Fotó: Shutterstock

Miről árulkodik a zsíros vagy korpás haj?

Mivel napi szinten találkozom a hajas fejbőr elváltozásaival, fontosnak tartom, hogy a fodrászok, akik ezekkel a problémákkal első ízben kerülnek szemben, tisztában legyenek mind a tünetekkel, mind pedig a szükséges teendőkkel.

Azt már tudod, hogy van zsíros fejbőr száraz hajzattal. Van száraz, porzó hámokkal rendelkező fejbőr még szárazabb hajzattal. Van olyan fejbőr, mely állandóan nagy darabokban hámlik, sebes, korpás. És ennek enyhébb vagy csúnyább változatai is léteznek. Vannak erős, émelyítő zsírszagú hajak, hiába mosod, szárításnál akkor is zsíros szag marad az üzletben. Elárulok egy titkot. Te lehetsz a megoldás, a vendéggel való együttműködéssel. Érdemes megtanulnod a bőr megbetegedésének fokozatait. Hiszen a tünetek alig különböznek, ugyanakkor azok okai mélyen el tudnak térni! Legyél nyitott a megoldások megtanulására, mert most minden megtartott és új vendég számít! Tanulj meg alaposan és gyorsan fertőtleníteni. Fektess be jobb munkaeszközökbe és anyagokba!

Nézzük lépésenként a szemmel látható problémákat. A kiindulási állapotot:

Az egészséges fejbőr halvány rózsaszín, rugalmas, közel azonos színű a természetes arcszínnel. Fiziológiásan hámlik, amit csak felnagyítva látunk. Enyhe dörzsölésre sem hagy nyomot az ujjadon a zsír, még 2 napos állapotban sem. Nem pirul ki erre a dörzsölésre a fejbőr, hajszál sem pattan ki a fizikai behatásra. A legtöbb megkeresés, a levelek témája a zsíros, korpás haj problematikája. Most már nincs értelme egy sampont javasolnunk ezekre a tünetekre. A fejbőr immunrendszerének elvesztése több tünetegyüttes megjelenését eredményezi. A vendég bejelenti, hogy pár hete jobban zsírosodik a haja, annak körülbelül 3 hónapos előtörténete van, ami legtöbbször a fejbőr pH értékének jelentős változása. Ez lehet egy felbukkanó ételallergia következtében is, vagy a sokszor váltott otthoni sampon, az SLS a hajápolóiban, paraben tartósítószerek. Előfordulhat egy kezdődő pajzsmirigy működési problémától, vagy a fogamzásgátló tabletta szedésének elhagyásától.

Amikor nem megfelelően kezeled ezt a problémát, tovább romlik az állapot, elszaporodnak a fejbőrön a kórokozók. A zsíros korpafertőzés felelőse egy corina bacterium acnes telep, mely képes a hajhagymák belsejébe behatolni, és tönkretenni annak fehérje állományát. Tehát nem csak a bőr betegszik meg, hanem a hajszálak is korábban hullnak ki, egy kemény sárga gömbbel a tövükön. Samponnal képtelenség kitisztítani. Vannak ma már vegyszermentes lehetőségek a zsíros korpa kikezelésére.

A felborult pH egyensúly újabb állomása a romlási fázisban a patológiás fejbőrhámlás megjelenése. A baktériumok zsírbomlást idéznek elő, mellékhatása egy plusz párolgási folyamat lesz a fejbőr felszínén, amely a hám kiszáradásához vezet, az egyébként is termelődő zsírt a felrakódás visszatartja. A nagyobb fellazult hámok a haj hosszára tapadnak. A tünetet ne korpaként kezeld, mert ez is csak egy felfokozódott hámvesztés.

Mielőtt a vendégedet a fejmosóhoz ülteted, egy röpke pillantást vess a fejbőrére. Abban az esetben, ha látványos elváltozást tapasztalsz, gondolj a fent említett folyamatra, nyugodtan kérj segítséget a hajanalitikustól.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail