A bőr alig észrevehető pigmenthibáinak pontos elemzéséhez és a kezelés utánkövetéséhez kiválóan használható az UV képanalízis

Mit tett a nyár a bőrünkkel?

Egy kellemes nyaralás emlékeivel visszatérve a munkás hétköznapokba, reggel a tükörbe nézve meglepve észlelhetünk olyan apró eltéréseket, amelyek nem voltak ott még a nyár előtt… Erről a sokunk által megtapasztalt jelenségről beszélgetünk Dr. Bajusz Huba plasztikai sebész főorvossal és Hencz Gabriella kozmetikussal, akik a lehető legjobb eredmények érdekében egymás mellett dolgoznak a Szent Gellért Magánklinikán, Szegeden.
A nyári nap és meleg mennyiben károsítja a bőrt?

A nap és az UV-sugárzás tekintetében érdemes elemezni miben különbözik a fehér ember bőre a négerek fekete, sötét bőrétől. A fekete melanin elégséges védelmet jelent, hogy a bőr mélyrétegében az osztódó sejtek DNS állományát is megvédje a károsodástól. A fehér bőr nem arra szelektálódott az evolúció során, hogy ellenálljon az erős UV-sugárzásnak. Nem is képes olyan mértékben védeni az UV-sugárzás ellenében, mint a sötétebb bőr. Tudomásul kell venni, hogy minél világosabb veleszületett bőrtípusunk, annál kevésbé ellenálló az UV-károsodással szemben – kezdi válaszát a szegedi sebész.
Ha a nyári időszak alatt nem kellő odafigyeléssel vagy nem megfelelő módon védtük bőrünket a leégéstől, illetve a fokozott UV-sugaraktól, akkor kisebb-nagyobb esztétikai bőrhibák jelenhetnek meg, vagy a meglévő problémák felerősödhetnek:
■ A pigmentfoltok megjelenését nem csupán a napsugárzás hatása, hanem különböző gyógyszerek és szépítőszerek együtthatása is fokozhatja.
■ A hiperpigmentációnak sok fajtája létezik, természetesen a napnak kitett testrészeken jelennek meg, a leggyakrabban, az arcon, a kézen, a karon és a dekoltázson.
■ Szeplő: a legenyhébb festékzavar a bőrünkön, apró kör alakú világosbarna foltok, melyek többnyire szimmetrikusan helyezkednek el.

»Nyáron annyit öregszik a bőrünk, mint az év fennmaradó részében összesen«

■ A májfoltok között megkülönböztetjük az
→ Epidermális melasma: a bőr felső rétegét érinti, jól elhatárolható foltok formájában jelenik meg.
→Dermális melasma: a pigmentanyag a hámréteg teljes vastagságában, de bizonyos esetekben az irharétegbe is bekerülhet, így a folt halványítása és eltüntetése összetett kezeléskombinációt igényel.
→ Kevert melasma: mind az epidermális, mind a dermalis melasma tulajdonságait ötvözi és emiatt a legnehezebben kezelhető elváltozás.
■ Gyulladás utáni hiperpigmentáció: aknék, pattanások, bőrsérülések gyógyulása után bőrünk először vöröses elszíneződést mutat a gyógyulás során. Ha a friss, még vörös sebhelyeket erős nap éri a gyógyulási folyamat alatt, ezért fokozott melanintermelődés lép fel. A hegszövet teljes vastagságában szétszóródott melanin miatt sötéten elszíneződött folt maradhat vissza a bőrön.
■ Kánikulában az arcbőrön minden meglévő gyulladásos folyamat fokozottabb: a nyári melegben a bőr erei kitágulnak, a vér elárasztja a véredényeket és bőrpír jelenik meg arcon, állon, orron és homlokon. Ha a vérerek körüli szövet rugalmassága elvész, akkor a kitágult állapot állandósul, ami vörös rozaceás foltokat eredményez. A rozácea az arcbőr kipirosodásától egészen a bőr szerkezetének a megváltozásáig fokozódhat. Szélsőséges esetben a bőr érintett területe megvastagszik, felszíne egyenetlenné válik, időnként az orr karfiolszerű megjelenést mutat.
■ Az arc bőre petyhüdté válik, ráncok jelennek meg: a túlzott UV-sugarak elsődleges külső környezeti tényezőként felelősek a bőr idő előtti öregedésért. A rendszeres, ismételt napozás kárt okoz a RNS működésben is. A kollagén- és elasztikus rostok töredeznek, szabadgyökök halmozódnak fel a sejtekben, melyek károsítják a szintetizálódó fehérjéket és természetes zsírokat is. Nyáron mindig annyit öregszik a bőrünk, mint az év fennmaradó részében összesen – zárja mondandóját Dr. Bajusz Huba.

Mit tudunk tenni a nyár elteltével az észrevehető bőrkárosodások ellen?

Pontosan elemezzük a bőr jellegzetességeit és a feltűnt új eltéréseket – kezdi válaszát Gabriella, a kozmetikus. – Személyre szabottan állítjuk össze az egyéni kombinált kezeléseket, ugyanúgy, mint az otthoni terápiát. A kozmetikai kezeléseink során a nagy vitamin- és hatóanyag-tartalmú készítményeket helyezzük előtérbe. A páciens időbeosztásának figyelembevételével beilleszthetünk mélyebb kozmetikai peelingeket vagy sebészeti rejuvenációkat is.
■ Ellentmondásnak tűnhet, hogy nap okozta eltéréseket fotorejuvenációval kezelünk. A bőrfiatalító fénykezelés során csak olyan fényfrekvenciákat használunk, melyek pontosan a kezelni kívánt festékekben nyelődnek el, és nem károsítanak más bőralkotókat. A bőr saját kollagénképződését indukáljuk, ami a bőr rugalmasságát adja. A kollagénrostok ellazulásából eredő finom ráncok eltűnnek, a bőr érezhetően és láthatóan feszesebbé válik. Segít elhalványítani, eltüntetni a korosodó bőr jellegzetesen barnás, öregségi foltjait, szeplőit, és felületes májfoltjait. A bőr mélyebb rétegeiben lévő festékek eltávolításához a tetoválások halványításához is használt Q-YAG 5 lézer energiájára lehet már szükség. A fotorejuvenációs kezeléseket kúraszerűen, hetente ismételve, összesen 4-6 alkalommal javasoljuk elvégezni.
■ Rozaceás eltéréseknél részletesen megbeszéljük az életmód változtatásával elérhető javulást. A napsugárzás mellett (81%-ban!) a meleg (levegő és víz egyaránt), az alkoholfogyasztás, a fűszeres ételek, az emocionális stressz és a levegő szennyezettsége jelentősen fokozzák a tüneteket.
A bőrben lévő hajszálértágulatok javítására az erek mérete és a bőr aktuális állapota szerint választunk kezelést. A szemmel látható 1 mm vastagságú erek kezelésére NdYag lézer áll rendelkezésünkre. Neodinum Yag lézer: apróbb értágulatok esetében a bőrön keresztül szúrás nélkül alkalmazott fénysugár, melynek energiája a kis erekben áramló vérben nyelődik el, felmelegíti és teljesen elzárja az 1 mm átmérőjű ereket. Ezek azután idővel felszívódnak, teljesen eltűnnek.
Makacs rozácea rádiófrekvenciás kezelése: magas frekvenciájú, szelektív energiát vezet az érbe egy vékony izolált tű segítségével. A tűn keresztül alkalmazott nagyfrekvenciájú elektromos impulzus által kiváltott hőhatás roncsolja a kapilláris erek falát, a kezelt érfal összezáródik, majd az ér felszívódik. Ezzel a kezeléssel elkerülhető a környező szövetek roncsolása, sérülése.
■ Nyár végi bőrmegújításra javasoljuk az egyszerűbb kozmetikai peelingeket (gyümölcssavak, AHA). Ezek megváltoztatják a bőr pH-értékétt. Feloldják a hámsejteket egymáshoz „ragasztó” anyagot, ezáltal a bőr nemcsak megszabadul a felső elhalt rétegtől, hanem a hatóanyagok bejuttatása is sokkal eredményesebb.
A mélyebb kozmetikai peelingekhez szalicil-, tej-, mandula- és kojisav használatos különböző koncentrációban. Ezek kezelés után fokozott figyelmet igényelnek a bőr teljes regenerációjáig.
Szerencsés helyzetben vagyunk a klinikánkon, mert szükség esetén a bőr leghatékonyabb megújítására az orvosi peelingeket is ajánlani tudjuk TCA (triclorecetsav) A-vitamin kombinációjával. Ezek természetesen orvosi ellenőrzéssel zajlanak nálunk is. A legmélyebb kezelések pedig a sebészi lézeres peelingek (CO2 és Frakcionált Co2 lézer, Erbium YAG lézer).


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail