Natúr- és biokozmetikumok

Egységesülő szabályozás

A szépülni vágyók részéről egyre nagyobb az igény arra, hogy természetes hatóanyagokkal készülő termékeket találjanak a kozmetikai, spa vagy wellness szalonokban és a bioboltokban.
A bőr anyagcseréjét szervesen támogató, a bőrben beépülni, hasznosulni képes anyagokat nagy mennyiségben tartalmazó, ellenőrzött összetételű és gyártástechnológiájú kozmetikumokat organikus kozmetikumoknak nevezik nemzetközi elnevezéssel. Ezek gyártásának egyelőre országonként különbözően szigorú feltételrendszerei vannak.

Cosmos Standard & NaTrue

Az elmúlt 5 év során az európai kozmetikum gyártók és felhasználók határozott együttműködési szándékot mutattak arra, hogy a természetes hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumokat egyértelműen lehessen csoportosítani natúr- vagy biokozmetikumként minősítve azokat.
Az összehangolt szakmai munka eredményeképpen két szakmai csoportosulás létre hozta a Cosmos Standard, illetve a NaTrue előírás rendszerét, amelyekre való átállásra több évet kaptak a hozzájuk csatlakozó ellenőrző szervezetek, hogy a korábban már általuk tanúsított kozmetikumokat átformuláztassák a gyártókkal, és az új szisztémák szerint történjen az ellenőrzése és a tanúsítása a termékeknek. A tanúsító szervezeteknek nem kötelező, de a piaci verseny miatt célszerű csatlakozniuk valamelyik csoportosuláshoz, illetve annak érdekében, hogy a felhasználók részére is áttekinthetőbb szimbólumok és jelölések mutatják meg, a különböző termékminőségi kategóriákat.

INCI

A tanúsító szervezetek és a tanúsítás szisztémájának az alapja, hogy 2005 óta kötelezően elvárt az egységes Európa tagországaiban a kozmetikumokon az összetevők (INCI) listájának pontos feltüntetése.
Ebben a listában a nemzetközi nómenklatúra szerinti néven kell feltüntetni a kozmetikumot tartalmazó összes összetevőt, és csak a natúr- és biokozmetikumok kritériumrendszerét el nem érő, úgynevezett vegyi szemlélettel formulázott kozmetikumok esetén lehetséges külön engedély alapján a fantázianéven megjelölt, külön engedélyezési eljárás során jóváhagyott úgynevezett eltitkolt összetételű hatóanyagok alkalmazása.
Ezt minden korábbi és jelenlegi natúr és biokozmetikai szabályozás tiltotta, hiszen pont az volt a céljuk, hogy precíz és hitelesen közölt adatokkal tájékoztassák a felhasználót, csökkentve ezzel az allergiás reakciók fellépésének kockázatát.

Natúr-bio kritériumrendszer

A kozmetikai termékek gyártása során a felhasználó egészségügyi biztonsági szempontjait egyre nagyobb gonddal és figyelemmel kísérő, egyre kisebb egészségügyi kockázatot hordozó, az évtizedes tapasztalatok felhasználásával kiválasztott alap-, hordozó-, és adalék-, és hatóanyagok felhasználásával készülő termékcsoportokat különítettek el az elmúlt 30 év során. Fontos az alapfogalmak tisztázása ahhoz, hogy megértsük a natúr és biokozmetikai termékek csoportosításának kritérium rendszerét.

A teljes részletezés igénye nélkül ezek az alábbiakban körvonalazhatók:
■ A kozmetikumoknak azon csoportját tekintik 2012-től natúrkozmetikumnak, amelyben az összetevők között a mezőgazdasági termelésből származó, akár növényi vagy állati eredetű alkotó mennyisége meghaladja a 10%-ot a termékben.
Korábban ez a mennyiségi kritérium nem volt megfogalmazva, tehát akár 1%-nyi mezőgazdasági alkotóval készülő termék is natúrkozmetikumnak volt tekinthető, ha a tanúsító szervezet által elvárt egyéb feltételeknek megfelelt, ezentúl a mezőgazdasági alkotó mennyiségét ajánlott feltüntetni a címkézésen. Az összetevőkkel és a gyártási eljárással szemben is kritériumokat támasztottak, és támasztanak, ezt is ellenőrzik a termék előállítása során. A natúrkozmetikumokat célszerű, de nem kötelező tanúsíttatni! A gyártók a minőségbiztosítási rendszereik alapján tudják igazolni hogy a regisztrációra beadott és a fentiekben körvonalazott feltételeket teljesítik-e a termékeik. Ha a termékeket a gyártó tanúsíttatja, akkor Cosmos-Natur vagy NaTrue rendszerben „arcocska, egy csillaggal” jelölést kaphat a termék.
Natúrkozmetikumok bio összetevőkkel: Ezt a termékkategóriát azok a gyártók készítik, akiknek vagy natúr vagy bio-nak tanúsított termékeit előállító üzemükben egyértelműen ellenőrizni lehet, hogy valóban felhasználtak-e öko/biogazdálkodásból származó mezőgazdasági eredetű összetevőt. Ilyen esetben az INCI listában meg kell jelölni az ökológiai összetevőt (pl. *-gal).
Biokozmetikumok: A gyártó cég mindig köteles tanúsíttatni a kozmetikumokhoz felhasznált alapanyagok eredetét, a kozmetikum receptúráját, gyártási eljárását és üzemi feltételeit is! Ezt az évenként az ellenőrzés alapján kiállításra kerülő tanúsított üzem, és tanúsított terméklista igazolja; a terméken a fogyasztó a tanúsító szervezet logóját, azonosítóját, és az INCI listában a megjelölt biokomponenseket olvashatja. A biokozmetikumok esetén még szigorúbb feltételeknek kell megfelelni mindezeknek, mint a natúrkozmetikumok kategóriájában.
Az egységesülő feltételrendszerek közül a Cosmos-Bio megjelölésű termékek esetén elvárják, hogy termék egészére nézve a minimum 20%-mezőgazdasági eredetű alkotóból legalább 10% bio mezőgazdasági termelésből származzon.
A NaTrue Bio (arcocska logó három csillaggal) jelölés azt mutatja, hogy a termék egészére nézve nincs ugyan meghatározva a mezőgazdasági alkotó mennyisége, de amennyi mezőgazdasági összetevő van a termékben, annak, több mint 95%-ának biotermelésből kell származnia
Magyarországon az egyetlen NAT auditált biokozmetikumot tanúsító szervezet a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. Aki várhatóan a Cosmos standardhoz fog csatlakozni, hiszen jelenleg még a szigorodó feltételekkel jövő évben érvénybe lépő Cosmos szabályozásnál is szigorúbb a biotanúsítás feltételrendszere.
A Biokontroll HU-ÖKO-01 azonosítójával és logójával jelölt termékek csak akkor használhatják a terméknévben a bio/organikus előtagot, ha a termék egészére, teljes tömegére nézve több mint 95% ökológiai eredetű (mezőgazdasági termelésből származó) alkotót tartalmaznak.
Demeter tanúsítású kozmetikumok: Röviden összegezve azokat a legtermészetesebb komponensekkel, és a legkörnyezet-tudatosabb gazdálkodásból származó kozmetikumokat jelenti, amelyeket a Demeter Int. e.V., globális tanúsító szervezet ellenőriz és tanúsít, amikor az adott kozmetikum már megszerezte a bio tanúsítványát. Ezeket a legmagasabb beltartalmi értékű, a bőrben leginkább hasznosulni képes összetevő kiemelkedő hatékonyságot mutató szépségápoló, bőrregeneráló, rejuvenáló termékekként ismernek el a fogyasztók. Amennyiben a termék biotanúsítása már mutatja, hogy több mint 95%-nyi mezőgazdasági eredetű alkotóból legalább 66%-nál több biodinamikus mezőgazdálkodásból származik, akkor a Demeter tanúsító szervezet engedélyezi, hogy az azonosító logó-ját a termék elülső oldalán/címkéjén feltüntessék – amennyiben például két csillaggal megjelölték az összetevők között a biodinamikus gazdálkodásból származókat, és a termék receptúrájában az összetevők, a gyártástechnológia, az üzem is megfelel a Demeter Int. e.V. feltételrendszerében leírtaknak.

A fenti rövid összefoglaló szem előtt tartása nagyban segítheti a kozmetikusok és a lakossági fogyasztók tájékozottságát abban is, hogy az általuk beltartalmi érték alapján választani kívánt minőségi kategóriában hiteles, korrekt és hatékony kozmetikai termékeket találjanak.

Dr. Gyovai Viola

Ajánlott cikkek

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?