Fotó: Schutterstock

Növényi kivonatok és hatásai

A természetes anyagokból álló kozmetikumok összetevőinek listáján különféle növényi kivonatokat, úgynevezett extraktumokat is találunk. Vásárláskor nem szoktunk arra gondolni, hogy a különféle növényi nevek mögött milyen sok hatóanyag rejtőzik, illetve, hogy azok milyen változatos tulajdonságokkal rendelkeznek

 

Mostani írásunkban (a teljesség igénye nélkül) azokról a fontosabb – vízben, alkoholban, glicerinben, olajban oldódó – növényi hatóanyagokról lesz szó, amelyek a bőr egészsége szempontjából kifejezetten hatékonynak bizonyultak. Írásunkkal segíteni szeretnénk a kozmetikusoknak abban, hogy az összetevőket böngészve tudatosabban választhassanak a különféle kozmetikai termékek között. Az egyes gyógynövényekben (és kivonataikban) elkülöníthetők olyan anyagok, amelyeknek általában a fő hatást tulajdonítják, ilyen például rutin. Ezeket a gyógyszeripar is felhasználja. A növényből elkülönített egységes szerkezetű hatóanyagok esetében ugyanis könnyen igazolható a terápiás érték, biztosabban megállapítható a hatás eléréséhez szükséges mennyiség. Fitoterapeutikumok, és ugyanígy a tanúsított natúr-, és biokozmetikumok esetében a növényekben lévő egyéb anyagok is a kivonatokba kerülnek. Ilyenkor a különböző molekuláris szerkezetű anyagok kölcsönösen kiegészítik egymást, befolyásolják oldékonyságukat, s egyben „le is csendesítik” a fő hatóanyagok hatását a szervezetben.

Főbb hatóanyagok

Cserzőanyagok – leginkább a fák és gyökerek kérgében fordulnak elő, vízben és alkoholban oldódnak.

■ Alacsony csersav koncentrációnál, vagyis amikor kémiailag gyengébb (ionos) kötés jön létre, reverzibilis adsztringens hatásúak. Ilyenkor csökken a sejtmembrán és a kapillárisok áteresztőképessége (permeabilitása), valamint a kiválasztott váladékok (szekrétum) mennyisége. Mindez a helyi gyulladásos tünetek (vérbőség, fájdalom) enyhüléséhez vezet. Összehúzó, gyulladásgátló, vérzéscsillapító hatásuk mellett antibakteriális tulajdonsággal is bírnak, ami segíti a felülfertőződés megakadályozását. Összehúzó hatásuk miatt gyakran találkozhatunk velük pórusösszehúzó és gyulladáscsökkentő készítményekben.

■ A cseranyagok magasabb koncentrációban alkalmazva stabilabb (kovalens) kötést hoznak létre. Ilyenkor tartósabb használat esetén a bőr felső rétegének megvastagodására lehet számítani.

Cseranyagokat tartalmazó növényi kivonatokat találhatunk még a napozástól enyhén lepirult és a viszkető bőrök ápolására készült kozmetikumokban, valamint a verejtékképződést normalizáló dezodorokban.

Ismertebb cserzőanyagok a katechin, a taninok (tölgykéreg, rataniagyökér, hamamelisz, zöldtea, dió, zsálya).

A szaponinok (triterpének, szteroid szaponinok) – szappanszerű anyagok. Vízzel elegyítve csökkentik annak felületi feszültségét, s átjárhatóbbá teszik a bőrt, elősegítve ezzel a növényi kivonatok felszívódását. Kozmetikai célokra emulgeáló, védőkolloid, illetve bőrpuhító, mikrocirkulációt javító, valamint kollagén-szintézist fokozó hatásuk miatt alkalmazzák. Egyes szaponinok antibiotikus és gombaellenes hatásúak. A szaponintartalmú kivonatokat előszeretettel és sikerrel használják érzékeny bőrűek esetében a szemkörnyéken, a dekoltázs területén és a rozáceára hajlamos bőr ápoló készítményeiben.

Ismertebb szaponintartalmú növényeink: százszorszép, kankalingyökér, borostyánlevél, zsúrló, szaponária, árvácska, aranyvessző, vadgesztenye.

A flavonoidok gyógyhatású vegyületcsoportjába számos anyagféle tartozik (például: antocianidinek, flavonok, izoflavonol, izoflavonoid, flavonol, lignán, fitoösztrögén, rutin). Egyes tagjai elnyelik az ultraibolya sugarakat. A vitaminok mellett ezeket tartják a növényekben előforduló leghatékonyabb antioxidánsoknak, amelyek képesek hatástalanítani a bőrre is káros szabadgyököket. Gyulladáscsökkentő hatásúak. Több flavonoid képes megvédeni kötőszövetben lévő hyaluronsavat a hialuronidáz enzim romboló hatásától (vöröshere, zab, zöldtea). A rutint tartalmazó növényi kivonatok előnyösen hatnak az érfalak állapotára, csökkentik az érfalak áteresztőképességét. A fitoösztrogént tartalmazókat a regeneráló kozmetikumokban használják fel.

Alkaloida: például a kapszaicin (emulzióban, pakolásban kedvezően hat a mikrocirkulációra, melegítő hatású) nyugtató neuropeptidek (enkefalinok és endorfinok) kibocsátására ösztönzi az agyat – kozmetikumokban is alkalmazzák: pakolásokban, test-, és lábápolószerekben.

A poliszaharidok: (cellulóz, keményítő) jelentős szerepet játszanak a kozmetikában. A glikozidok, mint például a cellulóz, a növényi sejtfalak és rostok építőelemei. A hyaluronsav egy mukopoliszaharid, ami az extracelluláris matrix egyik fő alkotó eleme. Nyákképző glikozid például a xantan, a guar és a pektin.

novenyi
Hatóanyagok kinyerésének módja

A gyógynövények használata évezredes tapasztalaton alapul.
■ Gyógynövényekből azokat a hatóanyagokat, amelyek vízben oldódnak nem csak desztillációval (aromavizek), hanem áztatás, forrázat, vagy főzet révén is ki lehet nyerni. Ezeket azonban mindig frissen kell elkészíteni (teák), mert a kivonat gyorsan megbuggyan. A bőrápolásban borogatáshoz, lábfürdőhöz és fogyasztva a szervezet és természetesen a bőr méregtelenítéséhez felhasználhatók.

■ Vannak olyan hatóanyagok, amelyek vízben nem oldhatók ki, de alkoholban, glicerinben igen. Ezek a tinktúrák több hónapig, sőt évekig is felhasználhatók. A tinktúrákat eleve a kozmetikumokba keverik, vagy a kozmetikus a kész tinktúrát cseppenként – a mellékelt használati utasításnak megfelelően – keverheti az alapkrémekbe, illetve a pakolásokba.

■ Vannak olyan értékes hatóanyagok, amelyek növényi olajban oldódnak (pl. körömvirág, orbáncfű macerátumok). Ezeket gyakran lágykapszulákban forgalmazzák.

A növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmények nagy szerepet játszhatnak a különféle bőrproblémák kezelésében (például száraz, vízhiányos bőr, akne, hegek, teleangiektázia, pszoriazisz, cellulit) mivel megfelelő dózisban alkalmazva a hatóanyagokat, hosszan tartó használat esetén sem károsítják a bőrt.

Forrás: Heike Käser: Naturkosmetische Rohstoffe, Praxis-Lehrbuch der modernen Heilpflanzenkunde (Ursel Bühring)


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail