Shutterstock

Nyári bőrápolás

Miért fontos megkülönböztetnünk évszakok szerint a bőrápolást? Az egyes bőrtípusokat, illetve bőrproblémákat az évszakok eltérő módon befolyásolhatják, ezért a nyári meleg, az UV-sugárzás, amennyi segítséget tud nyújtani a bőrnek, épp annyit tud ártani is.

Ezért mindig be kell tartanunk a fokozatosság és mértékletesség elvét, ha hosszantartó segítséget szeretnénk elfogadni a nyár jótékony adományából. A fokozatosság azt jelenti, hogy akármilyen Fitzpatrick-besorolású is a bőrünk, nem árt, ha fokozatosan szoktatjuk a nap sugaraihoz a napsugárzásban szegény hónapok után. A mértékletesség pedig azt jelenti, hogy nem szabad azonnal a nyárvégi barnaságra vágynunk, tartsuk tiszteletben a bőrünket és engedjük meg neki, hogy hozzászokhasson a fokozott napfény expozícióhoz. A mértékletesség a napon töltött időtartamban nyilvánul meg. Fokozatosan szoktassuk hozzá bőrünket a nap sugaraihoz, és ha már elértük a kívánt barnaságot, akkor is tartsuk magunkat a mértékletesség szabályához. Délelőtt 10 és délután 15 óra között kerüljük a direkt napfényt.

A legjobb anti-aging a fényvédelem. KATTINTS!

Bőrtípusfüggően napozzunk!

Bőrtípusonként is megfigyelhetjük, hogy mennyit segíthet vagy ronthat a bőrállapoton.

Dehidratált, idősödő bőrök, a napfény és a napozás hatására vizet veszíthetnek, még dehidratáltabbá válhatnak, ami annyit jelent, hogy még jobban kell figyelni a folyadékfogyasztásra és a kozmetikumokkal való hidratálásra. Figyelni kell arra is, hogy az UV-sugarak gyorsíthatják, felerősíthetik, a lebontó folyamatokat, utat engedhetnek a szabadgyökök romboló hatásának.

Alipikus bőröknél különbséget kell tennünk, hogy mérsékelten vagy fokozottan alipikus-e a bőr. Mind a kettőnél a legfontosabb a hidratálás és a táplálás.  A jól előkészített bőr meghálálja a mértékletes napozás jótékony hatását. Természetesen olyan fényvédőt kell használni, amiben nem csak fényvédő van, hanem pótolja a hiányzó lipideket is. Nappalra inkább cold-típusú nappali krém lenne az ideális, de természetesen az éjszakai bőrápolás sem hanyagolható el. A fokozottan alipikus bőröknél figyelnünk kell arra is, ha esetleg gyulladásra is hajlamos.

A szeborreás bőrökre a nyári napfény jótékony hatással van, de itt is be kell tartani a fokozatosság elvét. Mivel jólesik a nap melege, meg a lebarnult bőr egészséges kinézetet mutat, ennek azért van egy hátulütője is. A túlzott napozás hatására az elszarusodási folyamatok felgyorsulnak, az elhalt szarusejtek eltömítik a pórusokat, ezáltal nem hogy kevesebb akne és komedó jelenne meg a bőrön, hanem felszaporodhat a megjelenésük. Ezért ezeknél a bőröknél ajánlatos kicsit többször az enzim peeling használata, ami kíméletes, nem sérti fel a bőrt, a feladatát tökéletesen elvégzi.

A legfontosabb feladat a nyári bőrápolásnál, a hidratálás, a szabadgyökök ellen az antioxidánsok használata, a mértékletes napozás és a fényvédelem.

Milyen fényvédőt használjunk?

A fényvédő anyagokat a hatásmechanizmusuk alapján kétféle csoportba sorolhatjuk:

Fizikai fényvédők: Nem kerülnek kémiai anyagok a bőrbe és nem hatnak károsan a bőr milyenségére. Leginkább olyan poranyagot tartalmaz, ami visszaveri, illetve megakadályozza, hogy az UV-sugarak bejuthassanak a bőrbe, azaz fizikai szűrőréteget hoznak létre. Ilyen pl. a cink-oxid vagy a titán-dioxid – a nappali színezett, hidratáló krémekben megtalálható a kaolin is. Előnye, hogy visszaveri a káros sugarakat, kevésbé irritálja a bőrt, védőréteget képez a bőr felületén.

A kémiai fényvédők: Beszívódva a bőrbe fejtik ki a hatásukat. Elnyelik a sugarakat ezek az inhibitorok (enzimgátlók).

Ilyenek például:

  • A fahéjsav származékai: oktinoxát (Octyl-methoxycinnamate), oxibenzon
  • Egyéb vegyületek: octocrylene, oktil-szalicilát

Sokszor felmerül a kémiai fényvédőkkel kapcsolatosan az, hogy veszélyesek, rákkeltőek. Ezeket az állításokat sejttenyészeten végzett vizsgálatokra alapozzák, tehát nem az egész szervezetre gyakorolt hatását nézik. Így ezek a termékek rendeltetésszerű használat esetén, bőrön alkalmazva nem szívódnak fel olyan mértékben, hogy veszélyt jelentsenek. Ám a mellékhatásokkal – mivel szintetikus anyagok – mindenképpen számolni kell! Okozhatnak például allergiás reakciókat.

Egészséges barnulás. KATTINTS!

Bőrvédő őssejtek

Minden őssejtes készítmény védi a bőrt a fény és az oxidatív sejtek káros hatásaival szemben. Azok az őssejtes hatóanyagok, amiket a kozmetikai krémekben használnak a hámsejtek megújulási folyamatait segítik. Nappali, illetve napozó krémekben általában kis mennyiségben, fizikai fényvédővel együtt használják, ami annyit jelent, hogy kevesebb a poranyag benne, ami egy érzékeny vagy alipikus bőrnél jótékony hatású. Az őssejtes készítmények különleges eredetük és tulajdonságaik miatt, a „hétköznapi” fényvédelmet tökéletesen biztosítják.

Tájékoztasd a vendéget!

Végül pár jó tanács, amit megfogadhatunk, illetve elmondhatunk vendégeinknek:

50 SPF-nél nagyobb faktorú krémet nincs értelme vásárolni!

A leégés elég kellemetlen, de melanomában meghalni több mint kellemetlen!

Attól, hogy használsz fényvédő készítményt, még nem kell ropogósra süttetned magad a napon! Tartsd be a fokozatosság és mértékletesség elvét!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail