Fotó: Northfoto

Mindent a hajvasalásról – a szakértő válaszol

A fodraszinfo.com hatalmas hajvasalási felmérése olyan nagy sikert aratott, hogy nem csak a kérdéseiket válaszolták meg 1263-an, hanem fele ennyien még a hajvasalással kapcsolatos kérdéseiket is elküldték. Mivel ezek sok esetben átfedésben voltak egymással, ezért összesítették őket és felkérték a ghd vezető oktató fodrászát, Czupár Estillát, hogy válaszolja meg nektek ezeket. Íme!

„Mennyire roncsolja a hajszálakat a hajvasalás? Azért kérdezem, mert sajnos nagyon zsírosodik a hajam, kétnaponta mosnom kell. Viszont azt is el szeretném érni, hogy vasalni is csak kétnaponta kelljen. Segítsetek!”
A hajvasaló károsító hatása leginkább a hőmérséklettől függ. 200°C felett már minden hajvasalás alkalmával károsítod a hajad. Ha a megfelelően alkalmazod a hajvasalót, használsz hővédő és styling termékeket, akkor könnyedén meg tudod őrizni a frizura tartósságát is két napig. Bár véleményem szerint a zsírosodást kellene először megszüntetni – a piacon erre számtalan professzionális termék elérhető. Azért, hogy a legmegfelelőbbet válaszd ki, mindenképp fordulj szakemberhez és segítségével kezdd el a kezelést.

„Melyik hajvasaló a legjobb?”
A ghd Platinum. A Platinumnál a ghd tudományos fejlesztése, a TRI-ZONE™ technológia gondoskodik a formázáshoz szükséges állandó, 185°C-os hőmérsékletről. A 6 intelligens hőszenzor segítségével bámulatosan gyorsan és hatékonyan egyenesíthetsz, göndöríthetsz és formázhatsz anélkül, hogy egy percig is aggódnod kellene hajad egészségéért. Az egyenletes hővel történő formázás által gyorsabban, kevesebb hővel dolgozhatsz: az eredmény hosszabban tartó stílus, verhetetlen ragyogás és erősebb haj. Az egyetlen hajformázó, mely minden textúrájú tincset kivétel nélkül azonnal megszelídít, akár a kezelhetetlenül makacs, afro hajat is. A csúcstechnológiának köszönhetően a haj károsodásának lehetősége több mint 50%-kal csökken, míg a haj természetes csillogása akár 20%-kal intenzívebbé válik. A ghd Platinum® bizonyítottan kíméletesebb hajszíneddel is.

„Nekem miért nem sikerül olyan szépre a hajvasalás, mint a fodrásznak?”
Mert a fodrász ezt megtanulta az iskolában, neki ez a szakmája és azért, mert ő professzionális eszközzel dolgozik. A Fodrászinfó legújabb sorozatában sok hogyan csináld magad (DIY) videó és step-by-step képsorozat kerül majd megosztásra, amiből a vendégek is egyszerűen megtanulhatják a hajformázás apró, ám hatékony trükkjeit. Kövesd figyelemmel az oldalt!

„Szeretném megtudni, hogy amikor loknikat formázok, azt mivel tudom a legtermészetesebb hatásúra tartósítani?”
Legjobb és legegyszerűbb módszer egy jó minőségű, professzionális hajlakk, de a Curl Hold göndörítő spray rendelkezik egy memorandum formmal, amitől extra tartósak lesznek a hullámok vagy a göndör tincsek. Valamint itt is szerepet játszik a megfelelő eszköz alkalmazása, mert attól is függ a tartósság.

„Milyen hővédő terméket használjak?”
Mindenképp a professzionális hővédőket ajánlom számodra. Esetleg próbáld ki a ghd Heat Protect hővédőt, nem fogsz benne csalódni.

„Vajon a tartós hajegyenesítés károsabb, mint a napi hajvasalás?”
Ez megint attól függ, milyen eszközt használsz és milyen hőfokon. Ha minden nap 200°C-on, vagy afelett vasalod a hajad, akkor annak annyi egy idő után. Viszont bizonyos tartós hajegyenesítési módszerek sem tesznek jót a hajnak, főleg azért sem, mert ott is némelyiknél igen magas hőfokon, 230-240°C-on vasalják bele a hajba a vegyszert.

„Hány fokon vasaljam a hajam?”
185°C-on. Ez a legoptimálisabb hőmérséklet a hajvasalásra, mely választ három év kutatási eredménye előz meg. A ghd hajformázóin például ezért egyáltalán nincs hőszabályzó kapcsoló, mivel egységesen 185°C-on működnek, hogy a formázás teljes időtartama alatt védve legyen hajad.

„Kerámia lapos legyen a hajvasaló? Vagy melyik a legjobb?”
Elég sok fajta hajvasaló van a piacon, de a legjobbak azok, amiknek a fűtőlapján egységes a hőmérséklet. Azaz a lap bármelyik pontján egységes. És csak ismételni tudom magam: a hőmérséklet a legfontosabb. Mindig tartsuk a 185°C-os hőmérsékletet.

„Mi a véleményetek arról a göndörítőről, ami beszívja a hajat?”
Úristen, ezt messzire kerüljétek el, ha nem szeretnétek hajatokban kért okozni. Van fent a YouTube-on egy videó, ahol beleragad egy lánynak a haja, majd az egész tincs, amit befogott a gép, egyszerűen leesik vagy leég. Szerintem ezt senki se kockáztassa meg hajával.

„Milyen terméket használjak ahhoz, hogy a hajam selymes és üde legyen, ne pedig száraz a heti két hajvasalás után?”
Ismételnem kell önmagam: figyeljetek a hőmérsékletre. A haj azért száraz, mert vagy magas hőfokon vasalod a hajad és ezzel akár el is égetheted azt, vagy túl alacsony hőfokon alkalmazod, akár kettőnél többször is a hajvasalót, amivel kiszárítod a hajat. Használj hővédő terméket mindenképpen és próbáld ki a száraz, töredezett hajra kifejlesztett Advenced Split End Therapy (ASET) kezelést, nem fogsz csalódni. Hajad újra fényes, élettel teli lesz.

„Miért nem tartós a kiegyenesített hajam?”
Mert vagy a nem megfelelő technológiát, vagy a nem megfelelő hőmérsékletet alkalmaztad tincseid vasalására. Azt sem árt tudni, mi a megfelelő sebesség a haj átvasalására és az is fontos, vajon a hajvasalás előtt megfelelő sörte kefével kifésülöd-e a hajad, vagy ezt is a gépre bízod? A Fodrászinfó oldalán hamarosan induló hajvasalási step by step sorozat segít neked is a válaszok megadásában.

„Nagyon töredezett lett a hajam a vasalástól, igaz 5 hónap alatt kétszer volt szőkítve. Vásároltam egy Steampod vasalót a hozzá való krémmel és olajjal. A kérdésem az lenne, hogy segíthet-e a szőkített, töredezett hajamon ez a készülék? Lehet ezzel naponta, kétnaponta hajat vasalni? Ha igen, akkor elég, ha csak a száraz hajat beolajozom a vasalás előtt?”
Biztos nagyon jó a Steampod, de szögezzük le, hogy az nem egy hajvasaló. A témában a Steampod forgalmazói biztosan kompetensebbek, így érdemes őket megkérdezni, hogy pontosan mit javasolnak és a termék hogyan használható. Egy biztos: a töredezett, szétégetett hajat csak az olló hozza helyre. Ahhoz viszont, hogy más elkerülje az ilyen sérüléseket, érdemes mindenképp fodrásznál hajat szőkíttetni és olyannál, aki hajkötés-erősítőt alkalmaz a szőkítés során. Mindig törekedjünk a haj épségének megóvására, hiszen a helyreállítás mindig költségesebb és sajnos sosem lesz a végeredmény 100%-os.

 „Hővédő termék használata ér valamit?”
Természetesen, de ebből is érdemes megvenni a professzionális terméket a fodrásznál, vagy a fodrászkellékesnél. A hővédő terméket már a hajszárítás előtt használd, hiszen már akkor ki van téve a haj a magas hő káros hatásának. Persze a hővédő termék használata nem jelenti automatikusan azt, hogy semmi baja nem lesz a hajnak a 200°C-on történő vasalástól. Itt is tartsd meg egyenletesen a 185°C-ot.

„Ha vizes hajat vasalnék, meddig tartan a frizura?”
Ettől óva intek mindenkit. Alapszabály, hogy vizes hajat soha nem vasalunk.

„Kevesebb hővel kevésbé hatékony a vasalás. Miért javasolják mégis ezt?”
Nagyon jó kérdés! Azért, hogy ne tedd tönkre a hajad, ne égesd szét azt. Viszont itt az ördögi kör: ma a piacon lévő hajvasalók legnagyobb része alacsony hőmérsékleten nem tud tartósságot elérni, a csak magas hőmérsékletű hajvasalók meg maradandó károsodást okoznak a hajad szerkezetében. Pláne, ha naponta, kétnaponta alkalmazod… Rendben, ezek a termékek olykor 5.000 Ft-ért kaphatók, ám a későbbi kezelés a megfizethetetlen és akkor sem biztos, hogy hajad visszaállítható eredeti állapotára. Gondold meg: spórolsz és befektetsz egy jó minőségű hajvasalóba, amivel biztonságban tudhatom a hajad vagy maradsz a fenti kategóriánál, ami vagy nem hatékony, vagy magas hőmérsékleten roncsolod a hajad. Ha kiszámolnánk, hogy egy nem hatékony hajvasaló mellett mennyit költünk a szétroncsolt haj helyreállítására éves szinten – hajpakolásra és különféle balzsamokra, hajápolókra, – akkor az jönne ki, hogy sokkal rosszabbul járunk, mintha befektettünk volna egy hatékony hajvasalóba.

„Hogyan lehet hajvasalóval szép loknikat csinálni?”
Megfelelő technikával nagyon szép loknikat, romantikus frizurákat tudsz készíteni. Még Marcell-hullámot is. A ghd szokott tartani lakossági nyíltnapokat, ahol ezeket a technikákat bemutatja és megtanítja a vendégek számára, hogy az otthoni használat egyszerű legyen.

„A hajvasalástól kiszárad a haj?”
Igen kiszáradhat. Például akkor, ha a túl alacsony hőmérséklet miatt egy tincsen többször húzod át a hajvasalót, vagy éppen azért, mert túl magas hőmérsékleten használod a hajvasalót.

„Száraz, vizes vagy félszáraz hajon kell használni a hajvasalót?”
Mindig csak száraz hajon!

„Nagyon sűrű a hajam, vastag szálú és göndör is. Sok hajvasalót kipróbáltam már, de egyik sem vált be. Most a napokban megveszem a ghd hajvasalóját, remélem jó lesz. Szerintetek az én hajamhoz melyik a jó?”
Számodra a ghd Gold Max hajvasalóját ajánljuk, amennyiben hosszú a hajad és a nagyobb, teltebb hullámokat kedveled. De kipróbálhatod a ghd Platinum hajvasalóját is, ami minden hajtípusra megfelel. A legmakacsabb afro göndör hajat is egyetlen húzással kiegyenesíti.

„A rendszeres hajvasalás vékonyítja a hajszálakat?”
Igen károsíthatja, de ez sok mindentől függ. Technológia, technika, hőmérséklet… Már erről volt szó, ezekre mind érdemes odafigyelni.

„Hetente egyszer használok hajvasalót és egy hétig tartja a formáját mindenféle rögzítőszer nélkül. Vastag erős szálú, sok hajam van. Viszont a vége nagyon száraz. Mindent kipróbáltam már, de nem lett jobb. Rendszeresen vágatom a végét is. Van valami megoldásotok?”
Talán lehetne egy professzionális finish olajat használni hajvégekre vagy egy hajterápiát alkalmazni. A ghd szalonokban az ASET kezelés éppen ebben segít neked. És persze azt sem ártana tudnunk, hogy milyen hőfokon vasalod a hajad. Fentebb már olvashattál a nem megfelelően kiválasztott hőfok károsító hatásáról is.

„Mi az a hajvasalási gyakoriság, ami még nem károsítja a hajat?”
A megfelelő technológiával, technikával és hőmérséklettel akár minden nap vasalhatod hajad anélkül, hogy az károsodna.

„Hátul nem tudom megoldani a hajvasalást. Segítsetek!”
Sajnos erre csak egyetlen módszer létezik: gyakorlás s gyakorlás. A Fodrászinfón több step-by-step anyag kerül megosztásra az elkövetkezendő hetekben, amiket akárhányszor vissza tudsz nézni. Érdemes minél többet gyakorolni, hogy a technika egycsapásra a kezedben legyen. Tudod, olyan ez, mint a biciklizés…

„Melyik az a hajvasaló, ami a legkevésbé roncsolja a hajat?”
A ghd hajvasalói. Technológiájának köszönhetően a hajvasalás során nem károsodik a haj – megfelelő technika és hővédő termékek használata mellett.

„Hajvasalás előtt mindig hajat kell mosni vagy be kell vizezni és hajszárítóval kiszárítani, egyenesre, azután hajvasalóval vasalni? Nekem hullámos, félhosszú és vastag szálú hajam van. Hogyan tudnám a legegyszerűbben kivasalni a hajam?”
A legjobb hatás mindig a frissen mosott hajon érvényesül, de nem feltétlenül kell minden hajvasalás előtt hajat mosni. Tartós egyenesítéshez kell egy jó minőségű hajvasaló, egy természetes sörtéjű kefe és a megfelelő technika.

„Van-e különbség egy olcsóbb és egy drága hajvasaló között a haj roncsódásának tekintetében?”
Igen, van! Egy olcsóbb kategóriánál valószínűleg nincsenek minőségi fűtőlapok, nincs lekerekítve, de a leglényegesebb itt is a hőmérséklet. De a drága 30-40.000 Ft-os eszközökkel is ugyanúgy tönkre lehet tenni a hajat magas hőmérsékleten, mint a pár ezer forintossal. Érdemes mérlegelni a hajvasaló kiválasztásakor, hiszen ez egy hosszútávú befektetés.

„Mennyire állítja meg a haj növekedését a hajvasalás?”
Semennyire nem állítja meg a haj növekedését a hajvasalás, hiszen a hajhagymákat nem éri hőhatás.

„Miért nem marad egyenes a hajam a hajvasalás után?”
A tartósság leginkább azért nem marad meg, mert a kutikula réteg nem záródott le megfelelően, tehát nem simította le a hajvasaló tökéletesen. Emellett lehet, hogy ki van száradva a haj és elkezdi felvenni a környezet páratartalmát, ami a frizura megbomlásához vezet. Megfelelő ápolással az enyhén sérült haj még helyrehozható, s akkor érdemes figyelni már a további tevékenységekre.

További kérdések és válaszok a fodraszinfo.com-on!

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?