Fotó: Northfoto

Mire jó a primer?

A tökéletes illúzióhoz nélkülözhetetlen a sminkelés egyik legfontosabb kelléke, a primer. Mivel sokan nem tudják, hogy pontosan mire is való, csak egy újabb felesleges pénzkidobásnak tartják. Pedig egyáltalán nem az

A primer feltölti a szabad szemmel nem látható pórusokat, kisimítja, selymes tapintásúvá varázsolja a bőrt, így készíti elő az arcbőrt a tökéletes alapozáshoz. A primer használatával ráadásul sokkal kevesebb alapozóra lesz szükséged. De nézzük meg mindezt kicsit részletesebben! – írja Larion Oscar a life.-hu-n megjelent cikkében.

Az alapozó és a primer között elég lényeges különbség van, bár sokan hajlamosak őket egy kalap alá venni. A primert az alapozó előtt kell feltenni a tökéletes arctisztítás és hidratálás után. A hidratálókrémek lágyítják a bőrt, a primer pedig előkészíti: így biztosítanak tökéletes alapot a további rétegeknek.
Többféle textúrában kapható: van krém-, gél- és púderváltozat is.
A primerek általában szilikontartalmúak, ezért a szemkörnyéki ráncocskákat is képesek feltölteni, persze csak átmenetileg, amíg a sminket viseli az ember.
A szilikonos báziskrémet egyenletesen oszlasd el az arcon. Egyből érezni fogod, hogy selymes, lágy érzetet ad a bőrnek, ezért az alapozót is sokkal könnyebb eldolgozni a primerrel előkészített bőrön.
A sminket úgy teszi tartósabbá, hogy kitölti az apróbb mélyedéseket, amikbe amúgy összeállna a smink. Tapasztalni fogod, hogy kevésbé fog a smink lekopni, mint primer nélkül.

A primer használata ideális a száraz bőrűeknek is, mivel a bőrre kenve védőréteget képez, így meggátolja, hogy kiszáradjon. A problémás bőrtípusra vízbázisú primer az ideális, bár egyénenként változó, ezért érdemes előtte kipróbálni. Előfordulhat, hogy a rosszul megválasztott primer allergiás reakciót vált ki, ezért nagyon alaposnak kell lenni.
A rosaceás területekre világoszöld primert érdemes használni, a bőrszínű alapozóval együtt tökéletesen elfedi a pirosodásra hajlamos bőrt.
Ha túlságosan olajos a szemhéj, és a szemhéjpúderek elmásznak a helyükről, akkor mattító hatású primert érdemes rátenni a tökéletes szemfestés érdekében.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail