Mit tudnak a peelingek?

Savanyú simítók

Ma már mind a szalonban, mind az otthon végezhető kezelések palettája rendkívül széles – de melyik a vendégnek megfelelő termék?

Fontos tudnivaló: A bőr pH-értéke savas, átlagban 4,8 és 5,5 között. A savas pH-reakció nem csak a felületen mérhető, hanem a szarurétegekbben (Stratum corneum) is.  Az alatta lévő rétegbe (Stratum granulosum) való átmenetnél már 7,0 az értéke. Hogy érhető el egy effektív exfoliáció, ami látható eredményeket hoz, de nem károsítja a bőr egészségét, nem irritál?
Ez a cél csak akkor érhető el, ha több, különböző hatású peeling között választhatunk. Minél több választási lehetőségünk van, annál pontosabban tudjuk a legoptimálisabb módszert alkalmazni.
A mechanikus peelingnél arra kell figyelnünk, hogy lekerekített szemcséjű granulátumot használjunk. Különben finom karcolások képződhetnek, amelyek az epidermiszen keresztüli vízpárolgást gyorsítják és gyulladásokat okozhatnak.
Savak használatánál figyelni kell az oldat pH-értékére, mert csak akkor hat, ha az nagyobb, mint a bőré. Enzim peeling esetében más a helyzet, mert az enzimek a pH-értéktől függetlenül hatnak.  Az eredmény azonban sokszor nem olyan nyilvánvaló, mint a savas kezelésnél.

Anti-aging & fényédelem

A peeling fontos kozmetikai szerepe kitűnik, ha figyelembe vesszük a hatásterületeit.
■ a bőr megújulását serkenteni. Ez a szempont nagyon fontos az anti-aging kezelésnél, de abban az esetben is, amikor a gát nem teljesen működőképes. Néhány szaruréteg eltávolítása az alapréteget új sejtek képzésére serkenti. A rendszeres kezelés hatására a sejtciklus fölgyorsul, ami által a bőr frissebbnek látszik és a nedvesség ellátása javul.
Még ha paradoxul hangzik is: a bőrgát is javul a rendszeres peeling hatására, mert a sejt differenciálódás folyamán olyan anyagok kerülnek a sejtek belsejéből a sejtközi térbe, amelyeket a gát tartalmaz. Minden esetre megfontolandó, milyen gyakran peelingezzünk, mert a túl gyakori exfoliáció megviseli a bőrt  és gyorsítja az öregedését.
A megviselt bőr számára a savas peeling inkább megfelel, mint a mechanikus. Ez a módszer a savtól függően kíméletesebb és a vérellátást nem serkenti. A tejsav erre igen alkalmas, mivel nedvességet ad és a gát zsírtartalmát támogatja.

Hiperpigmentálódások kezelése. A sötétebb bőrsejtek eltávolításának a hatására harmonikusabb lesz a bőr színe. Egyúttal azok a hatóanyagok jobban áthatolnak, amelyek a melanin termelést szabályozzák. Ennél a tipusnál is jó a tejsav, mert a pigmentképződésre szabályozóan hat.

■ A hiperkeratózis  csökkentése
. A túlzott elszarusodás gyulladásra hajlamos bőr esetében rontja a bőrképet. Gyulladásos bőrre természetesen nem alkalmazható a mechanikus peeling. Jobban megfelelnek vizes savoldatok. A szalicilsav eltávolítja a túlzott szaruképződményeket és a fölösleges  faggyút.

A jó peelinghez nélkülözhetetlen a fényvédelem. Világosítsa föl a vendéget, hogy a bőr peeling után érzékenyebb az ultraibolya sugárzásra, ezért ilyenkor kötelező a megfelelő fényvédelem.

Bettina Zammert

 

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?