Fotó: Shutterstock

Mit üzen az elszíneződött köröm?

Ha a szem a lélek tükre, akkor a köröm az egészség tükre. Néhány orvos ugyanis már abból meg tudja állapítani páciense problémáját, hogy ránéz a kezére.

Körömépítőként mi lehetünk az elsők, akik észrevesszük vendégünk körmén a változást, és bár diagnózist nem állíthatunk fel, de abban segíthetünk neki, hogy mikor kell fordulni.

Sárga

A sárgás elszíneződés a körmökön gombás fertőzésre; légzési problémára – mint például a krónikus hörghurut – vagy krónikus arcüreggyulladásra is utalhat. De a dohányzás is lehet a tettes. A dohányosoknak általában foltos a körme, két-három ujjukon. Legtöbbször azonban a sárgás elszíneződés akkor jelentkezik, ha a hosszú időn keresztül a sötét körömlakk alá nem kerül egy alapréteg, amely megvédi a köröm felszínét.

Zöld

Mint azt sokan már tudják, ha zöld színű a köröm, az bakteriális fertőzésre utal, és ekkor már általában leválik a köröm a körömágyról. A terület tökéletes melegágya a baktériumok és gombák fejlődésének, hiszen nyirkos, sötét helyről beszélünk. Ha ilyen vendéggel találkozunk, küldjük el orvoshoz, ahol leválasztják a körmöt és kikezelik a körömágyat. Erre gyógyszert is kell szedni.

Piros

A vöröses-lilás elszíneződés trauma következménye lehet, de keringési vagy akár szívelégtelenségi problémákat is jelezhet. Előfordul, hogy folsav, fehérje vagy C-vitamin hiány miatt színeződik el a körmünk.

Kék

A kékes árnyalat B12 vitamint hiányára utalhat, vagy esetleg tüdő problémára, mint például asztma, de lehet valamilyen gyógyszer mellékhatása is. Sokszor a vér oxigénhiányát jelzi, amely főként a dohányosoknál mutatkozik. A kékes elszíneződés sokszor nem is látszik csak akkor, ha egy egészséges köröm mellett vizsgáljuk. Persze kékes-lilás elszíneződés lehet trauma okozta sérülés is a köröm alatt, de egy kékes vonal a körömágynál akár a bőrrák megjelenését is mutathatja.

Fehér

A Leukonychia a körömlemez fehér elszíneződése, amely lehet veleszületett állapot, de jelezhet szívbetegséget, veseelégtelenséget, májbetegséget, vérszegénységet, arzén mérgezést vagy tüdőgyulladást is. A fehér foltok, kisebb dudorok lehetnek apróbb traumától is, de ritkán májzsugorodás miatt is kialakul. Szórt fehér foltok alultápláltság miatt is lehetnek.

Fekete

A fekete vagy barna csík egy kaukázusi vendégnél komoly betegséget mutathat: a melanoma valamelyik fajtáját. Ez ugyanis a pigmentek fokozott aktivitását jelzik. Az afrikai, latin-amerikai, afro-amerikai illetve terhes nőknél azonban a barna-vagy fekete csík általában nem jelent problémát. Ugyanakkor a túlzott fluorid is okozhat barnás elszíneződést.

Forrás: nailpro.com

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail