Natúr vagy vegyi?

Hatóanyagok nagyító alatt

A „Natúr” és a „bio” szavakat az ember a tisztasággal, az ártalmatlansággal és a könnyedséggel kapcsolja össze. De nem minden termék – amin az a felirat olvasható, hogy természetes – tartalmaz ténylegesen természetes összetevőket. Az ördög gyakran a részletekben rejtőzik, ezért fontos, hogy pontosan ügyeljünk a fogalmakra.

Sokszor hallani azt, hogy a természetes forrásból nyert hatóanyagok értékesebbek, mint a szintetikusak. Természetesen erről szó sincs. A minőség mentén összehasonlítva a szintetikus hatóanyag majdnem mindig a tisztább és emiatt az olcsóbb is. Csakis és kizárólag a kémiai összetétel és a fizikális tulajdonságok számítanak. Ez érvényes a biotechnológiailag előállított anyagokra, amik gyakran állati eredetű anyagokat helyettesíthetnek.
A natúr anyagok a természet kémiai szintézisének termékei. Emellett a szintetikus anyagokkal azonos felépítésűek. A „természet azonos” kifejezés azt jelenti, hogy a szintetikusan előállított anyagnak ugyanolyan összetétele van, mint a megfelelő természetes anyagnak. Tökéletes példa erre a szalicilsav,ami korpaoldó és csíraölő hatású: korábban zt az anyagot fűzfakéregből nyerték, manapság a szalicilsavat kizárólag szintetikusan állítják elő.

Természetes vagy szintetikus?

Variált természetes anyagnak nevezik azokat a természetes anyagokat vagy természet azonos anyagokat, amiket utólag szintetikusan módosítottak. Ezek az anyagok így nem fordulnak elő a természetben és gyakran felülmúlják az alapul szolgáló természetes anyagokat. Így például a vitaminokat, amelyeket acetátok (ecetsavval kapcsolódva) vagy palmitátok (palmitinsavval kapcsolódva) formájában használják fel; mert ebben a formában stabilabbak a levegő oxigénje ellen, mint a természetes anyagok, egy krémben pedig tartósabbak. Ezek az anyagok a bőrben enzimatikusan lebomlanak és ott a természetazonos vitaminokat szabadon bocsájtják.
Hogy a természetes vagy biokozmetikum fogalmakkal szabad-e reklámozni egy terméket, ha az adott bőrápoló készítmény csak részben, nagyobbrészt vagy teljes egészében természetes anyagokból, természet azonos anyagokból vagy variált természetes anyagokból áll, ez egy régóta tartó vita – nemcsak laikusok között, hanem szakemberek és jogászok között is. Például a finomított növényi olaj még természetes anyag?

Bőrbarát

Az biztos, hogy a természet egy sor szerfelett bőrbarát és bőrápoló anyagot szintetizál. Végül is csak egy kritérium fontos: az alkalmazott anyag a bőr fiziológiájának megfelelő legyen. Ebben az esetben a hatás „természetes”
A kémiai összetétel mellett a fizikális szempontok is fontosak. A kérdésre „Az emulzió természetes?” a bőrre vonatkoztatva egyértelmű a válasz: „Nem”.
Elektormikroszkóppal végzett kutatások kimutatták, hogy az emulgeáló szerek a bőr védelmi funkcióját érezhetően zavarják vagy egyenesen szétroncsolják.
A natúr-kozmetikában emulgeátormentesen kell dolgozni.

Összességében: A natúr kozmetika mélyebb értelme az ideális fiziológiai felvihetőségben rejlik, azaz lehetővé tenni a természetes hatóanyagok harmonikus integrációját a bőrbe. Fontos: A hatóanyagot nemcsak a forrása szempontjából, hanem mindenekelőtt a célszerv szempontjából is megítélik.

Fontos természetes hatóanyagok

A természetes hatóanyagoktól, különösen a zsíros olajoktól bizony nem lehet eltekinteni a kozmetikában. Itt kínál a természet igazán nagy spektrumot a legkülönfélébb összetételekben: telített, telítetlen és többszörösen telítetlen
(Omega-3 és Omega-6) zsírsavak kísérőtermékkel, mint vitaminok és fitoszterinek. Ezért nagyon fontos a nagyfokú tudás és a bőranalízis, hogy a felhasználónak a legmegfelelőbb terméket ajánlhassuk.
Egy második fontos csoport az aminosavak, amik a leghatékonyabb nedvességtartó anyagokként (vesd össze a természetes nedvességtartó tényezők összetételével, NMF) ismertek. Megakadályozzák a kívülről a bőrbe behatoló szabad gyököket és szétroncsolják azokat. Egy sértetlen NMF a legkiválóbb feltétele az idő előtti bőröregedésnek.
Az aminosavakat manapság praktikusan csakis szintetikusan állítják elő.
Egy harmadik csoport a sűrűséget biztosító anyagok és a rétegképzők. Ezeknél az anyagoknál többnyire nagy molekulákról (polimerek) van szó, különböző felépített és összekapcsolt cukoregységekkel.
Éppúgy képesek a nedvességet megkötni és a bőrt kisimítani. Más anyagok, mint példának okáért az Aloe vera nyákanyaga, gyulladáscsökkentő hatású.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail