Fotó: Shutterstock

Mit tehetünk a vas-oxidos festékeknél jelentkező vörösödés ellen?

Az Európai Unió elmúlt években hozott szabályozásai egyre szigorítják a festékekben felhasználható összetevők körét. Különösen a vas-oxid összetevőket és a nikkelkoncentrációt illeti ez a változás, amit tovább bonyolított az új mérési technológia megjelenése. Mennyiben érinti ez a nem kívánatos kivörösödést?

Először is tekintsük át dióhéjban az Uniós szabályozásokat!

Ezen a téren mérföldkőnek számított a 2008-as uniós szabályozás, amely
■ elsősorban vas-oxid összetevőket helyezett tiltólistára. Bizonyos vas-oxid pigmenteket foto-toxikusnak minősítettek, másokat allergén tulajdonságai miatt stb. kellett kivonni a forgalomból.
■ Ezen kívül meghatároztak egy maximális értéket a festékekben található nikkeltartalomra, amely négy évvel később vált döntő jelentőségűvé, amikor
2012-ben Németországban új mérési technológiát vezettek be. Míg a korábbi technológia a legtöbb festékgyártónál határérték alatti nikkelt mutatott, addig az új teszt sok esetben az összetevő megengedettnél magasabb koncentrációját mutatta ki.

A megváltozott környezet a gyártókat két irányba terelte.
■ A vas-oxid alapú festékeket meg kellett változtatni (nagyon alacsony nikkeltartalom),
■ emellett az új formulák kifejlesztése is elkezdődött.
Az említett új mérési technológia, a korábbival ellentétben, a pigmentszemcsék belső szerkezetét is szkenneli – ezáltal a legtöbb gyártónál (a csökkentett nikkeltartalom ellenére) ismét határérték feletti nikkel koncentrációt mértek.
Mi okozza a vas-oxidos festékeknél a vörösödést?
A nikkel kulcsfontosságú a vas-oxid alapú festékeknél, ugyanis a pigmentszemcse belsejében található koncentráció jelentősen befolyásolja a stabilitást. Az érték lecsökkentésével a vas-oxid alapú festékek jelentősen veszítettek színtartósságukból. Olyan ez, mintha azt mondanák az élelmiszergyártóknak, hogy minimális tartósítószert használhatnak, egyúttal viszont elvárják, hogy évekig tartós maradjon. Nehéz ügy.
A sminktetoválók visszatérő problémája, hogy a szemöldöktetoválások egy idő után vörösödni kezdenek, és ez sajnos a vas-oxidos festéknél elkerülhetetlen. A magyarázat pedig a következő: a gyártók négy alapszínből kevernek, úgymint fekete, sárga, vörös és fehér.  Egy sötétbarna szemöldök színhez kikísérletezik, hogy melyik színt milyen arányban keverik, és ez ad végül egy konkrét árnyalatot.
A különböző vas-oxidoknak azonban más a lebomlási ideje. A leggyorsabban a sárga és fehér szín (vas-oxid) bomlik le, ennél lassabban bomlik a fekete. És melyik a legstabilabb? Természetesen a vörös. Az idő előrehaladtával a vörös szín a stabilitásánál fogva egyre dominánsabb lesz, hiszen a másik három szín gyorsabban kopik.

A nikkel-tartalom fontosságának kérdése pedig itt jelentkezik. Az alacsony nikkelkoncentráció miatt a vas-oxid alapú festékek kevésbé stabilak, a folyamatok felgyorsulnak, a vörösödés pedig egyre gyorsabban jelenik meg.

Mit tehetünk?

Bár a probléma elsősorban a szemöldöktetoválásoknál jelentkezik, érdemes olyan sminktetoválófesték-termékcsaládot választani, amelynél a teljes színskála vas-oxidmentes, tehát a szemöldök, a száj és a szemszínek is. A vas-oxidmentességnek ugyanis nemcsak az az előnye, hogy a festékek nem vörösödnek, hanem az is, hogy egyszerűen beépülnek a bőrbe, anélkül, hogy a test idegen anyagként érzékelné őket.

Persze nem mondom azt, hogy azonnal meg kell válni ágytól, asztaltól, és dobjuk ki az összes vas-oxidos festékünket, hiszen ezek mind a mai napig kiválóan teljesítenek, mindazonáltal én már hosszú ideje csak vas-oxidmentes festékekkel dolgozom, és hiszem, hogy a jövő ebben van.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail