Fotó: Northfoto

Minden, amit a klasszikus manikűrről tudni kell

A manikűr egy igazi klasszikus kezelés. Sajnos sok körömstúdióban és szépségszalonban nincs olyan jelentősége, mint ami igazából megilletné, pedig ez egy szép és jövedelmező szolgáltatás, amely egy széles célcsoportot szólít meg

Sok embernek sem ideje, sem megfelelő képzettsége nincs ahhoz, hogy saját maga törődjön a körmei és kezei ápolásával. Mivel a klasszikus manikűr ma már nem mindenhol szerepel az ajánlatok között, az ügyfelek nagyon hálásak, amikor ezt a szolgáltatást egy szalonban igénybe vehetik. Hiszen az ápolt kezek és körmök fontosak a szakmai- és magánéletben, nőknél és férfiaknál egyaránt.

A professzionális manikűr az optimális körömforma kiválasztásával kezdődik, amit a körmök egyenletes megformázása és a körömbőr kíméletes megmunkálása követ. Itt gyakran történnek hibák: sokan még mindig levágják a „körömbőrt”. Viszont túl gyakran van már szó a körömsánc finom pereméről, ami a kezelések hatására hamar, csúnyán kirojtozódik. A tényleges körömbőr egész vékonyan nő és majdhogynem átlátszó a körömlemez hátsó részénél. Elég, ha körömbőr eltávolítóval átáztatjuk és egy rövid kézáztatást követően egyszerűen gyengéden visszatoljuk.
Egy másik elterjedt probléma az elszarusodás, valamint a köröm körül lévő érdes, száraz bőrterület, amelyet sokan lerágnak, letépnek. A manikűr elhárítja ezeket a problémákat, valamint garantálja az ápolt kezeket és körmöket.

A megfelelő eszköz

Mégis melyik reszelő a megfelelő? A fémreszelő már klasszikusnak számít, de számos előnye van: lehet fertőtleníteni és sterilizálni, ezáltal többször használható és szinte tönkretehetetlen. Bár sokan megszólják, hogy roncsolja a természetes körmöket, mivel az éles fémfelület a köröm szélét erősen durvává teszi, ezáltal könnyebben töredezik és beszakadhat. Ez a probléma viszont más reszelőknél is fennáll, amelyeknek túl durvák a szemcséi.
Megfelelő szemcsésséggel és jó technikával tökéletesen lehet a fémreszelőket az erős körmökön alkalmazni. Alapvetően csak egy irányba reszelünk velük: az oldalaktól a közepe felé; középen irányváltás történik. A szögletes körmök kialakításánál csak egyik oldalról a másikra reszelünk. Hogy teljesen biztosra menjünk és a mikro repedéseket megelőzzük, másodszorra egy üvegreszelővel zárjuk le a köröm széleit.
Az üveg körömreszelők nagyon finom szemcséjűek és gyengédek a körmökhöz. Tökéletesen alkalmasak a kényes körmök reszelésére. Fertőtleníthetőek és sterilizálhatóak is, viszont ha leejtjük őket, eltörnek.
A legszélesebb körben elterjedt reszelők a papír- illetve a homoklevél reszelők. Számos fajtájuk létezik különböző nyelekkel és koptató bevonatokkal, formákban és dizájnos színekben. A hátrányuk az, hogy nem lehet őket fertőtleníteni- ezek eldobható eszközök. A használatuk után ki kellene őket dobni vagy az ügyfélnek ajándékozni. A legjobb, ha ezt az ember belekalkulálja az árképzésébe.
Vannak olyan változatok is, amelyeken a csiszolópapír cserélhető. Ezt egy újból felhasználható reszelőnyélre kell ragasztani és használat után lehúzni, majd kidobni.
A reszelő fajtája mellett döntő a szemcséssége. Ezt gritben adják meg, ami a reszelőszemcsék mennyiségére vonatkozik egy négyzetcentiméteren. Minél nagyobb a szám, annál finomabb a reszelő, minél kisebb, annál durvább. A természetes körmökhöz a 180 vagy 240 grittel rendelkező reszelők a megfelelőek.

Az optimális körömforma

A forma, amilyenre a körmöket reszeljük több tényezőtől is függ: először is természetesen az ügyfél hőn áhított kívánságától, de a természetes körömformától is. Egy, a körömsáncnál inkább hegyesen végződő köröm előnytelenül néz ki, ha elöl szögletesre formázzák, akárcsak egy hátul inkább szélesedő köröm, ha elöl nagyon hegyesen végződik. Az ideális körömforma a köröm természetes növekedéséhez igazodik, amely általában a szögletes és az ovális közötti állapot. A különösen idős ügyfelek mégis jobban kedvelik a hegyes formájú körmöket.
A köröm peremének szabad részét egyenletesen kell megformázni. Mivel ez nem minden körömnél egyforma, meg kellene előtte kérdezni, hogy az ügyfél színes fedőlakkot kér-e. Ebben az esetben a reszelésnél nem a fehér szélhez igazodunk, hanem csak a körömhöz és az ujjbegyhez. Ha nem, vagy átlátszó lakkozás történik, az összes köröm fehér szélét lehetőleg egyenletesen kell megformázni.

Az eljárás menete

A klasszikus manikűr a következő munkarészeket foglalja magába: a kezeket és a körmöket alaposan lefertőtlenítjük és szakmailag elbíráljuk. Amennyiben kórós elváltozás jelei tapasztalhatóak, az érintett ujjakat nem kellene megmunkálni, hanem irányítsuk a vendéget orvoshoz.
Ha semmi akadálya a manikűrnek, akkor megbeszéljük, hogy mi a vendég kívánsága a körömhosszt- és formát illetően, szükség esetén tanácsot adunk neki ebben. Ezt követően az első kézen elkezdjük a körmök reszelését. Amint kész vagyunk a rövidítésükkel és formázásukkal, higiénikusan felvisszük a körömbőr eltávolítót egy spatula segítségével. Utána beáztatjuk a kezeket. Ehhez használjon egy tálka meleg vizet és habot; tegyen bele egy csepp olajat is!
Míg az első kéz ázik, addig a második kéz körmeivel foglalkozunk. Ezután azt is belerakjuk a vízbe és az első kezet megszárítjuk, tovább dolgozunk rajta.
Következhet az ún. kipucolás, a lehetséges körömmaradékok eltávolítása a köröm alól; erre fényt derítettünk az áztatás során. A körömbőrt csak gyengéden visszatoljuk és utána még egyszer ellenőrizzük a körmök peremét, szükség szerint korrigáljuk. Végezetül a második kezet kivesszük a vízből és ugyanúgy megmunkáljuk. Amint minden kész van, következik a körömlemezek fényesítése. Befejezésként felvisszük a körömápolót és a kézkrémet masszírozó kézmozdulatokkal a bőrbe dolgozzuk.

Manikűr-extrák

A lakkozás a fényesítés után történik, a vendég kívánsága szerint. A köröm szerkezete alapján akár le is mondhatunk a fényesítésről és rögtön lakkozhatunk. Fontos, hogy a körömfelület tiszta és zsírmentes legyen, így jól tud tapadni a lakk. Egy színes lakkozás négy rétegben történik: alaplakk, két réteg színes lakk és a fedőlakk. Egy jó tanács: mielőtt elkezdjük a lakkozást, meg kellene kérnie a vendéget, hogy fizessen és vegye fel a kabátját, vegye ki a slusszkulcsot a táskából stb., mert így a frissen lakkozott körmök sértetlenek maradnak a száradási fázisban.
Egy klasszikus manikűr körülbelül 20-30 percet vesz igénybe. Lehetséges extra kezelések:

–      Kézradír

–      Kézpakolás

–      Hatóanyag koncentrátumok

–      Paraffinos kézápolás és

–      UV-lakkos körömlakkozás

Különösen jövedelmező, amikor a manikűr más kezelésekkel is kombinálható. Ez kiváltképp szépségszalonokban sikerülhet, például amikor egy arckezelés szünetei manikűrlépésekkel tölthetőek ki. Viszont a körömstúdióknak sem kellene semmi esetre sem a manikűrt alábecsülniük. Ez az alapja a további körömszépítéseknek- és széles ügyfélkört szólítanak meg, akik a puszta természetességet kedvelik és nem szeretnének semmiféle műanyagot a körmeikre.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail