Fotó: Northfoto

Mi az ideális hőmérséklet hajvasaláshoz?

Rendkívül fontos a megfelelő védelem a hajnak, pláne rendszeres hajvasaláskor. Íme, néhány jó tanács, amire érdemes odafigyelni...

Ha túl magas, vagy nagyon alacsony hőmérsékletet választasz a hajformázáshoz, azzal kiszáríthatod a hajat. A száraz haj pedig „szomjas”, ami felveszi a légkör nedvességét, így gyorsabban bomlik a stílus, vagyis a hajformázás nem lesz tartós – mondhatni mit sem ért, amellett, hogy az előbbi eset – a túl magas hőmérséklet – még káros is lehet – áll a fodraszinfo.com – on megjelent cikkben.

Az optimális hajformázás ezzel szemben igazán tartós, a megfelelően megválasztott hőmérséklet a hajszerkezetet óvja.

De mi is a megfelelő hőmérséklet?

Íme a haj viselkedése különböző hőmérsékleteken történő vasaláskor:
150 °C alatt: nem elegendő a formázáshoz, ám a haj így is vizet veszít, és kiszárad.
150°C-175°C: a haj formázható, de az eredmény nem lesz tartós. Ennek mi értelme?
185°C az ideális hőmérséklet ahhoz, hogy elérjük a legtartósabb eredményt minden hajtípusnál.
185°C-210°C: felesleges ekkora hőnek kitenni a hajat, mert nem lesz tartós a formázás, a haj kiszárad, a kutikula szerkezete károsodik.
215°C és felette: a hajban lévő keratin elolvad, a hajvasalás visszafordíthatatlan károsodást okoz. Búcsúzzunk el egészséges hajkoronánktól.

Miért pont a 185°C a megfelelő hőmérséklet a hajvasalásra?
Elsőre furcsának tűnhet, hogy éppen a 185°C az, s nem a 180°C és 190°C az, ami a hajunknak a legideálisabb. Ez a szám nem egy blöff, hanem kerek három év kutatás eredménye, melyet a ghd cég tudósai töltöttek a haj tanulmányozásával. A kutatók tudományos kutatásokat végeztek a hajat ért hőhatásokról, majd ennek eredményeként jutottak arra, hogy a 185°C az optimális hőmérséklet, ahol a haj a legrugalmasabb és formázhatósága a legjobb. Megannyi tincs, az afro-tól az európai hajon át az indiai copfokig, minden hajvastagságú, formájú és színű hajat vizsgáltak, mire erre a következtetésre jutottak és ma bizton állítják: ez az a hőfok, ami minden hajtípusnak megfelel az ideális hajformázáshoz.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail