Mezoterápia és elektroporáció

Innovatív hatóanyag-bevitel

A hatóanyagok ezen újszerű bőrbejuttatási metódusai nagyon népszerűek és az érdeklődés irántuk egyre nő. Ez annak tudható be, hogy a címben felsorolt eljárások mindegyikénél az analitikailag tiszta hatóanyagok, magas koncentrációban és pontosan oda kerülnek be, ahol a bőrprobléma adva van.  Széles spektrumban, sokféle bőrprobléma kezelhető velük és egyénre szabottan alakítható ki a kezelés alkalomszerűen, vagy akár kúraszerűen is.

A kozmetikai eljárásoknál a hatóanyag bejuttatás elsődleges gátló zónája a bőr barrier rétege. Ez a védekező funkció a bőr alapvető feladata közé tartozik, hiszen a külvilág felőli anyagvándorlást megakadályozza.
Igen ám, de mi van akkor, ha a hatóanyagokat a bőr mélyebb rétegeibe szeretnénk bejuttatni? Mindez ideáig az iontoforézis, az ultrahang és az ultrahang sonoforézis voltak segítségünkre ebben. Néhány éve azonban az orvosi, illetve az esztétikai bőrgyógyászatból átszivárogtak a mezoterápiás eljárások a kozmetikai vonalra is.

Mezoterápia

A mezoterápiás eljárás Dr. Pristol nevéhez fűződik, aki 56 évvel ezelőtt fejlesztette ki ezt az egyedülálló hatóanyag-bejuttatási technikát. Ennek lényege, hogy a kezelést végző (orvos) kozmetikus mikro-injekcióval juttatja be a kezelés céljának megfelelő (analitikailag tiszta) hatóanyagot, kis mennyiségben, de nagy koncentrációban a megfelelő helyre. Így jóval intenzívebb hatást lehet elérni, mint szájon át (tablettával), vagy parenterálisan (infúzióval) adagolva a hatóanyagokat.
A kozmetikusok a hazai szabályok értelmében csak a hám-irha határáig szúrhatnak, és természetesen csak esztétikai kezeléseket végezhetnek.
Ezért ez az eljárás vérzéssel nem járó folyamat! A hatóanyag pontos és célirányos bejuttatásán kívül még egy fantasztikus hatása van a mezoterápiának, illetve konkrétan a tűszúrásnak.
A tűszúrás okozta apró hámsérülések gyógyulása során megszámlálhatatlan sebgyógyulási hormon (citokin) termelődik a bőrben. A citokinek a kötőszövet regenerációjához vezetnek úgy, hogy a rost- és alapállomány újraképződik, így a bőr tömörebbé, feszesebbé válik.

A mezoterápia fő alkalmazási területei: az arc dehidretáltsága, a ráncosodás, a pigmentrendellenességek, szeborrea, akne, az elongált, megereszkedett bőr, hajrendellenessédek, a cellulít, stria valamint a helyi lefogyhatatlan zsírpárnák.

Fiatalító pisztoly

A kezelést egy elektromos pisztoly segítségével végzi a kozmetikus. Ezen a pisztolyon be lehet állítani a tű behatolási mélységét, a tűszúrás sűrűségét és a hatóanyag adagolását. A vendéget előkészítjük: a megfelelő arctej és tonik segítségével letisztítjuk a bőrét, majd ha van mikrodermabráziós gépünk, akkor lecsiszoljuk a kezelendő bőrfelületet. Ez nem tartozik kötelező módon a kezelés menetébe, de szinergista módon fokozza a kezelés hatását, illetve az eredményességét. Azért, ha módunkban áll valamiféle peelinget ajánlott alkalmazni. Ezután egy bőrön keresztül is felszívódó érzéstelenítővel ( pl.: Emla, Anestop) bekenjük a bőrt és dupla folpackkal bedunsztoljuk kb. 20 percre. Lehet választani a helyi hűtést is: ez esetben jeges zselés tasakot kell a bőrre helyezni néhány percre. Persze akadnak olyan vendégek is, akik nem igénylik a helyi érzéstelenítést. Ezt az igényt minden esetben előre tisztázni kell. Amíg az érzéstelenítő hat, az alatt az idő alatt lehet elkészíteni a hatóanyagos koktélt. A hatóanyagok megválasztásának alapvető előfeltétele a pontos diagnózis. Fontos azt is tudni, hogy egy koktélba 3-4 anyagnál többet nem érdemes belerakni (kivétel a vitaminok, pl.: polyvitamin, A, E, C, B1, B2, B3, B5, B6 ), mert nem érünk el vele jobb eredményt. Mindig figyeljünk arra, hogy a kiválasztott anyagok hatásukban összeférhetők, szinergisták és potencírozók legyenek.

A hatóanyagok mennyisége is gyakran kérdéses. Általánosságban a „kevesebb több” elve érvényesül.
Arckezelésnél: 3-4 ml,
■ Nyak-dekoltázs: 4-5 ml,
■ Has: 5-7 ml,
■ Comb: 5-10 ml,
■ Hajkezelésnél 5 ml ajánlott.
Léteznek javasolt hatóanyag-kombinációk a különböző kezelésekhez, de segítséget jelenthetnek a már kész koktélok is, melyeket az adott bőrproblémára fejlesztettek ki. Ezek a mixtúrák a cellulit, a feszesítő, a zsírbontó, a hajkezelés, a stria kezelések, és a pigmentproblémák megszüntetésében nyújtanak segítséget a kezdőknek is.  Természetesen a javasolt mennyiségektől el lehet térni, ez a kezelt bőrfelület nagyságától függ elsősorban, az általam felsoroltak csak irányadók.
A kezelés előtt az érzéstelenítőt letöröljük és a kezelendő bőrfelületet  nagyon alaposan lefertőtlenítjük.(pl.: Octanisept). Ilyenkor már a kezelést végző kozmetikuson gumikesztyű van. A kezelés teljes ideje alatt rendkívül fontos az alapvető higiénés szabályok betartása (egyszer használatos tű, fecskendő, elő- és utókezelés), hiszen a testfelületen mikrosérülések keletkeznek. A mezoterápiás kezelés során apró hatóanyag tócsák alakulnak ki a bőrben. Az ebben lévő anyagok közvetlenül sejtszinten hatnak. A szúrások egy részénél kisebb bevérzések keletkezhetnek, amelyek felszívódása néhány napot vesz igénybe (hematóma esetén érdemes K-vitamin tartalmú krémmel kezelni néhány napig a bőrt, pl.: Auriderm XO) A vendéget figyelmeztetni kell, hogy a kezelés után két-három napig tilos szoláriumozni, vagy napra menni. A terápia gyors, viszonylag fájdalommentes, az eredmény 3-4 kezelés után nyilvánvaló.
A kezelések sűrűségét a fennálló bőrproblémától függően érdemes meghatározni:
zsírbontás: 1-2 hét, cellulít 1-2 hét,
ránckezelés: 2-3 hét,
szeborrea, akne: 2-3 hét,
pigmentkezelés: 1-2 hét, hajkezelés hetente (hat héten át),
stria kezelés: 1-2 hét,
tónuscsökkenés, petyhüdtség: 10 nap-két hét.
Természetesen ez is csak egy irányadó kúrajavaslat, de mindenestre a kúra elején egy intenzívebb kezelési időintervallumot érdemes meghatározni. Ha a kellő eredményt elértük, akkor havonta, kéthavonta fenntartó kezelést javaslunk a vendégünknek. A mezoterápia jól kombinálható egyéb bőrregeneráló módszerekkel, köztük a fotorejuvenációval, kémiai bőrsebészettel, ráncfeltöltéssel, botulintoxin kezeléssel is.

A mezoterápiát kitűnően lehet ötvözni a mezosens kezeléssel. A hatóanyag egyik felét először mezoterápiával visszük be, majd a másik felét az elektroporátor segítségével juttatjuk a bőrbe.  Gyakran előfordul az is, hogy a tűszúrások mentén a bőrből „visszabuggyan” a felesleges hatóanyag. Ilyenkor a bőr felszínén lévő anyagot mezoterápiával érdemes bejuttatni, hogy egy csepp anyag se vesszen kárba. Akinek nincs mezosens készüléke az a gumikesztyűs kezével még bemasszírozhatja a hatóanyagot, majd egy befejező krémmel (UV-védelem), vagy maszkkal zárja a mezoterápiás kezelést.

Elektroporézis, mezosens

A klasszikus mezoterápiás kezelések sok kozmetikust és vendéget is elriasztottak. Sokan a tűszúrások okozta fájdalomtól, mások a fertőzés veszélyétől tartottak, de voltak olyanok is akik az esetleges bevérzésektől ódzkodtak. Az elektroporézis kezelésnél nincs bevérzés, fájdalom és tűszúrás, illetve gyógyulási idő. Ezt az eljárást két észak-amerikai orvoskutató (Peter Agree, Roderick Mackinnon) fejlesztette ki. Felfedezésükért kémiai Nobel-díjban részesültek 2003-ban. Kimutatták a sejtmembránokban a protei és az aquagén csatornákat (aquaporin-2), amelyeket speciálisan modifikált rádiófrekvenciával meg is tudtak nyitni. Így sejtszintű penetrációt hoztak létre nemcsak a hámban, hanem a bőr alatti mély szövetekben is. A megnyitott aquaporin csatornákon keresztül a sejtekbe a legkülönbözőbb ionos és nem ionos, víz- és zsíroldékony anyagok juttathatók be molekulasúlytól függetlenül igen nagy mennyiségben.(0,25g -1,5g/perc). A rádiófrekvenciás hullámok teljesen reverzibilisen kezelik a sejtmembránt, károsodást nem idéznek elő, a kezelés után a megnyílt csatornák záródnak, de a bevitt anyagok bent maradnak, és kifejtik sejtszintű hatásukat.
A kezelés protokollja hasonló a mezoterápiáéhoz, csak a fájdalomcsillapítás marad ki: letisztítás, mikrodermabrázió, vagy peeling, fertőtlenítés, elektoporácio.
A fecskendőből közvetlenül a bőrre csepegtetjük a mezoterápiás koktélt, (kb.: 2-3 kezelőfejnyi területen dolgozzunk) és ott a kezelőfejet finoman elmozgatva, az adott területet kezeljük. Felesleges az egész anyagot rögtön szétteríteni és széles, gyors mozdulatokkal dolgozni, mert akkor a kezelőfejből kiáramló rádiófrekvenciás hullámok nem tudják a hatásukat kifejteni olyan intenzíven. A kezelés végén egy bőrtípusnak megfelelő maszkot, vagy krémet érdemes a vendégre tenni, de közvetlenül a mezosens után kerüljük az intenzív masszázst.
A hatóanyagok mennyiségére vonatkozóan, illetve a kezelés kúraszerű alkalmazását illetően is hasonló az elv a mezoterápiával. Egyedül a hajkezelésnél fontos megemlítenem, hogy e kezelőfej kialakítása miatt, csak a jól hozzáférhető (kopasz) területeken lehet eredményesen dolgozni az elektroporátorral, mert a hajas fejbőrre nem fekszik fel olyan pontosan a készülék. (Tűvel a választékok szempontjából könnyebb boldogulni)
A terápiát ne végezzük terheseken, epilepsziásokon, pacemakereseknél és súlyos aknés vendégeknél.

Elektroporézis, mezosens

A klasszikus mezoterápiás kezelések sok kozmetikust és vendéget is elriasztottak. Sokan a tűszúrások okozta fájdalomtól, mások a fertőzés veszélyétől tartottak, de voltak olyanok is akik az esetleges bevérzésektől ódzkodtak. Az elektroporézis kezelésnél nincs bevérzés, fájdalom és tűszúrás, illetve gyógyulási idő. Ezt az eljárást két észak-amerikai orvoskutató (Peter Agree, Roderick Mackinnon) fejlesztette ki. Felfedezésükért kémiai Nobel-díjban részesültek 2003-ban. Kimutatták a sejtmembránokban a protei és az aquagén csatornákat (aquaporin-2), amelyeket speciálisan modifikált rádiófrekvenciával meg is tudtak nyitni. Így sejtszintű penetrációt hoztak létre nemcsak a hámban, hanem a bőr alatti mély szövetekben is. A megnyitott aquaporin csatornákon keresztül a sejtekbe a legkülönbözőbb ionos és nem ionos, víz- és zsíroldékony anyagok juttathatók be molekulasúlytól függetlenül igen nagy mennyiségben.(0,25g -1,5g/perc). A rádiófrekvenciás hullámok teljesen reverzibilisen kezelik a sejtmembránt, károsodást nem idéznek elő, a kezelés után a megnyílt csatornák záródnak, de a bevitt anyagok bent maradnak, és kifejtik sejtszintű hatásukat.
A kezelés protokollja hasonló a mezoterápiáéhoz, csak a fájdalomcsillapítás marad ki: letisztítás, mikrodermabrázió, vagy peeling, fertőtlenítés, elektoporácio.
A fecskendőből közvetlenül a bőrre csepegtetjük a mezoterápiás koktélt, (kb.: 2-3 kezelőfejnyi területen dolgozzunk) és ott a kezelőfejet finoman elmozgatva, az adott területet kezeljük. Felesleges az egész anyagot rögtön szétteríteni és széles, gyors mozdulatokkal dolgozni, mert akkor a kezelőfejből kiáramló rádiófrekvenciás hullámok nem tudják a hatásukat kifejteni olyan intenzíven. A kezelés végén egy bőrtípusnak megfelelő maszkot, vagy krémet érdemes a vendégre tenni, de közvetlenül a mezosens után kerüljük az intenzív masszázst.
A hatóanyagok mennyiségére vonatkozóan, illetve a kezelés kúraszerű alkalmazását illetően is hasonló az elv a mezoterápiával. Egyedül a hajkezelésnél fontos megemlítenem, hogy e kezelőfej kialakítása miatt, csak a jól hozzáférhető (kopasz) területeken lehet eredményesen dolgozni az elektroporátorral, mert a hajas fejbőrre nem fekszik fel olyan pontosan a készülék. (Tűvel a választékok szempontjából könnyebb boldogulni)
A terápiát ne végezzük terheseken, epilepsziásokon, pacemakereseknél és súlyos aknés vendégeknél.

Gáspár Ágnes


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail