Modern gépi eljárások

a szépségápolásban

Sok bevált és közkedvelt gépi módszer a kozmetikai iparban az orvostudományból ered. Az alábbiakból megtudhatjuk, hogy milyen értékes szolgálatot tesz az elektromos áram, az ultrahang, a vákuummasszázs és a lágy lézer mindkét területen.

Gépi eljárásokat gyakran használ az orvostudomány, a legkülönbözőbb betegségek kezelésében – a szépségápolás területén is. A nagyhatású módszereket, melyek megszépítik a bőrt, mérhetetlen érdeklődés övezi. Ezért nem meglepő, hogy egyre inkább bevonják a kozmetikai iparba az orvoslásban szabványszerűen használt eljárásokat. Mindazonáltal gyakran egyszerűsítik a használat módját és a gépek technikai felszereltségét. Az orvostudományból származó metódusok közé tartozik: többek között az elektromos árammal és ultrahanggal való kezelések, a szívópumpás-masszázs. ill. a lágy lézeres eljárások.
A cikkből kiderül a továbbiakban, hogy az egyes metódusok, milyen módon hatnak, és mely felhasználási területeken jöhetnek szóba.
Az orvosi javallatok azonban gyakran annyira sokrétűek, hogy csak egy kis részét van módunk megemlíteni. Emellett több különböző gépi eljárás részben hasonló vagy azonos hatással rendelkezik, ill. ugyanazokra a problémákra javallható.

Áram által szépülni

A gyógyításban és szépségápolásban egyaránt bevethetők az elektromos áram különböző fajtái:
■ egyenáram,
■ alacsonyfrekvenciás váltóáram,
■ középfrekvenciás váltóáram és
■ nagyfrekvenciás váltóáram.

Egyenáram: Az egyenáram vagy galvánáram, egy állandó intenzitással, azonos irányba folyó áram. Frekvenciája: 0 Hz.

Az orvosi elektroterápiában főleg iontoforézisként használják, mely során egyenáram segítségével, elektromos töltésű hatóanyagokat a bőr mélyebben fekvő rétegeibe juttatnak.

Például így visznek be a bőrbe, a fájdalom kezelése érdekében, fájdalomcsökkentő hatóanyagokat tartalmazó krémeket, géleket, emulziókat vagy vizes oldatokat.

A kutatók bebizonyították, hogy 3000-szeresen magasabb a hatóanyag-bejutás hatásfoka, a gyógyszer bőrbe való egyszerű bedörzsöléséhez képest. Kozmetikai területen többek között az anti-aging-koncepciókban van szerepe, vagy a szeboreás, aknés bőröknél speciális hatóanyagok (ampullák) bejuttatatásánál.

Középfrekvenciás (váltó-)áram: A középfrekvenciás áram átfogja a frekvenciatartományt  > 1000 Hz – 3000 Hz-ig. Csupán középfrekvenciás árammal általában nem jutunk el a kezelésben a kívánt célig (pl. izom-összehúzódásokig a stimuláció frekvenciájának ritmusában). Annak érdekében, hogy az idegeket és izmokat serkentsük, számos ismételten visszatérő működtetés szükséges.

Így pulzusszerű középfrekvenciás áramot alkalmaznak általában, amelyet intenzitásában egy alacsonyfrekvenciás ritmussá változtatnak (modulálnak). Jelentősebb hatásai a következők:

■ Ideg-stimuláció: többek között fájdalomcsillapítást érhetünk el vele.

■  Izom-stimuláció: izom-összehúzódás, vérkeringés-fokozás, anyagcsere-gyorsítás, a bőr regenerálódása, a nyirokkeringés fokozása, feszültségoldás jön létre általa.

Kozmetikai területen is nagyon széleskörűen felhasználható a középfrekvenciás áram.
Használatának célja legtöbbször a laza kötőszövet feszesítése, a ráncok csökkentése, ill. cellulit és a zsírpárnácskák lebontása. Ezen kívül jól kezelhető általa az izmok merevsége. A legtöbb készülék kész kezelési programokkal rendelkezik.

Hanggal a szövetekbe

Az ultrahang (UH) az orvostudomány területén egy rendkívül fontos eljárás. Megkülönböztetünk alacsonyfrekvenciás (20 kHz – 80 kHz-ig) és nagyfrekvenciás (nagyobb, mint 800 kHz) ultrahangot.
A  nagyfrekvenciás UH hatásai a következők:
■ a vérkeringés fokozása,
■ az anyagcsere élénkítése,
■ a bőr regenerálása,
■ a nyirokkeringés gyorsítása,
■ a kollagén-rostok nyújthatóságának javítása
■ feszültségoldás.
Kozmetikai téren az ultrahangot egyaránt alkalmazzák az arc- és testkezelésekben: pl. a tisztátalan bőröknél, ráncok, terhességi csíkok, cellulit csökkentésére, vagy a feszültségoldásban.
Mindezen túl az UH bevethető a tág hajszálerek kezelésénél, kísérő metódusként is.
Fontos felhasználási területe az ultrahangnak, és ezzel egyben alternatívát is kínál az iontoforézisre, a hatóanyagok bejuttatása a bőrbe – például gondosan kiválasztott anti-aging-hatóanyagok (a szövetek feszesítésének érdekében), whitening-készítmények (a pigment-foltok halványítására) vagy anti-cellulit-termékek keringésfokozó, aktiváló összetevőkkel juttathatók a bőrbe.
Több kozmetikai készülék is előre installált programokkal ellátott, az egyszerű és hatékony kezelhetőség érdekében.

Vákuummal masszírozni

A vákuummasszázst már évek óta eredményesen használja az orvostudomány; a szépségápolásban is több kezelési koncepció állandó tagja.
A metódus a köpölyöző-technikából ered, melyről már az ókori görög és egyiptomi kultúrákban is találunk ábrázolásokat.  Ennél az eljárásnál levegőt melegítenek fel egy üvegben. Majd az üveg száját hirtelen a bőrre helyezik, a peremnek pontosan illeszkednie kell a bőrhöz. Ahogy a levegő lehűl az üvegben, összehúzódik, és vákuumot hoz létre, mely a bőrt szívni kezdi befelé. A modern orvoslásban és kozmetikai területen is speciális készülékeket használnak erre a célra, melyek jelentősen megkönnyítik a technika használatát, tehermentesítik a felhasználót, és mindemellett fokozzák a kezelés hatásfokát. Vákuumelektródákon vagy üvegharangokon keresztül hoznak létre vákuumot a bőrön, mely által a szövetben helyileg csökkentik a hidrosztatikus nyomást. A szövetben létrehozott rezgésnek megfelelően egészen sajátos fiziológiai hatások jönnek létre:

■ a vérkeringés fokozódik,
■ az anyagcsere élénkül,
■ a nyirokkeringés felgyorsul,
■ a bőr állapota és rugalmassága javul,
■ feszültségoldás történik.

Megkülönböztetünk több felhasználási formát is a vákuummasszázsnál, melyek a következők:
■ tiszta vákuummasszázs
■ együtt alkalmazzuk a vákuummasszázst a középfrekvenciás árammal,
■ együtt alkalmazzuk a vákuummasszázst, a középfrekvenciás áramot és az ultrahangot.

A felhasználási területek: a ráncok csökkentése, laza izomzat és kötőszövet feszesítése, tisztátalan bőr, cellulit és zsírpárnák csökkentése, terhességi csíkok halványítása, nyirokmasszázs, izommerevség oldása, mindez csak néhány a kozmetikai indikációk közül, a teljesség igénye nélkül.

Lágylézer

A lágylézer kisebb, mint 100 mW/cm² energiával dolgozik. Hatásait hosszabb időn át vitatták. Jelenleg a következő ismeretek birtokában vagyunk: a felhasznált fény hullámhossza legtöbbször a 635 nm-től a kb. 800 nm-ig (vöröstől az infravörösig) terjed. A hatása nem a termikus effektusokon alapszik, hanem valójában stimulációs hatásokon.
A kezelésnél egyrészt stimulálják az akupunktúrás(-energia)-pontokat, másrészt a lézert mozgatják a bőrön, a következő hatások elérésének érdekében: vérkeringés-fokozás, regenerálás, gyulladáscsökkentés, a kollagén-rostok újratermelődése. Tanulmányok bizonyították ezen kívül a fájdalomcsökkentő hatását.
A bőrgyógyászatban többek között a fekélyek, ekcémák és hegek különböző formáit kezelik vele.

Tisztátalan bőr, ráncok, hegek, terhességi csíkok, teleangiektáziák, felületi seprűvénák és az izommerevség tartoznak a kozmetikai területen előforduló problémák közé, melyek kezelésénél főképp javallt a lágylézer használata.

Dr. Holger Meyer-Waarden


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail