Mitől „szárad” a bőr?

Okok és teendők

Napjainkban az egyik leggyakrabban előforduló bőrprobléma a száraz bőr. Egyes felmérések szerint minden harmadik ember szenved tőle.

A száraz bőr legtöbbször nem genetikai adottság, hanem mi magunk vagyunk a  felelősek a kialakulásáért.
A kozmetikusok  munkája tartósan eredményesebb lesz, ha a kiváltó okokat is sikerül  tudatosítani vendégeikben.
Amikor a szalonba betérő vendégek arról panaszkodnak, hogy nagyon száraz a bőrük, hiába kenegetik márkás krémekkel, akkor  nyilvánvaló, hogy az első lépésben a vendég által használt kozmetikumokat kellene ellenőriznie a kozmetikusnak.
Sajnos a legtöbbször ezt nem tudja megtenni, mivel a vendégek sok esetben máshol vásárolnak, s általában nem viszik magukkal (holott nem ártana) a krémeiket, testápolóikat. Az a kozmetikus, aki veszi a fáradságot és rendre elolvassa a keze ügyébe kerülő kozmetikumok összetevőinek listáját, felhasználja saját és mások tapasztalatait és általában is tájékozódik az anyagok tulajdonságairól, az idővel kapásból meg tudja mondani, hogy egy-egy kozmetikumnak milyen gyengéi és erősségei vannak. Többnyire pontosan el tudja dönteni, hogy az adott termék alkalmas-e használója igényeinek kielégítésére. Mindazonáltal egy egyébként megfelelő kozmetikum ellenére is a szokásosnál szárazabbá válhat a bőr, többek között a
■ a szappanoktól, habos tusfürdőktől,
■ a fűtéstől,
■ a napozás és a szoláriumozás hatására,
■ drasztikus, zsírmentes fogyókúrától,
■ a pajzsmirigy alulműködésétől,
■ elégtelen folyadékfogyasztástól
■ a bőr elégtelen vérellátása miatt is megvastagodhat az elhalt szaruréteg.
Ilyen esetekben első sorban ezen okoknak a megszüntetésére kellene koncentrálni, s csak azt követően (ha kell) ajánlani újabb kozmetikumot..

A rendszeres tisztálkodás alapvetően hozzátartozik a szépségápoláshoz. Nem mindegy azonban, hogy milyen gyakran, s milyen intenzíven mosódnak ki a védő anyagok a bőrből. Míg az egészséges fiatal bőrnek nem árt a normális pipereszappan – persze nem kell mindennap, mindent szappanozni – a napi tisztálkodási procedúrához mindenképpen olyan  tisztálkodó szerek (szappan, tusfürdő, habfürdő) valók, amelyek nem tartalmaznak erősen szárító mosóaktív anyagokat, tenzideket (Na-laurylsulfat).
Az ötven feletti nők mintegy 70 % panaszkodik bőrszárazságra, ami a ráncok kialakulásának is kedvez. A verejték és faggyúmirigyek működése alábbhagy ebben a korban, a sejtek megújulása is lelassul, a kötőszövet nedvességmegtartó ereje is lényegesen lecsökken.
A korral bekövetkező bőrszárasság esetében vízmegtartó anyagokban gazdag szérumokkal és ampullákkal is bővíteni érdemes a kozmetikumok palettáját, s emellett telített zsírsavakban gazdag növényi olajokban gazdag krémeket is a hadrendbe kell állítani.

A száraz bőr ápolásánál különösen fontos, hogy bőrbarát anyagokat tartalmazó, jó minőségű termékeket ajánljon a kozmetikus a vendégeinek.
A száraz bőrön ugyanis gyakran keletkeznek mikro sérülések, s egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagok kerülnek a bőr mélyebb rétegeibe.

Amit a vendég tehet

Fűtött szobában virágokkal, párologtató használatával biztosítani kell a levegő megfelelő nedvességtartalmát, ahhoz, hogy a zsírhiány mellett, a bőr víztartalma ne kerüljön veszélybe.
Kedvez a bőr állapotának, ha éjjelre lekapcsolják a fűtést, s inkább vastagabb takarót használnak.
Napozásnál és szoláriumozásnál mindig gondolni kell a bőr tűrőképességére. Csak szoktatással, megfelelő fényvédelemmel és bőrápolással lehet megakadályozni, hogy cserzetté váljon a bőr.
A drasztikus zsírmentes fogyókúráktól, hosszan tartó böjtöktől, elégtelen folyadékfogyasztástól könnyen aszottá, és szárazzá válhat a bőr.
Kevesebb rizikóval jár és tartósabb eredmény várható, ha az ideális táplálkozási szokások elsajátítását tűzi ki az ember. A napi 2 liter folyadékszükségletet is érdemes tudatosítani a vendégekben.
Természetesen szárazabbá válhat a bőr attól is, ha bőrápolásnál nem veszik tekintetbe az évszakok és az időjárás változásait, s a téli fagyos, szeles időben a növényi viaszokban gazdag, zsírosabb, védőréteget hagyó krémek helyett a szokásos könnyű hidratáló krémeket használják.

Markovics Vera

Beauty Forum 2008/12


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail