Fotó: fotolia.com

Mit kell tudni a férfiak bőréről?

Összeállításunkban a leggyakoribb kérdésekre válaszolt a szakértő, hiszen a férfiak és a nők bőre jelentős mértékben eltér egymástól, ezért másként is kell ápolni. Íme, a válaszok!

1. Miben különbözik a férfiak bőre a nőkétől?

A férfiak bőre valóban más, mint a nőké. Az egyik lényeges különbség a bőr nedv- és faggyútartalmában van, ami vélhetően hormonális okokra vezethet vissza. Gyerekkorban még nincs különbség a lányok és a fiúk bőre között, csak a pubertás korban, a nemi hormonok termelődésének beindulásával változik meg a kép. Az androgén (férfi) hormonok serkentik a faggyútermelődést, az ösztrogén (női) hormonok viszont fékezik. A faggyú védi a bőrt és simává teszi. A hormonszint változása tehát módosítja a bőrképet is. Érthető hát az is, hogy a 40. életév körül miért következik be egy újabb változás. A nőknél a faggyútermelés még mérsékeltebbé válik, miközben a férfiak esetében ez nagyjából változatlan marad. A nedv- és a faggyútartalom mellett a pH-értéknek is nagy szerepe van. A pH-érték 7 alatt savas, és minél alacsonyabb ez, annál erősebb a bőr savvédő köpenye, ami elsősorban a kórokozókkal szembeni védekezés, és az egészséges bőrflóra miatt fontos. A férfiak bőre többnyire lényegesen savasabb, mint a nőké, és ez döntő előnyt jelent. Emellett a férfiak bőre általában vastagabb és kevesebb érzékelő sejttel rendelkezik. Egyúttal a kollagénrostok is sűrűbben helyezkednek el a férfiak bőrében – ezért ritkábban fordul elő náluk cellulit.

2. Milyen kozmetikai és dermatológiai igények jellemzik a férfiakat?

A férfiak legtöbbször a hatásos és hatékony beavatkozást kedvelik. Gyorsabb eredményeket óhajtanak, és általában nem igényelnek és nincs is szükségük bővebb felvilágosításra. Sokan közülük egyszerűen egy világos „útitervet” kérnek arról, hogy mi hogyan oldja meg a bőrproblémáikat. A nők alapvetően érzelmesebbek és egy-egy kezelésnél, legyen az orvosi vagy kozmetikai beavatkozás, az is fontos a számukra, hogy kellemesen érezzék magukat.

3. Vannak a férfiaknak kedvenc kezelései?

A férfiak általában nem akarják, hogy látszódjon, hogy ”valami történt” velük. Éppen ezért gyakran nehézséget jelent az olyan kezelések elvégzése, amelyek miatt kikerülnek a megszokott kerékvágásból. A mély peelingek és a lézerkezelések ugyan hatékonyak férfiak esetében is, ám meg kell tudnunk győzni őket ezek szükségességéről. A klasszikus kezelések, mint például a manikűr, a pedikűr és a tisztítás férfiak és nők esetében egyformán kedveltek. Emellett manapság a ráncok botoxos kezelése is igen kedvelt a férfi vendégek körében.

“A férfiaknak épp olyan jól ápoltaknak kell lenniük, mint a nőknek, és a trendet az olyan prominens személyek határozzák meg, mint mondjuk David Beckham”

4. Más az utóápolás a férfiaknál, mint a nőknél? (Kulcsszó: borotválkozás)

Kétséges esetben meg kell kérni a vendéget, hogy egy-három napig tartózkodjon a borotválkozástól, illetve, hogy a kezelés előtt aznap borotválja meg az arcát. Ez vonatkozik különösen a lézeres kezelésekre és a mélyhámlasztásra. Nem szabad irritáló after shave készítményeket sem használni két-három napig, vagyis amíg a bőr ki nem piheni az intenzív beavatkozást. Egyébiránt a férfiak az olyan bőrápoló szereket kedvelik, amelyek gyorsan felszívódnak és nem képeznek vékony filmet a bőrön. A nőkkel ellentétben a férfiak nem szeretik a csillogást a bőrükön. Éppen ezért én enyhe, nagyon alacsony zsírtartalmú készítményeket javasolok.

5. A bőr eltérő tulajdonságai alapján másképpen kell elvégezni a férfiak kozmetikai és dermatológiai kezelését, mint a nőkét?

Erre nincs általánosan érvényes válasz. A kezelést lehetőleg személyre szabottan kell végezni. Vannak nagyon száraz bőrű férfiak, és olyanok is, akiknek a bőre erősen tisztátalan. Az egyes egyének közötti eltérések igen nagy mértékűek lehetnek, éppen ezért nagyon fontos az ezt figyelembe vevő, személyre szabott stratégia. Mégis a férfiak kozmetikai kezelése gyakran jelentősen eltér a nőéktől, ugyanis előbbiek a rövid és hatékony kezelést kedvelik, és szívesen lemondanak az olyan extrákról, mint például az ultrahangos hatóanyag-bevitel, az arcmasszázs, a szemöldökfestés és hasonlók. Ezzel szemben a nők pont a wellnesst kedvelik a legjobban a kozmetikai kezelésekben.

6. Vannak árbeli különbségei a férfi és a női kozmetikai kezeléseknek?

Nem minden esetben. A legtöbb kozmetikai szalon és dermatológiai praxis a díjszabásukat a meghatározott kezelések szerint alakítja ki. Így például egy 30 perces tisztítás olcsóbb, mint egy másfél órás peeling-kezelés masszázzsal, maszkkal stb. Hasonlóképpen egy manikűr körömlakkozás nélkül szintén olcsóbb. És mivel a férfiak gyakrabban választanak rövidebb és hatékony kezeléseket extrák nélkül, ezek általában kevesebbe is kerülnek. A bőrgyógyászati kezelések áraiban nincsenek különbségek.

7.  Más gyakorisággal járnak kozmetikushoz a férfiak, mint a nők?

Megfigyeléseim szerint a nők sokkal rendszeresebben és gyakrabban jönnek. A férfiak jóval ritkábban járnak, de ők is nagyon megbízhatóak és többnyire meg lehet velük állapodni a következő terminusról is.

8. Más fellépést kíván a kozmetikustól egy férfi vendég, mint egy nő?

Egyértelműen! A nőknek gyakran pontos elképzelésük van róla, hogy milyen eredményt várnak Minden alternatíváról és lehetőségről is felvilágosítást kérnek, és sokszor kifogyhatatlanok a kérdéseikből. A férfiak ezzel szemben arra kíváncsiak, hogy mi szakemberek mit miért ajánlunk, és legtöbbször el is fogadják a tanácsainkat. Mint az életben is, a férfiak inkább elvárják, hogy beszélgessünk velük és maguk is kommunikatívabbak. A férfiak ezen felül nem is beszélnek szívesen kozmetikai kezeléseikről. Egy nő természetesnek találja, hogy tegyen is valamit a bőréért – a férfiak egyelőre nem igazán.

9. Milyennek látja a tendenciát? Nő a kozmetikai és dermatológiai kezeléseket kereső férfiak tábora?

Abszolút mértékben. A férfi vendégek számra állandóan emelkedik, és ez jól is van. A férfiaknak épp olyan jól ápoltaknak kell lenniük, mint a nőknek, és a trendet az olyan prominens személyek határozzák meg, mint mondjuk David Beckham.

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?