonylag éles felülete miatt (ezek mikroszkóppal jól láthatóak) érzékeny vagy tisztátalan, aknés bőr kezelésére nem alkalmas, mivel az erős dörzsölés következtében mikro-sérüléseket okozhatnak. Ezeken keresztül pedig könnyen tovább fertőződhet a bőr. Az említett bőrképek esetében másfajta hámlasztást kell választani. Ilyen például a gommagés bőrradír, amely ásványi dörzsrészecskéket tartalmaz.

A bőrradírt ecset segítségével felhordjuk vékonyan a bőrre, majd rövid idő után az ujjunkkal ledörzsöljük. Az adszorptív peeling készítmények a felső bőrrétegbe leadott hatóanyagokon keresztül, illetve a száradás során a lerakódások megkötésével fejtik ki hatásukat.

kozmetikai dermabrázió esetében mikrokristályok távolítják el a szaruréteget. Az eljárás lényege, hogy ezután a bőr sokkal nagyobb mértékben képes a hatóanyagok befogadására.

A kozmetikai dermabrázió aknés, heges, striás és idős fénykárosult bőr esetében használatos, és teljesen fájdalommentesnek tekinthető. Nagyobb területeket érintő hámlás nem jellemző, és szakszerű kivitelezés esetében a gyulladás veszélye is elhanyagolható. Abrazív peelingeket akár egész testes hámlasztáshoz is használhatunk. A kefés masszázs az elszarusodott epitél réteg eltávolítása mellett, a bőr vérkeringését is serkenti.

A biológiai hatású peelingek pl. enzimeket tartalmaznak. Az enzimek makromolekuláris fehérjék, amelyek biokatalizátorként elindítják és gyorsítják az anyagcsere folyamatokat. A szépségipar számára a többek között penészgombákból kinyert proteázok, azaz fehérjebontó enzimek a legfontosabbak, ugyanis képesek mechanikai beavatkozás, illetve az egészséges szövetek károsítása nélkül szétbontani a fehérjéből álló sejtközi állományt. Csupán az elhalt szarusejtek válnak le az ép szövetről, ez teszi a biológiai peelinget az érzékeny bőrűek számára is elfogadható eljárássá. Mivel ezek az anyagok kész állapotban nem igazán stabilak, a kereskedelemben porként kaphatóak, és közvetlenül a kezelés előtt kell vízzel vagy valamilyen aktivátorral késszé keverni. Az enzimek hatása függ a peeling hőmérsékletétől, pH-értéktől és a rendelkezésre álló aktivátor mennyiségétől. A gőzölés vagy az infralámpa segítségével történő melegítés javítja a készítmény hatékonyságát. Az enzimes peeling ajánlott szeborreás bőrnél (Seborrhea oleosa és sicca), érett atrofikus és fénykárosult bőrnél. A kezelés gyakorisága a bőr állapotától függ, de ne haladja meg a heti egy alkalmat.

Kémiai hatású peelingeket kis ráncok eltüntetésére, a bőr struktúrájának javítására, nagyobb szarusodások és mély bőrelváltozások, anomáliák (hegek, szeplők) eltávolítására szokás használni. A következő összetevők jellemzik: gyümölcssavak (ún. alfahidroxi savak – röviden AHA), szalicilsav (ún. bétahidroxisav), tejsav vagy A-vitaminsav. Ezek az anyagok képesek a bőr hámlasztására. A kezelés csak orvosi felügyelet mellett történjen.

A kozmetikai használatra készített gyümölcssavas peelingek kisebb dózisban tartalmaznak hatóanyagokat, mint az orvosi hámlasztók, mivel a gyümölcssavak nedvesítő hatása az elsődleges. Minél alacsonyabb a peeling pH-értéke, s minél magasabb a hatóanyagtartalom, annál erősebb a hámlasztó hatás. Ezért is nagyon fontos, hogy a kozmetikus a páciens bőrére szabottan állítsa be a koncentrációt és az időtartamot. A koncentrációtól függ ugyanis, hogy csak a legfelső szarusejteket, vagy más bőrrétegeket is eltávolítunk-e.

Emlékeztessük vendégeinket, hogy a biológiai és kémiai hatású peeling, illetve egyéb hámlasztások után elengedhetetlen a magas fényvédelmet biztosító ápolószerek használata. Az elégtelen fényvédelem ugyanis pigmentálódáshoz vezethet, ami az egyik leggyakoribb mellékhatás.

Egyéb peeling fajták

Íme még néhány test-peeling más kultúrák szokásai szerint, sok helyen egyszerűen pihentető és testápoló kezelésnek számít. Törökországban minden egyes Hamam (törökfürdőzés) után jár egy test-peeling, amelyet speciális kesztyűvel végeznek, továbbá szappanozás Marseille-szappannal (kemény szappan), s egy szappanhab masszázs. A pihentetésen kívül a kényeztetésnek természetesen szépítő hatása is van, a bőr sokkal tisztább lesz utána. A test-peeling ájurvedikus változaza a „Garshan”-masszázs. Ez egy szárazmasszázs, amelyet két masszőr végez szinkronban, selyemkesztyűvel. A selyem-peelingnek természetesen látható és érezhető a hatása: serkenti a vérkeringés, emésztést, segíti a salakanyagok kiválasztódását, és javítja a bőr feszességét.

Egy gyógynövényes peeling

Következzék egy nyugtató, gyógynövényes arc-, nyak- és dekoltázs-peeling, amelyet elsősorban szeborreás, tisztátalan és aknés bőrre ajánlunk.

  • Keverjünk 2-3 kanálnyi gyógynövényes maszkot (összetevők: zsálya, rozmaring, édeskömény; mattosítás céljából kaolin, valamint kovaföld) egy keratinoldó hatóanyagot tartalmazó gél-maszkkal  merev péppé, és hordjuk fel vékonyan az arcra, nyakra és a dekoltázsra.
  • Éppen csak egy kissé hagyjuk megszáradni.
  • Ezután a mutató- és hüvelykujjunkkal feszítsük meg a bőrt, és finoman dörzsöljük le a maszkot.
  • A manuális peeling után egy meleg borogatással mossuk le a maszk maradványait, Majd egy arcvíz segítségével végezzük el az utótisztítást, amely egyben fel is frissíti a bőrt. Végül gőzöléssel készítsük elő a bőrt a további kezelésekre.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail