Nyak- és dekoltázsápolás

Attraktív és nemes

A szép nyak és dekoltázsbőr, a női szépség emblematikus kifejező eszköze. Sajnos legjobban ez a terület jelzi az idő múlását, itt láthatóak a bőr öregedésének első jelei. Napjainkban már nem csak nyáron, de télen is szívesen felfedjük dekoltázsunkat, ezért igen fontos nem csak a kialakult bőrhibák kezelése, hanem a prevenció is.

Az első ráncok leginkább alvás közben keletkeznek, ami a magas fejpárna következménye is lehet. Amennyiben csak lehet, szoktassuk le vendégeinket a magas párnák használatáról, és lehetőség szerint ajánljunk ergonomiai párnát, vagy gyógynövényest (tönkölybúzást), ami képes felvenni a nyaktájék formáját és kiegyenlíti az egyenetlenségeket, úgy, mint a babzsák. Gondoljunk csak bele, hogy a gésák hátukon fekve egy kis fejtámasszal a fejük alatt aludtak, ezért arc, nyak és dekoltázsbőrük márványszerűen sima volt. Az éjszakai kitekert testhelyzet, az oldalfekvés mind csak töri, nyújtja a bőrt és idő előtti karakteres ráncok kialakulásához vezethet.

Általában az arc és nyakbőr között nincs jelentős eltérés, mégis előfordulhat, hogy az alap bőrtípus különböző lehet az arcon, illetve a nyak-dekoltázson. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy a bőrtípusnak megfelelő hatóanyagokkal dolgozzunk.

A tinédzsereknél igen gyakori, hogy a tipikus pubertáskori bőrtünetek a dekoltázson és a háton ugyanúgy megjelennek. A hormonális változásokkal összefüggő tüneteket fokozhatja egy-egy stresszes időszak (vizsgaidőszak), a menzeszes ciklus, vagy egy rosszul megválasztott fogamzásgátló is. Ezt a bőrterületet kitisztítani csak nagyon óvatosan és körültekinthetően lehet, hiszen rendkívül sérülékeny a bőr, könnyen hiperpigmentálódhatnak a kezelés nyomai. Célravezetőbb inkább faggyúmirigy működést szabályzó kozmetikumokkal kezelni, a gyulladást csökkenteni és hidratálni ezt a területet.
A változás éveiben a dekoltázs bőre még szépnek mondható ugyanis akkor a hormonok által irányított faggyúmirigyek működése kiegyenlíti a bőr zsírhiányát. Az anyagcsere megváltozásával, illetve a faggyúmirigyek működésének lanyhulásával párhuzamosan a bőr atrofizálódik, és egyre szárazabbá válik. Ezzel nem csak védtelenebb lesz a dekoltázs bőre a külső fertőzésekkel szemben, hanem érzékenyebb és sérülékenyebb is. A változókorral csökken az ösztrogéntermelés, mely a kötőszövet általános állapotát biztosítja. A kollagénrostok leépülnek, a bőr elongálódik, vízmegtartó képessége csökken, így veszít feszességéből, rugalmasságából. A vízhiány mellett a zsírhiány is igen szembetűnő lesz. A ráncok mellett a dekoltázson már gyakran felfedezhetünk különböző pigment rendellenességeket (szeplőket és májfoltokat), illetve bőrnövedékeket (fibrómákat), melynek nagyszámú megjelenése a klimaxra jellemző. Ezeknek a fibrómáknak az eltávolítása a bőrgyógyász feladata.

Tudatos táplálkozás és egészsége életmód

Életmódunkkal is nagyban tudjuk befolyásolni a bőr öregedését. A fiatalkori éjszakázás, a cigaretta, az alkohol- és a kávéfogyasztás, a túlzott napozás, vagy szoláriumozás mind-mind nyomot hagy a nyak-dekoltázs vékony bőrén. Ez az érzékeny terület tükröt tart majd vendégeink elé, hiszen a bőr nem felejt, és a külső-belső hatásokra rendkívül finoman reagál.
A szabadgyökök, melyek a bőr állagának romlását nagy mértékben befolyásolják és roncsolják, a mindennapi életünkben folyamatosan jelen vannak. Tudatos táplálkozással, egészséges életvitellel és jól megválasztott kozemetikumokkal kell igyekeznünk, hogy annyi antioxidánst juttassunk a szervezetünkbe, hogy egészséges egyensúlyt nyújtsanak a káros anyagokkal szemben.

Kezelési megoldások

A nyak- és dekoltázskezelésnél fontos szem előtt tartanunk a bőr érzékenységét, vékonyságát és sérülékenységét. A letisztítás során csak nagyon könnyű emulizókkal dolgozzunk. Hideg és meleg kompressz használatával fokozzuk az izomtónust, és a vérkeringést. Mikrodermabrázióval, hidroabrázióval szép óvatosan eltávolíthatjuk az elszarusodott hámréteget, ezáltal a hajszálráncok és a pigmentfoltok elhalványodnak, a vérbőség fokozódik, az oxigenizáció megnő, a hatóanyagok felszívódása intenzívebbé válik. Ultrahanggal, elektroporátorral juttassunk a bőr mélyebb rétegeibe ránctalanító szérumot, melyet kimondottan a nyak-dekoltázs bőrére fejlesztettek ki. Ajánlott hatóanyagok: béta-glukán, tetrapeptid, hialuronsav, melyek biztosítják a kollagén-szintézis stimulációját. Az arbutin, a gluthation, C-vitamin a foltok halványítására tökéletesen alkalmasak és kiváló antioxidánsok. A fekete quinoa- amit mi az Inkák ősi aranyaként, illetve szent táplálékaként ismerünk- egy kiváló, hidratáló és tápláló hatóanyag. A bőr rugalmasságát és hidratáltságát fokozzák a különböző algapakolások, az olajos masszázsok (búzacsíra, rózsa, jojóba, vagy avokádó) és a különböző thermokezelések (aromaterápiás olajkeverékek, thermovasalás).

Dekoltázsápolás tűhengerrel

Néhány éve nagy sikerrel alkalmazom a nyak-dekoltázs kezeléseknél a dermarollert. A tűhengeres kezeléseket csak kúraszerűen érdemes végezni heti, illetve kétheti gyakorisággal. Hat-nyolc kezelés hihetetlenül látványos, és szép eredményt mutat. Az általános előkésztés után érzéstelenítjük a bőrt, fóliával a levegőtől elzárjuk és 10-15 perc hatóidő után alaposan lemossuk az érzéstelenítő krémet. A bőrfelületet tökéletesen fertőtlenítjük és a tűhengeres kezelést elvégezzük. A mezoterápiás hatóanyagkoktélt a bőr felszínébe behengereljük, és a hengerelés után elektroporátorral, vagy ultrahanggal a bőrbe juttatjuk. A dermarolleres kezelést követően a bőr igen intenzíven kipirosodik ezért mindenféleképpen szükséges hűsítő, nyugatató pakolást felhelyeznünk 10-15 percre. (Én az algákat előszeretettel használom ilyenkor is.)  Ezután egy tápláló krémet simítunk be befejező krémként. Néhány napig a bőr rendkívül érzékeny marad. A kezelést követő 2-3 napig vendégünk kerülje az UV-fényt, a szaunát, az uszodát és mindenféleképpen győződjünk meg arról, hogy megfelelő ápolókrémmel kezeli és táplálja a nyak-dekoltázs bőrét.  Ezt a kúrát érdemes fénymentes időszakban (ősszel-télen) elvégezni.

Ajánlott cikkek

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterGoogle+LinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?